Tolušić o Agrokoru: Da se zakon nije počeo primjenjivati imali bi kolaps gospodarstva kroz deset dana

Foto: snimka zaslona

Vladin povjerenik za Agrokor je Ante Ramljak, postignut je dogovor s dobavljačima i bankama, odblokirani su računi većine kompanija iz sastava Agrokora, standstill više ne postoji, na Ustavni sud je stigao i prvi zahtjev za ocjenom ustavnosti tzv. lex Agrokor.

U emisiji Otvoreno, na HRT-u razgovarali su Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede (HDZ), prof. dr. sc. Jasnica Garašić, Pravni fakultet u Zagrebu, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, Ekonomski fakultet u Zagrebu, Mato Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora.

Prvi novci će malim dobavljačima ubrzo stići, možda i ovaj tjedan, rekao je Mato Brlošić. Otkrio je da postoji konsenzus oko toga da mali dobavljači prvi dobiju svoja potraživanja. Kazao je da dobavljači ne mogu dugo izdržati i da kroz dva- tri dana očekuju sastanak s upraviteljem Agrokora.

Tomislav Tolušić smatra da je danas prvi dan početka raspleta krize.

“Vlada je bila potpuno jasna kad je rekla da svi oni dugovi, koji su nastali vezano uz Agrokor, jesu dugovi Agrokora i Vlada se prema njima tako ponaša”, tvrdi ministar. Kazao je da su bankari na sastanku bili vrlo kooperativni. Smatra da je situacija daleko od idealne, ali i da se novom likvidnošću može krenuti prema normalizaciji i restrukturiranju tvrtke.

Jasnica Garašić kazala je kako je sve skupa pravno gledano jedna velika katastrofa.

Današnje otvaranje postupka je početak velikih pravnih dilema, posebno kada se uzmu u obzir strani vjerovnici, smatra. Pitanje je kako će oni biti zadovoljni sa time da se neke vjerovnike namiruje, a neke ne. Smatra da bi se trebali prestati ponašati kao da sami donosimo naše zakonodavstvo i početi gledati što se po tom pitanju događa u Europskoj uniji. Pitanje je priznanja takvog postupka vani, a ovdje se radi o društvima koja sva više- manje imaju imovinu i vani, pojasnila je Garašić.

Ja mogu samo savjetovati gospodinu Ramljaku da se dobro osigura jer sam sigurna da će tu biti različitih zahtjeva za štetom.

Ljubo Jurčić složio se s Garašić i još nadodao kako smatra da povjerenik neće moći puno napraviti. Smatra da Lex Agrokor daje šansu i mogućnost, a hoće li se ona iskoristiti ovisi o tome hoće li se postići nagodba. Za 150 milijuna eura za Agrokor smatra da je samo kratkoročno rješenje kako bi se došlo do daha.

“Sustav Agrokor nije održiv i tih 150 milijuna će se utopit u tu rupu i za mjesec dana ćemo opet imati minus”, rekao je Jurčić.

Da se zakon nije donio i počeo primjenjivati, kroz desetak dana bismo imali potpuni kolaps gospodarskog sustava, kazao je Tolušić. Ministar je komentirao i izjave kolega Šprlje i Orepića o traženju krivca za slom Agrokora- institucije će raditi svoj posao, a ja ovaj postupak ne bih koristio u predizborne svrhe. Jurčić smatra da ministri o tome ne bi trebali pričati, nego provoditi zakon.

Gosti su otkrili i kakav ishod cijele situacije očekuju. Brlošić kao vlasnika Agrokora u budućnosti priželjkuje domaćeg čovjeka. Kad smo ulazili u EU, rekao sam da 5 godina nakon ulaska nijedna kvalitetna kompanija više neće biti hrvatska, kazao je Jurčić. Tolušić je na kraju rekao kako je Vlada postupila brzo, efikasno i odgovorno.

Emisiju pogledajte u cijelosti:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt