Milanović: do ljeta će biti riješeni svi zahtjevi za zapošljavanje mladih

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da će do ljeta biti riješeno svih 5.000 zahtjeva za rad bez zasnivanja radnog odnosa (pripravništvo uz naknadu od 1.600 kuna) u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja.

“U skladu s politikom Vlade, našli smo načina i likvidna europska sredstva kroz Nacionalni fond da se praktički ne prekida zapošljavanje, odnosno angažiranje 5.000 zahtjeva za tu vrstu zapošljavanja”, rekao je Milanović na početku Vladine sjednice.

Intencija je Vlade, dodao je, da se što je moguće manje sredstava troši iz nacionalnog proračuna, a što je moguće više iz raspoloživih europskih sredstava.

“Dakle, nećemo čekati sredstva iz europske Garancije za mlade, nego krećemo odmah i do ljeta će biti riješeno svih 5.000 zahtjeva koji su u proceduri”, istaknuo je.

Pozvao je sve koji na taj način žele zaposliti da “ne nasjedaju na galamu”.

“Radimo ozbiljno, po proceduri, radimo sve da uzmemo svaki mogući euro tamo gdje postoji u europskim fondovima i na taj način rasteretimo državni proračun koji je prenapregnut. Jer, živimo iznad mogućnosti kad je proračun u pitanju, i to vidimo iz dana u dan”, poručio je Milanović.

Sredstva u iznosu od 100 milijuna kuna za nastavak zapošljavanja 3723 mlade osobe u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja osigurana su alokacijom iz Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija, nakon što je utvrđeno da je on likividan, rekli su danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.
Nakon današnje najave premijera Zorana Milanovića da se nastavlja sa zapošljavanjem mladih “po modelu od 1600 kuna”, Grčić i Mrsić su na konferenciji za novinare pojasnili da su pronašli model kojim će odmah premostiti pitanje izvora financiranja tih mjera, čime je najavljeni time out u financiranju mjera aktivnog zapošljavanja sveden na minimum.

“Riječ je o korištenju EU sredstva za financiranje tih mjera, a oslonac je postojeća likvidnost u sustavu. To znači da Nacionalni fond, kao ključna institucija za upravljanje EU sredstvima ima likvidnost, ima sredstva i njih ćemo iskoristiti odmah za zapošljavanje onih koji su u ovom trenutku prijavljeni na natječaje za pripravništvo za 1600 kuna”, pojasnio je Grčić.

Operativni program za ljudske potencijale u okviru EU fondova se premošćuje s već postojećim sredstvima Nacionalnog fonda, pa nema potrebe da se čekaju refundacije iz Bruxellesa, dodao je potpredsjednik Vlade.

Sveukupno se radi o oko 4700 zainteresiranih, s tim da je 950 već zaposleno, a za ostale zainteresirane, njih 3723, sredstva će biti osigurana “u ubrzanoj proceduri”. Riječ je o 100 milijuna kuna u ovoj godini.

“To ne znači da ćemo zatvoriti mogućnost da se i dalje zainteresirani javljaju za zapošljavanje u okviru programa za 1600 kuna”, naglašava Grčić.

Uz nastavak zapošljavanja mladih, ističe, nastavlja se i mjera plaćanja 50 posto plaće za dio onih koji u sklopu te mjere i dalje ostaju zaposleni, a nastavlja se i s financiranjem samozapošljavanja.

Odbacio je mogućnost da bi zbog toga u pitanje bile dovedene neke druge mjere koje se financiraju iz Nacionalnog fonda, poput financiranja navodnjavanja i sl.

“To ne može doći u pitanje. Dijelom problem rješavamo tako što kompletna sredstva iz 2015. godine, predviđena za program razvoja ljudskih potencijala, povlačimo u ovu godinu, a 2015. koristit ćemo sredstva iz novog programa – Nove financijske perspektive 2014.-2020. Korištenje tih novaca bit će moguće krajem godine, kada budu usvojeni operativni programi za novo financijsko razdoblje”, objašnjava Grčić.

Takav pristup, dodaje, moguć je bez rebalansa jer je EU komponenta u proračunu fleksibilna i za nju ne vrijede pravila kao za “nacionalni novac”.

“Kod nacionalnog novca svaka promjena koja je viša od 5 posto stavke mora biti zabilježena u rebalansa proračuna i usvojena u Saboru. Kod EU proračuna potpuno je drukčija situacija – to je poseban konto na kojem se vode ta sredstva i bez problema je moguće alokaciju iz 2015. premjestiti u 2014. i obrnuto”, dodaje Grčić.

Mrsić je izrazio zadovoljstvo nastavkom provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja mladih ističući da će se i dalje moći primati zahtjevi za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (pripravništvo za 1600 kuna), čime će se poboljšati stanje mladih na tržištu rada.

Sredstva za nove zahtjeve bit će osigurana jer će se “oslobađati sredstva od onih koji izlaze iz tih mjera”.

Mrsić je odbacio tvrdnje nekih medija da su još neke mjere zapošljavanja obustavljene, naglasivši da je nastavljeno sa zapošljavanjem invalida, stalnih sezonaca, dugotrajno nezaposlenih i žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. “Sredstva za to su bila predviđena u proračunu i te mjere nisu obustavljene”, istaknuo je.

Akreditacija za sustav upravljanja i kontrole troškova fondova EU, koja je potrebna da bi Hrvatska mogla početi povlačiti sredstava iz EU fondova, trebala bi stići vrlo skoro, kazao je Grčić odgovarajući na pitanje novinara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Bilo je najava da će se to dogoditi krajem ovog tjedna, ali to je pitanje bruxelleske administracije. “Nadam se da će stići idućeg tjedna”, rekao je.

Izvor: h
Photo: fah