CitizenGO poziva: Potpišite i poručite Vladi i Saboru – ‘Ne postoji pravo na djecu!’

Foto: fah, Getty Images

“Ustavni sud ovih je dana pokušao samoinicijativno uvesti u hrvatski pravni sustav ‘pravo’ istospolnih partnera na zajedničko udomljavanje djeteta što je nevjerojatna demonstracija ideološkog hiperaktivizma. Ne postoji pravo nekog para na dijete već postoji pravo svakog djeteta na mamu i tatu. Pogotovu ona djece koje su ostala bez svojih roditelja”, ističe platforma CitizenGo te poziva na potpisivanje peticije kojom se Vladi poručuje: “Ne postoji pravo na djecu!”

>Imate dojam da ste zadnjih mjesec dana izloženi LGBT propagandi? U pravu ste!

>Kako su glasovali ustavni suci, izabrani dogovorom HDZ-a i SDP-a, u slučaju udomljavanja djece od homoseksualnih parova?

> Tko su Ivo Šegota i Mladen Kožić i koje udruge i stranke stoje iza njih?

> Dr. sc. Mato Palić: “Osobe u životnom partnerstvu ne mogu biti udomitelji”

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

> Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’

> U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

>(VIDEO) Dr. Željka Markić i dr. sc. Vice Batarelo komentirali prekoračenje ovlasti Ustavnog suda u slučaju zahtjeva homoseksualnog para da udome dijete

>Izdvojeno mišljenje suca Brkića: ‘Ustavni se sud upustio u nepotrebni zakonodavni aktivizam, bez javne rasprave nužne oko ovako značajnih svjetonazorskih pitanja’

U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta uz biološku majku i oca. Ako to nije moguće, onda država i društvo trebaju osigurati oblike provjerene društvene skrbi koja, koliko je moguće, imitira upravo zajednicu u kojoj dijete dolazi na svijet – zajednicu žene i muškarca.

Dakle, suprotno je interesima djece, Konvencije o pravima djeteta, Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o udomiteljstvu i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na narodnom referendumu o braku otvoriti put udomljavanju i zatim posvajanju djece od strane istospolnih parova.

U procesu udomljavanja i posvajanja djece centri za socijalnu skrb, državne i društvene institucije dužne su imati u centru svog odlučivanja interese djeteta.

Ustavni sud je svojom aktivističkom odlukom podlegao pritiscima LGBTIQ lobija i time prekoračio svoje ovlasti te ugrozio ranjivu djecu o kojoj se skrbi država i hrvatsko društvo.

Umjesto da Zakon o udomiteljstvu, ako ga smatra protuustavnim, ukine i vrati u Sabor na ponovnu proceduru koja bi opet uključila javnu i znanstvenu raspravu, Ustavni je sud na sebe preuzeo ulogu zakonodavca.

Udruga Dugine obitelji koja stoji iza podignute tužbe za udomljavanje djece od strane istospolnih parova već je najavila nakon ove presude Ustavnog suda traženje posvajanja i medicinski potpomognute oplodnje čime bi se omogućilo istospolnim parovima da dobiju dijete.

No, zakone u Hrvatskoj donose Hrvatski sabor, odnosno zastupnici koje su izabrali hrvatski birači da ih predstavljaju.

Ustavni sud nema demokratski legitimitet naložiti sudstvu i upravi da zakon koji su donijeli predstavnici građana u Saboru tumače suprotno onome što on govori i kako je donesen. Tim više što Ustavni sud u svojoj odluci sam priznaje da je postojeći Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom. A onda uzima slobodu igrati se zakonodavca i tumačiti ga suprotno od onoga kako on glasi i kako ga je zakonodavac donio.

Ustavni sud je ovim pokušajem prekoračio svoje ovlasti, narušio trodiobu vlasti i ugrozio demokratski poredak u Republici Hrvatskoj.

Niti jedno javno tijelo nije dužno slušati naloge suprotne važećim zakonima Republike Hrvatske!

Zato tražimo Vladu Republike Hrvatske i urede javne uprave da provode legitimno donesen Zakon o udomljavanju i ne provode obrazloženje Ustavnog suda (koje je protivno i samoj Odluci, koja kaže da sadašnji Zakon o udomiteljstvu nije protuustavani!), a od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da utvrdi prekoračenje ovlasti Ustavnog suda.

Peticiju potpišite ovdje!

Jer djeca imaju svoja ljudska prava i niti jedna osoba nema pravo na djecu.

Podsjetimo:

Prvo par Ivo Šegota i Mladen Kožić tuže Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske radi odbacivanja zahtjeva za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.

Zatim Upravni sud u Zagrebu donosi presudu dana 19.12.2019. godine kojom u izreci poništava rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, Samostalne službe za drugostupanjski postupak od 5. srpnja 2018. i rješenje Centra za socijalnu skrb Zagreb od 13. studenog 2017. te se predmet vraća na ponovni postupak.

Potom nova odluka Centra za socijalnu skrb u Zagrebu, nakon presude Upravnog suda ponovno odbacuje zahtjev za davanje dozvole za udomljavanje Šegoti i Kožiću, te ga smatra nedopuštenim. U obrazloženju između ostalog navodi:

“Budući da iz zakonskih odredbi proizlazi sve gore navedeno, sukladno odredbi čl. 41. st. 2. Zakona o općem upravnom postupku, valjalo je zahtjev odbaciti, iz obrazloženih razloga, jer upravno tijelo ne pronalazi zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.”

Nakon svega, Ustavni sud 7. 2. 2020. objavljuje Odluku u kojoj odbacuje tužbu više stranaka te uvrđuje da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Međutim u obrazloženju u usmeno na novinskoj konferenciji Ustavni sud daje tumačenje zakona suprotno onom koje je zakonodavac izrazio i pokušava preuzeti ulogu zakonodavca i uvesti u hrvatski pravni sustav “pravo istospolnih parova na udomljavanje”.

Konačno,  Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru požurio se izjaviti kako je za HDZ bitno da su oni “reflektirali svoj svjetonazor”, pri čemu je potvrdio da aktualni Zakon o udomiteljstvu ne priznaje mogućnost usvajanja djece istospolnim parovima:

“Rekli smo da omogućavamo udomljavanje heteroseksualnim osobama i nismo prihvatili amandman našeg koalicijskog partnera HNS-a, kojim bi se omogućilo udomljavanje istospolnim partnerima. “

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.