Blokirani upozoravaju: Iza izrade novog Ovršnog zakona krije se interes javnobilježničke i odvjetničke komore

Foto: Thinkstock

Nakon održanog sastanka radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona, iz udruge Blokirani podsjećaju na 700 000 ovršnih postupaka u prošloj godini te traže da se ovršni postupci vrate isključivo u nadležnost sudova. Predlažu da se u novi Ovršni zakon po uzoru na Sloveniju uvede zabrana ovrhe nad mjesečnim primanjima ovršenika (pravne i fizičke osobe) koji su ispod iznosa bruto minimalne plaće za kalendarsku godinu. Smatraju da bi se na taj način očuvalo dostojanstvo i sigurnost svih građana.

Osvrt glavnog tajnika udruge Blokirani, Marija Strinavića, prenosimo u nastavku:

U prostorijama Ministarstva pravosuđa održan je prvi radni sastanak radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona pod predsjedanjem ministra Dražena Bošnjakovića. U uvodnom djelu, Ministarstvo pravosuđa je postavilo ciljeve i način rada radne skupine. Prema meni dostupnim informacijama radna skupina bi trebala raditi godinu dana, a predstavljanje zakona bi trebalo biti krajem 2018 godine. Radnu skupinu čine; Sudac Vrhovnog suda RH, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika RH, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, sutkinja Općinskog suda u Novom Zagrebu, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu-Pravni fakultet, Pravni fakultet u Osijeku, Ministarstvo financija, Hrvatska odvjetnička komora, Hrvatska javnobilježnička komora, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga poslodavaca, Financijska agencija, Hrvatska udruga banaka, Miriam Kervatin, Udruga Blokirani-Deblokirajmo Hrvatsku, Udruga javnih ovršitelja i 5 članova iz Ministarstva Pravosuđa.

S obzirom na sastav radne skupine jasno je vidljivo u kojem smjeru će se voditi rasprava i jasno je vidljivo da se iza svega krije interes javnobilježničke i odvjetničke komore koja pošto-poto želi uz blagoslov Ministarstva pravosuđa zaštiti svoj dobro uhodani posao u koji nisu uložili „ništa“, a izvlače milijunsku dobit.

Samo prošle godine u Hrvatskoj je provedeno preko 700.000 ovršnih postupaka, a od 2010. do 2017. godine gotovo 8 milijuna i valjda je svakom jasno što su sve u stanju napraviti da ostanu u ovršnom biznisu.

Lucija Popov, predsjednica Javnobilježničke komore, na okruglom stolu „Javni bilježnik-jamac sigurnosti“ najavila je izradu središnjeg informacijskog sustava za osnovno poslovanje Javnih bilježnika koji bi trebao profunkcionirati 2018. među kojim se nalazi i sustav E-ovrha. I jasno je svima da će to pokušati progurati kroz radnu skupinu jer je to prvi prijedlog koji su stavili na sastanku radne skupine.

Za udrugu Blokirani to je apsolutno neprihvatljivo i tražimo od ministarstva pravosuđa odgovornost i da se kroz informatizaciju pravosuđa, ovršni postupci vrate isključivo u nadležnost sudova. Izjave koje dolaze iz Javnobilježničke i Odvjetnike komore da će to usporiti i poskupiti ovršne postupke je najobičniji spin.

Predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin izrazila je našu sklonost prema slovenskom modelu Ovršnog zakona. Zatražila je da se u novi Ovršni zakon po uzoru na Sloveniju uvede zabrana ovrhe nad mjesečnim primanjima ovršenika (pravne i fizičke osobe) koji su ispod iznosa bruto minimalne plaće za kalendarsku godinu. To znači da bi, prema sadašnjoj visini bruto minimalne plaće od ovrhe bilo zaštićeno 3.276 kuna bruto (oko 436 eura), odnosno 2.620,8 kuna neto plaće. U Sloveniji je od ovrhe zaštićeno 76 posto bruto minimalnog dohotka koji trenutačno iznosi 602 eura mjesečno.

Po meni je takvo zakonsko rješenje na tragu socijalne države koja rješava pitanje dostojanstva i sigurnosti svih građana Republike Hrvatske.

Mario Strinavić glavni tajnik Udruge Blokirani !

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.