Ministar Tolušić: Većina je poštena, ali ima i onih koji su iskorištavali rupe u sustavu

Foto: fah

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u ponedjeljak u Vukovaru kako će ministarstvo nastaviti s kontrolom i ostalih potpora nakon što je otkriven slučaj nepravilnosti pri isplati poticaja za korištenje pašnjaka, naglasivši pritom kako se uvodi i uvest će se red.

“Ako netko misli da će izmaći kontroli, taj se s krivim igračem igra”, poručio je Tolušić, koji je u Vukovaru otvorio “Doručak s hrvatskih farmi”.

 Ministar Tolušić otkrio rupu kroz koju je curio novac iz Ministarstva poljoprivrede: “Moramo poticati proizvodnju, a ne plandovanje”

Nenajavljenim inspekcijama potpora za pašnjake utvrđeno da na više od polovice terena nisu pašnjaci, već zapuštena zemljišta te da ondje nema stoke na ispaši.

“Kontrole se rade gdje god se stigne, a sada ispada da se mora kontrolirati apsolutno sve. Ponovit ću: 90 posto naših poljoprivrednika, možda i više, su korektni i pošteni ljudi, ali nažalost pokazalo se da ima onih koji su iskorištavali rupe u sustavu ili su ih sami pravili i temeljem tih rupa se nažalost bogatili. Uvodimo reda i uvest ćemo reda”, poručio je Tolušić.

Na zamolbu novinara da komentira slučaj vlasnice obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva čiji suprug radi u ministarstvu na poslovima pripreme EU-ovih natječaja, a koja je prošla na natječaju za jednu od mjera iz Programa ruralnog razvoja za potporu od oko tri milijuna kuna, ministar poljoprivrede je kazao kako će se potruditi i u dogovoru s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa te naputkom narediti svim službenicima u ministarstvu koji rade na EU-ovim fondovima da potporu za projekte ne može dobivati netko iz njihove uže obitelji. “Ako to misle, neka promjene radno mjesto i to rade, ali ovo definitivno nije korektna i poštena priča”, rekao je.

Taj će slučaj, ponovio je, predati na obradu OLAF-u – Europskom uredu za suzbijanje prijevara s fondovima EU-a.

Novinare je zanimala i ministrova reakcija na najavu vlasnika osječke tvrtke Žito Marka Pipunića da će podići tužbe zbog neisplate poticaja. “Njemu nije ništa stopirano kada govorimo o poticajima. Utvrđeno je da su mu dva projekta umjetno stvorena kad govorimo o mjeri 4.1.1. (iz Programa ruralnog razvoja) i nisu poslana na natječaj, a on ima puno pravo žaliti se i tužiti”, komentirao je Tolušić.

Ministar je u vukovarskom hotelu Lav sudjelovao na Doručku s hrvatskih farmi, čime je nastavljena promotivna kampanja domaćih poljoprivrednih proizvoda koju organizira Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Tolušić je pritom poručio kako on osobno ne može učiniti puno za samodostatnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje, ali mogu hrvatski građani kupujući hrvatske proizvode.

“Tko može razvijati hrvatsku poljoprivredu? Ministarstvo poljoprivrede djelomice, ali ponajviše svatko ponaosob”, poručio je Tolušić, pozivajući okupljene da kupuju hrvatske proizvode, koji su kvalitetniji od uvoznih.

Na doručku su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda i posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi – mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja te proizvodi specifični za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) Zdravko Barać naveo je kako je cilj kampanje informirati potrošače o podrijetlu proizvoda, radi zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje. Krenuli smo 2009. godine, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, u sustave označavanja, prije svega mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim mesa, jaja, meda, a odnedavno i pakiranja brašna i pekarskih proizvoda. I nastavljamo i dalje, poručio je Barać.

“Ovom akcijom šaljemo jasnu poruku potrošačima: kupujte svježe kvalitetne i konrolirane proizvode domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora”, rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, poručujući kako Vukovarsko-srijemska županija ima puno dobrih poljoprivrednih proizvoda.

Župan Božo Galić i ministar Tomislav Tolušić razgovarali su u Palači Srijem o stanju i perspektivama vukovarsko-srijemske poljoprivrede, a ministar će tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji posjetiti i proizvođača češnjaka Tomislava Dolića u Nuštru pokraj Vinkovaca.

Podsjetimo, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića ministar poljoprivrede bio je SDP-ovac Tihomir Jakovina koji je iza sebe ostavio brojne repove.

Sve afere Tihomira Jakovine

No, to nije jedini slučaj afera iz razdoblja kad je ministar bio SDP-ovac Tihomir Jakovina.

Podsjetimo, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, i još dvoje članova Uprave – Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru kojeg su sklopili u razdoblju 2014.-2105. tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom.

Taj isti Jakovina je bio doveden u jasnu vezu s dva slučaja – Europska komisija pokrenula je naime istragu zbog sumnji da je dodjeljivao novce iz europskih fondova njemu bliskim trgovačkim društvima, kao i u slučaju šećerane u kojoj je, suprotno odluci Upravnog suda, stavljao u povlašten položaj jednu od tri šećerane.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

Jedna od afera je i ona o Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljišta

Više o aferama bivšeg ministra Tihomira Jakovine pročitajte ovdje:

Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

Izvor: narod.hr/hina