Njavro: zaposliti mlade tri godine bez doprinosa, da se nezaposlenost prepolovi

Foto: Narod.hr

Dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa Đuro Njavro tvrdi kako Hrvatska ne bi smjela čekati novce iz Europske unije, već da bi se trebalo omogućiti zapošljavanje početnika, pripravnika do tri godine bez obveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa socijalnim fondovima dok se sadašnja nezaposlenost ne prepolovi.

“To rasterećenje treba ograničiti do iznosa prosječne plaće kako bi se spriječile moguće malverzacije,” rekao je Njavro u razgovoru za narod.hr.

“Bio bi to značajan razlog obrtnicima i poduzećima da zaposle mlade koji, sada ne radeći, gube vještine i znanja stečena kroz školovanje. Mladi bi pak dobili priliku da prve tri godine rade po najpovoljnijim uvjetima za poslodavca. Tijekom toga vremena proračun se ne bi dodatno opteretio jer su nezaposleni mladi ionako socijalno osigurani preko roditelja ili državne skrbi, a prilikom trošenja svojih neoporezivih dohodaka plaćali bi uobičajeni PDV. Ograničenje na prve 3 godine ambiciozno je ali i primjereno veličini izazova,” tvrdi Njavro.

Upitan kako bi komentirao najavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da će se aktivne mjere zapošljavanja obustaviti zbog manjka novca u proračunu, Njavro je objasnio kako je nezaposlenost, a posebno nezaposlenost mladih najveći gospodarski problem hrvatskog društva i kako je potpuno neprihvatljivo ukidanje poticaja i izostanak aktivne politike u tom području.

Na upit zašto je do toga došlo, Njavro je izjavio kako je riječ o posljedici propuštenih prilagodbi u ranijem vremenu, što je Vladu i državni proračun dovelo u stanje neodrživosti gdje se “vuku očajnički potezi, a ovo je samo jedan od njih.”

“Plaća se visoka cijena za ono što je ranije trebalo učiniti ali je propušteno, a to je usklađivanje javne potrošnje s proračunskim mogućnostima. Pri tome je i loš model koji poticaje svodi na doznake novca iz proračuna, a vidimo da novca nema,” rekao je Njavro i dodao kako su se umjesto dotacije iz proračuna trebale zamijeniti privremenim poreznim olakšicama koje bi značajno smanjile cijenu rada i pokrenule zapošljavanje aktiviranjem privatnih sredstava.

Upitan da li će novci iz Europske unije stići do ljeta, ili će se građani morati dulje strpjeti, Njavro je pojasnio kako Hrvatska ne može i ne treba čekati na te novce kako bi počela rješavati “gorući i neodrživ problem nezaposlenosti kada umrtvljeni kapitali i nezaposleni građani, posebno mladi, besciljno lutaju među nama, dnevno gubeći nadu.”

“S ovakvom se mjerom ne smije čekati dok konačno ne stignu EU novci. Oni će biti dobrodošla potpora ovim i drugim mjerama cjelovite politike poticaja zapošljavanja,” ocijenio je Njavro i naveo kako je Hrvatskoj potreban i primjeren program javnih radova na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi u zapošljavanju nezaposlenih građana krenuli naprijed.

“Ne bi li bilo višekratno bolje da iz godine u godinu u sustav regulacije voda i zaštite od poplava i u druge korisne programe ulažemo i u obliku javnih radova?” zaključio je Njavro.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je prošli tjedan da će se zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu do daljnjega obustaviti mjere aktivne politike zapošljavanja dok ne dođu sredstva iz Europske unije jer su sredstva s kojima raspolažu ograničena. Naveo je kako će svi oni koji trenutno koriste tu mjeru nastaviti i dalje, ali da do daljnjega neće ugovarati nove korisnike aktivnih mjera politika zapošljavanja.

Milanović je danas sa sjednice Vlade poručio da će zapošljavanje mladih riješiti do ljeta. Sredstva u iznosu od 100 milijuna kuna za nastavak zapošljavanja 3723 mlade osobe u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja osigurana su alokacijom iz Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija, nakon što je utvrđeno da je on likividan, rekli su danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr