Uprava Mirne: krivo je ministarstvo; Ministarstvo: kriva je Uprava Mirne

Ministarstvo financija nije htjelo podržati plan restrukturiranja i dokapitalizacije koji je ponudila Uprava Mirne Rovinj na završnom ročištu predstečajne nagodbe, izjavio je za narod.hr predsjednik uprave rovinjske Mirne Saša Krobot i bivši direktor Geneze. Ministarstvo financija tvrdi da je za neuspjeh nagodbe odgovorna Uprava rovinjske tvrtke koja podržava partnera koji nema novaca.

Iz im&c agencije za odnose s javnošću napominju kako je jedina ponuda koju je Uprava Mirne dobila i jedina koja je u zakonskom roku dostavljena ona grada Rovinja i Geneze, dok u 7 mjeseci nisu dobili nikakvu drugu ponudu, dakle ni onu često spominjanu od strane Podravke vezano uz strateško partnerstvo u Mirni.

“Stečaj Mirne još nije otvoren i o tome će odlučivati Trgovački sud po primitku zahtjeva od FINA-e s obzirom na to da predstečajna nagodba nije pozitivno izglasana. Jedino pravedno bi bilo da se ponovi zadnje ročište na kojemu se glasalo o Planu restrukturiranja Mirne ali da ročište ovaj put bude sukladno Zakonu o predstečajnoj nagodbi,“ naglašavaju u agenciji.

“Tvornica Mirna će se truditi da proizvodnja i dalje nastavi i tu neće biti nikakvih problema, čak i ako sve druge opcije propadnu”, kažu u im&c-u.

Tvornica je priopćila da je u 2012. godini proizvedeno 20.030.787 komada ribljih konzervi što je predstavilo rast od 20 posto u odnosu na 2011, prodaja na domaćem tržištu porasla je za 47 posto, a na inozemnom za 27 posto. Poslovni prihodi su također povećani za 27 posto u odnosu na 2011. godinu. Navode kako je u 2013. godini zaposleno 70 novih djelatnika, te da sve obveze prema državi i dobavljačima otplaćuju na dan valute. Sa svim tim rezultatima, smatraju odluku o stečaju Mirne „čudnom“.

Priopćenje zaključuju kako se namjeravaju boriti protiv stečaja svim zakonskim sredstvima, kako bi odluka o stečaju pala u žalbenom postupku.

Predstečajna nagodba nad Mirnom otvorena je u srpnju prošle godine, a utvrđena su dugovanja te tvrtke oko 37 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna bio dug prema državi.

Novi plan financijskog restrukturiranja Mirne predviđao je da država otpiše 60 posto svojih potraživanja prema Mirni , a da kao strateški partneri tvrtka Geneza i grad Rovinj dokapitaliziraju Mirnu s oko 9 milijuna kuna, nakon čega bi u Mirni stekli 76,52 posto vlasništva.

Za neuspjeh predstečajne nagodbe Mirne d.d. odgovorna je Uprava rovinjske tvrtke koja podržava partnera koji nema novaca, priopćili su danas iz Ministarstva financija napominjući da su za ministarstvo prihvatljivi svi strateški partneri koji mogu osigurati redovno poslovanje i likvidnost tvrtke.

Ministarstvo financija uložilo je sve napore kako bi se postupak predstečajne nagodbe Mirne pozitivno okončao, navode iz tog ministarstva u reagiranju objavljenom na njihovim mrežnim stranicama.

Napominju kako su, nakon neuspješne predstečajne nagodbe (ročište je održano 13. veljače), 18. veljače održani sastanci s predstavnicima sindikata, grada Rovinja i Istarske županije, na kojima je izričito naznačeno da Ministarstvo financija nije moglo sudjelovati u glasovanju koje je temeljeno na planu koji nije u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Naime, pojašnjavaju iz Ministarstva financija, strateški partner Mirne tvrtka Geneza koji temeljem ugovora o poslovnoj suradnji predstavlja i Upravu društva, a čija je mogućnost dokapitalizacije dužnika krajnje upitna, nije pristao na dopunu plana predloženu od strane Ministarstva financija.

“Iako je iz godišnjih financijskih izvješća Geneze vidljiva nemogućnost osiguranja likvidnosti iz poslovanja, a navedena tvrtka nije dostavila ni pismo namjere niti garanciju financijske institucije kojom osigurava planom predviđeni minimalni novčani tijek ulaganja, te je bila upoznata s neslaganjem vjerovnika i nezakonitošću predloženog plana, isti su odbili sve predložene izmjene čime je Mirna dovedena pred stečaj”, navode iz Ministarstva.

Iz svega navedenog, napominju, razvidno je da je za neuspjeh predstečajne nagodbe Mirne odgovorna jedino Uprava tvrtke koja podržava partnera koji nema novaca. Budući da je dužnik taj koji daje krajnju suglasnost na izmjenu ili dopunu predloženog plana restrukturiranja isto je rezultiralo dovođenjem društva pred stečaj, ističu iz Ministarstva financija.

Dodaju da su na održanim sastancima predstavnici sindikata prihvatili stavove Vlade RH.

Uprava rovinjske Mirne u današnjem je pak priopćenju istaknula da će Uprava i tvrtka Geneza dati sve od sebe da do stečaja tvrtke ne dođe te da će se “boriti svim zakonskim sredstvima da odluka o stečaju padne u žalbenom postupku”, a pozvala je sve zainteresirane, pa i Podravku, da javnosti predoče svoje ponude za Mirnu.

Naglašava i kako je Uprava zajedno sa svim djelatnicima i Genezom, kao partnerom u kriznom managementu, u posljednjih godinu i pol dana ostvarila rekordne poslovne i proizvodne rezultate.

Ministar financija Slavko Linić jučer je za probleme Mirne optužio upravu te tvrtke, koja je odbila Podravku kao strateškog partnera.

“Za nas je bio prihvatljiv model da Podravka otkupi potraživanja HBOR-a, da se to unese u kapital, da se upravi Mirne omogući da nema dugove prema bankama, ali očito je da uprava nije imala tu namjeru. Ministarstvo je ponudilo rješenje za Mirnu, a to očito nije prihvaćeno zato što odgovorni ljudi koji vode Mirnu nisu bili zainteresirani za proizvodnju nego za nešto drugo”, izjavio je Linić jučer u Bruxellesu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: www.rovinj.hr