Odbor za financije: žurno mijenjati sustav naplate turističke pristojbe

Članovi saborskog Odbora za financije istaknuli su danas da je nužno mijenjati zakonsku regulativu vezanu uz naplatu turističke pristojbe i članarine u HTZ-u, upozorivši da se kroz neevidentirana potraživanja godišnje gubi između 200 i 300 milijuna kuna.

“Nalazi revizije turističkih zajednica u 2012. sramota su za Hrvatsku. Da je netko u bilo kojoj privatnoj ili državnoj tvrtci propustio evidentirati tolike obveze, završio bi u Remetincu zbog namjernog umanjivanja porezne osnovice”, naglasio je HDZ-ov zastupnik Goran Marić.

Ocijenio je da “uvijek isti ljudi ponavljaju iste propuste” te zatražio da se takvim turističkim zajednicama ubuduće ne daje uvjetno, nego negativno mišljenje.

SDP-ova Nadica Jelaš upozorava, međutim, da turističke zajednice nisu jedini krivac za neevidentirana potraživanja te da dio krivnje snosi Porezna uprava, koja naplaćuje pristojbe i članarinu, a turističkim zajednicama često ne šalje popis obveznika.

Jelaš je suglasna da su promjene u sustavu nužne, a nejasno joj je zašto se u sustavu turističkih zajednica isplaćuju visoke plaće.

Najviša isplaćena bruto plaća u HTZ-u 2012. je iznosila više od 47 tisuća kuna, dok je u Turističkoj zajednici Grada Zagreba to bilo više od 37 tisuća kuna, upozorila je Jelaš.

“Pitanje je jesu li baš potrebne tolike plaće i jesu li doista i zaslužene”, dodala je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr