Ukida se povratna naknada na boce za mlijeko i jogurt

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u javnu raspravu do 20. svibnja pustilo novi Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se, između ostalog, predviđa ukidanje povratne naknade od pola kune na ambalažu od mlijeka i ostalih tekućih mliječnih proizvoda, javlja portal SEEbiz.eu.

Riječ je o cirkularnoj naknadi koja kruži između proizvođača, Fonda za zaštitu okoliša, trgovca i potrošača, kako bi se potrošače stimuliralo da praznu ambalažu vrate u reciklažu. Naknada ostaje za alkoholna i bezalkoholna pića, vodu, voćne sirupe i ostalo, u PET i staklenoj, odnosno aluminijskoj ambalaži zapremine veće od 0,2 litre, no ukida se za mlijeko i mliječne tekuće proizvode.

Očekuje s potpuno ukidanje povratne naknade, ali i jeftiniji proizvodi

To je prvi korak prema, može se pretpostaviti, potpunom ukidanju povratne naknade, budući da se od građana očekuje da će s vremenom na »zelenim otocima« sortirati i odlagati sav otpad koji je sad u sustavu povratne naknade.

Drugim riječima, sad bi i trgovci trebali pojeftiniti  mlijeko i tekuće mliječne proizvode za pola kune; očekuje se to najranije od 1. lipnja, kad bi novi pravilnik otprilike mogao stupiti na snagu. Povratna naknada na mlijeko više neće postojati pa je opravdano očekivati da će za taj iznos i proizvodi morati pojeftiniti. Trgovci će, s druge strane, ostati bez svojih 0,15 kuna na svaku primljenu praznu bocu mlijeka, jogurta ili sličnog, što je nagrada koju općenito primaju iz Fonda za zaštitu okoliša za prikupljanje ambalaže.

Te će boce sad završavati u spremnicima za prikupljanje plastike na »zelenim otocima«, u lošijoj varijanti u miješanom komunalnom otpadu; građani ih u trgovine više neće vraćati, pa će i trgovci koji za svaku prikupljenu bocu ili limenku primaju 15 lipa nagrade, ostati bez oko 10,5 milijuna kuna godišnje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\seebiz.eu
Photo: utne.com