Dačić: Koga ćete gađati, ako ne nas. Nećete valjda Italiju ili Austriju

Foto: fah

Prvi potpredsjednik vlade Srbije i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić gostovao je u emisiji Novi dan na N1 u kojoj je govorio o problemima u odnosima Hrvatske i Srbije koje su ovih dana opteretile protubalističke rakete i naoružanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zašto je to danas jedna od tema u odnosima ovih dviju zemalja te zašto Srbija istom mjerom ne odgovara i nekim drugim zemljama u njenom susjedstvu koje su puno jače naoružane, poput Mađarske, Dačić je kazao:

“Zato što se pretpostavlja da vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedno protiv Srbije. Ne vjerujem da ćete gađati Austriju, Italiju, BIH, možda eventualno Republiku Srpsku. Tako da je to sasvim logično. Ja ne znam što će to vama, a ne znam ni što će nama. Zato što smo vjerojatno svi ušli u eru razoružavanja i smanjenja oružane sile. Uostalom, to je i obveza po Daytonskom sporazumu i raznim drugim sporazumima. Ne bih volio razgovarati o tome kako se svatko mora naoružavati jer to znači da postoje određene prijetnje. Svi zajedno trebamo raditi na stvaranju regije bez oružja”.

Članstvo Hrvatske u NATO-u srbijanski ministar vanjskih poslova ne smatra ugrozom nacionalnih interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi ne spadamo u te zemlje koje će biti paranoične. S druge strane, mi se ne miješamo u vašu odluku, idite kamo hoćete, u koji god blok. Srbija je uvijek bila neutralna. Ovdje je riječ o politici neutralnosti, nismo mi Švicarska koja je proglasila neutralnost, mi vodimo politiku vojne neutralnosti, ne želimo biti dio NATO-a ni istočnog vojnog partnerstva. Imamo loša iskustva s vojnim blokovima”, rekao je Dačić za N1.

Smatra da će odnosi s desnom vladom biti bolji

Kazao je kako Srbija poštuje Hrvatsku kao svoje susjede. “S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad netko kaže da vas voli taj laže i sutra će vas najviše mrziti. S te strane interesira nas položaj našeg naroda u Hrvatskoj, isto tako i položaj vašeg naroda u Srbiji. Pošto ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim interesima, znači volimo vas kao Papua Novu Gvineju jer su i oni glasali na sličan način”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako to isto važi i za Crnu Goru i Makedoniju. “Ja bih pljunuo na sebe kada bih rekao da sam prezadovoljan ili ja vas obožavam, vi ste divni, a na svakom glasanju glasate protiv nas. Mi smo tu i živimo jedni s drugima. Mi boljih nemamo, kakvi god da smo”, kazao je Dačić.

Smatra kako Srbi i Hrvati imaju puno toga zajedničkog. “Zato dajte da živimo normalno ako možemo, jer svi su nas tjerali s ovih prostora da bježimo, ipak mislimo da Srbi i Hrvati imaju puno više toga zajedno nego što nas dijeli. Smatram da bi ti odnosi s desnom vladom mogli biti bolji i siguran sam u to”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.