Mrsić: Na upravljačkim funkcijama žene premalo zastupljene

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas u Zagrebu kako se hrvatsko društvo mora mijenjati i razvijati, jer danas više nema podjele na muška i ženska zanimanja, već samo tržište rada i sposobnost obavljanja pojedinih zanimanja. Tvrdi kako se u Hrvatskoj još 2011. godine usvojila nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti kao strateški dokument RH za uklanjanje diskriminacije prema ženama i uspostavu stvarne ravnopravnosti žene i muškaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međutim, jedno je strategija, a drugo je ono što se događa u društvu i ovo istraživanje je dobra podloga da o svemu tome razmislimo kako ćemo i što raditi u budućnosti i na koji način ćemo na tržištu rada vrednovati rad žena i s druge strane kako ćemo na tržištu rada podučiti žene i ona zanimanja koja su tradicionalno muška,” rekao je Mrsić na današnjem okruglom stolu pod nazivom “Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama” i dodao kako su na upravljačkim funkcijama žene premalo zastupljene.

Mrsić ističe kako su u Ministarstvu rada izuzetno zainteresirani za tu problematiku zbog toga što tržište rada u Hrvatskoj nije dovoljno razvijeno, a moralo bi slijediti trendove Europske unije gdje se moraju omogućiti svima na tržištu rada jednaki uvjeti i dostupnost.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić izjavio je kako bit ravnopravnosti nije pitanje imidža, već konkurentnosti koja govori koliko ima zastupljenih žena u odnosu na muškarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moja osobna iskustva, a i ona u svijetu govore da bi trebali biti što ravnopravniji odnosi, jer koliko smo slični, toliko smo i različiti, a participacija žena na svim pozicijama u tvrtki donosi jednu novu konkurentnost i drugačiji pogled na vođenje,” objasnio je Majetić i dodao kako se žene sve više školuju i kako tu imamo dobar trend.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić danas je predstavila rezultate novog istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj, a rezultati istraživanja govore kako i dalje postoje rodno uvjetovani nepovoljni trendovi na tržištu rada.

Istraživanje pokazuje kako je zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj 17.32%, dok muškaraca ima 82.68%. U nadzornim odborima dioničkih društava udio žena 21.69%, dok je broj muškaraca na tim pozicijama 78.31%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U društvima s ograničenom odgovornošću zastupljenost žena je veća, tako da su u upravama takvih društava žene zastupljene s 31.87%, a u nadzornim odborima s 24.6%. U upravama trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću s nadzornim odborom, broj žena čini 16.30%.

Nalazi istraživanja pokazuju da je 9.43% žena uspjelo doseći poziciju predsjednica upravnih tijela, a za predsjednice nadzornih odbora, broj je od 14.3%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.