Kreator zakona koji je omogućio revoluciju obnovljivih izvora energije u Njemačkoj

O mogućnostima i izazovima Hrvatske za zelenu energetsku tranziciju i projekte obnovljivih izvora energije (OIE) u vlasništvu građana govorio je tijekom svog posjeta Zagrebu 13. i 14. studenoga Hans-Josef Fell, iskusni njemački parlamentarac i kreator zakonodavnog okvira koji je omogućio revoluciju zelenih energetskih tehnologija u Njemačkoj.

Dvodnevni posjet u sklopu kojeg je Hans-Josef Fell održao predavanja u Kući Europe i Hrvatskom saboru organizirao je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, UNDP je predstavio i preporuke za poticanje razvoja energetskih zadruga u Hrvatskoj namijenjene donositeljima odluka čiji je cilj unaprijediti zakonodavstvo te potaknuti razvoj energetskih zadruga i sudjelovanje građana u projektima obnovljivih izvora energije

I dok je u Hrvatskoj još uvijek primjetan otpor i nepovjerenje prema projektima obnovljivih izvora energije, europske zemlje koje uspješno provode zelenu energetsku tranziciju naglašavaju važnost aktivnog uključenja građana u suvlasništvo OIE projekata, ističu iz UNDP-a.

U Njemačkoj je više od 50 posto svih postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u vlasništvu građana i zadruga. Na taj način dio koristi se vraća lokalnoj zajednici, potiče se razvoj lokalne ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta, energetska neovisnost i otpornost na tržišne krize. U Danskoj, vodećoj državi u iskorištavanju energije vjetra više od 150 000 pojedinaca učlanjeno je u zadruge preko kojih imaju udio u više od 75 posto svih
vjetroelektrana u Danskoj.

„Zemlje koje se i dalje drže fosilnih goriva i zastarjelih tehnologija postat će gubitnici, a zemlje koje se okrenu zelenim energetskim tehnologijama napravit će iskorak i otvoriti put klimatski prijateljskim inovacijama, novim radnim mjestim u lokalnim zajednicama i energetskoj neovisnosti. Stavljam na raspolaganje znanje i stručnost kako vlastitu, tako i naših stručnjaka da pomognemo u uspostavi zakonske regulative koja će vam pomoći da se razvijete kroz ovaj važan sektor”, istaknuo je Hans-Joesef Fell u predavanju održanom u Hrvatskom saboru.

Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode istaknuo je kako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode upravo radi na Strategiji niskougljičnog razvoja Hrvatske koja će dati priliku za razvoj zelene ekonomije.

Razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj temelji se na subvencijama iz fonda u kojeg uplaćuju svi građani kroz posebnu naknadu na računima za električnu energiju. Međutim, sudjelovanje građana i lokalne zajednice u takvim projektima je minimalno; trenutačno ne postoji niti jedna energetska zadruga, a građani jedino sudjeluju u razvoju elektrana na sunčevu energiju, iako one čine tek šest posto instalirane snage iz OIE postrojenja. Ostatak, odnosno 83 posto instalirane snage čine vjetroelektrane u koje još uvijek nisu uključeni ni građani ni energetske zadruge, ističu iz UNPD-a.

“Aktivno sudjelovanje građana u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora ključ je energetske neovisnosti. To je ujedno prilika za otvaranje 75 000 novih radnih mjesta te poticanje razvoja malih tvrtki i obrta u Hrvatskoj, oporavak gospodarstva i suočavanje s izazovima koje donose klimatske promjene”, rekla je Sandra Vlašić, predstojnica ureda UNDP-a u Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Rror