Bačić tvrdi da će HDZ referendume učiniti dostupnijima, iako će ih dodatno otežati

referendum
Zagreb, 14.02.2019 - Interpelacija o radu Vlade RH radi postupanja Vlade RH vezanih uz nabavku eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, podnositelji su 16 zastupnika u Hrvatskom saboru. Na fotografiji Andrej Plenković, Branko Bačić. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a kazao je u srijedu da su najvažnije stavke novog Zakona o Ustavnom sudu i izmjene Ustava kvorum odlučivanja, predreferendumska ocjena ustavnosti i niži broj potrebnih potpisa te je ustvrdio kako bi se njima referendum učinio demokratičnijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno je dodao kako se na referendumu, kao niti do sada, neće moći propitivati ljudska prava koja su utvrđena Ustavom.

Bačić je dodao da bi za promjenu Ustava ili organskih zakona koji se u Saboru donose dvotrećinskom ili natpolovičnom većinom trebalo biti 33 posto ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a u slučaju izmjene zakona donesenog običnom većinom četvrtina ukupnog broja birača.

Nacrt novog zakona o referendumu dugačak čak 108 stranica

Bačić je kazao da bi se smanjio potreban broj potpisa za pokretanje referenduma s 10 posto biračkog tijela na 250.000, te da bi se rok za prikupljanje i dostavu potpisa produžio s 15 na 40 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, podsjetimo, Bačić je izostavio spomenuti mnogo izmjena. Nacrt konačnog prijedloga zakona o referendumu dugačak je čak 108 stranica.

“Hrvatski sabor dužan je raspisati državni referendum u roku od 30 dana od dana objave odluke Državnog izbornog povjerenstva kojom je utvrđeno da je prikupljen potreban broj pravovaljanih potpisa birača, osim ako odluči: pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) odn. pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga”, stoji između ostaloga u nacrtu novog Zakona o referendumu Vlade HDZ-ovog Andreja Plenkovića kojim se dodatno pokušava otežati referendumske inicijative hrvatskih građana, a koji je 9. ožujka upućen u Sabor.

Referendumske inicijative će biti moguće odgoditi minimalno šest mjeseci

Prema tom Nacrtu Zakona, ako ga HDZ-ova većina izglasa, referendumske inicijative će biti moguće odgoditi minimalno šest mjeseci ako Sabor odluči ponuditi protuprijedlog, čak i kada je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u Zakonu se određuje rok za utvrđivanje protuprijedloga te se navodi da “ako je potrebno utvrditi prijedlog akta, rok ne smije biti duži od šest mjeseci od dana objave zaključka. Ako se utvrđuje samo načelno referendumsko pitanje bez prijedloga pravnog akta, rok ne smije biti duži od 60 dana od dana objave zaključka”.

Nadalje, “protekom roka u kojem postupak utvrđivanja protuprijedloga mora biti završen, određenog u zaključku iz stavka 1. ovoga članka, postupak se smatra prekinutim neovisno o stadiju u kojem se nalazi. Hrvatski sabor dužan je u tom slučaju raspisati državni referendum o referendumskom pitanju narodne inicijative u roku od 30 dana od dana isteka roka određenog u zaključku”.

No, da stvar bude teža za referendumske inicijative građana, ako organizacijski odbor ne prihvati ni neizravni ni izravni protuprijedlog Hrvatskog sabora ili se uopće ne izjasni, Sabor će raspisati državni referendum o referendumskom pitanju narodne inicijative i istovremeno državni referendum o izravnom protuprijedlogu Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendumske inicijative imat će samo 40 dana za prikupljanje i predaju potpisa

Plenkovićev nacrt Zakona dodatno otežava prikupljanje potpisa za referendume time što određuje izjašnjavanje birača traje najduže 40 dana, što obuhvaća i prikupljanje potpisa birača i obavljanje radnji povezanih s pripremom potpisnih lista za predaju Hrvatskom saboru.

Pri tome će organizacijski odbori referendumske inicijative unaprijed morati odrediti datum početka i datum završetka prikupljanja potpisa birača te datum početka i datum završetka pripremnih radnji za predaju potpisnih lista.

U nacrtu novog Zakona o referendumu navodi se i da birači koji pokreću narodnu inicijativu osnivaju organizacijski odbor za izjašnjavanje birača te da Organizacijski odbor ima od pet do 21 člana.

Ograničava se mjesta prikupljanja, DIP-u se mora dostaviti popis volontera, uvodi se odbor protivnika narodne inicijative

Broj mjesta za prikupljanje potpisa birača utvrdit će se za “svako naselje koje ima više od 1500 stanovnika kao i za naselje čiji broj stanovnika čini više od pet posto stanovništva te jedinice lokalne samouprave, a ima više od 500 stanovnika, pri čemu se utvrđuje najmanje jedno mjesto na svakih 5000 stanovnika. Ako u jedinici lokalne samouprave ne postoje takva naselja, odlukom se utvrđuje najmanje jedno mjesto za prikupljanje potpisa birača u naselju s najvećim brojem stanovnika”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome će Organizacijski odbor morati tražiti od lokalne samouprave gdje će skupljati potpise uz navođenje adresa, te će istome morati obavijestiti lokalne policijskim uprave.

Organizacijski odbor također je dužan voditi popis osoba koje su prikupljale potpise po pojedinim mjestima za prikupljanje potpisa te ga dostavlja elektroničkim putem Državnom izbornom povjerenstvu.

Novost je i da su prema Plenkovićevom Zakonu u slučaju narodne inicijative, sudionici referendumske aktivnosti organizacijski odbor i odbor protivnika narodne inicijative, a u slučaju raspisivanje državnog referendum na vlastitu inicijativu, sudionici su odbor zagovornika referendumske inicijative i odbor protivnika referendumske inicijative.

No, takve odbore neće moći osnovati bilo tko već samo onaj tko prikupi potpise najmanje pet posto birača.

Jedino područje koje nije obuhvaćeno ovim nacrtom Zakona je financiranje referendumske aktivnosti budući da je Plenković i HDZ vide kao političku aktivnost, pa se njezino financiranje uređuje Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Ukraden referendum Narod odlučuje

Podsjetimo, građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je 2018. dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona i o ovlastima zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Plenkovićeva vlada i njegov tadašnji ministar uprave Lovro Kuščević, koji su se tijekom prikupljanja potpisa više puta usprotivili ovoj inicijativi, su, dugo vremena nakon što su potpisi predani, formirali povjerenstvo koje je više 40.000 potpisa za svako referendumsko pitanje proglasilo nevažećima.

Pri tome nije dopušteno da predstavnici inicijative niti bilo tko od zainteresirane javnosti u svojstvu promatrača prisustvuje provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.