Danita Štrbić: Žena obitelji i društvu daruje bogatstvo svoje senzibilnosti, intuicije, velikodušnosti i ustrajnosti

Povodom mjeseca ožujka odlučili smo posebnu pozornost posvetiti doprinosu žena u našem društvu. Danita Štrbić iz Ploča svakako je jedna od njih. Udana, majka četvero djece zbog nezamjenjive uloge majke u obitelji prekinula je rad u struci koji je zahtijevao dosta odsutnosti. Osnovala je privatnu firmu, u kojoj trenutno radi. Ističe kako na taj način se osjeća korisnom jer može skrbiti i pridonositi obitelji i društvu.

“A ono što je bitno – radni dan mogu iskordinirati prema potrebama djece i obitelji. Kako potječem iz doline Neretve koja je između ostalog poznata po uzgoju mandarina, i sama imam svoju plantažu na kojoj radim sukladno svojim mogućnostima i obvezama, osim za vrijeme berbe koja traži potpunu predanost”, naglasila je Štrbić.

Članica je udruge UIO i kordinator za Dubrovačko neretvansku županiju. Aktivno je sudjelovala u prikupljanju potpisa za 1. i 2. referendum.

“Uključujem se u sve inicijative koje se zalažu za opće dobro, kao nedavna borba protiv izgradnje termoelektrane na u ugljen u Pločama. Aktivna sam i u župi te u Neokatakumenskoj zajednici”, pojasnila je.

Žena obiteljskoj jezgri i cjelokupnom društvu daruje bogatstvo svoje senzibilnosti, intuicije, velikodušnosti i ustrajnosti

Baštinici smo snažnih povijesnih uvjetovanosti koje su u svim vremenima i područjima otežavali hod žene, često nespoznavajući njezino dostojanstvo, iskrivljujući njezine prednosti. Kroz povijest žene su pridonijele ne manje od muškaraca u puno tegobnijim uvjetima. Od mnoštva djela koje su učinile ostalo je malo onog što se može utvrditi pomoću znanstvene historiografije. Smatram kako je žena bila i još uvijek jest vrednovana više prema fizičkom izgledu, nego po kompetenciji, profesionalnosti, inteligenciji i samom dostojanstvu njenog bića.

Puno toga treba učiniti kako zvanje žene i majke ne bi trpjelo diskriminaciju. Dovoljno je pomisliti na često osuđivan, umjesto nagrađen dar majčinstva, svojstven samo ženi, kojoj čovječanstvo duguje svoju opstojnost.

Žena majka koja je osmjeh djeteta koji dolazi na svijet, njegova vodilja, podrška i uporišna točka na životnom putu. Žena supruga, koja neopozivo združuje svoju sudbinu sa sudbinom muškarca, u odnosu uzajamnog darivanja u službi zajedništva i života. Ona obiteljskoj jezgri i cjelokupnom društvu daruje bogatstvo svoje senzibilnosti, intuicije, velikodušnosti i ustrajnosti. Žena radnica,u svim područjima društvenog života, ekonomskog, kulturnog, političkog sposobna spojiti razum i osjećaje u poimanju života otvorenog za izgradnju najbogatijih političkih i ekonomskih struktura čovječanstva.

Veliko divljenje i zahvala, svim državama, međunarodnim organizacijama i ženama, koje su poduzele hrabru inicijativu obrane dostojanstva žene. Zalaganjem u jednakosti osobe, jednakost plaće u istim poslovima, skrb o ženi radnici-majci, pravedno napredovanje u karijeri i svega što se veže uz pravo i dužnosti građana u demokratskom uređenju.

Poruka svim ženama: Svoje misli, pretvorite u ideje, a ideje u kvalitetne projekte.

Možda je ovo povijesna prilika da se iznova reafirmira žena koja mora biti stup obitelji i društva u cjelini. Svoje misli, pretvorite u ideje, a ideje u kvalitetne projekte.

Kao uzor u svom životu izdvojila bih blaženu Majku Terezu, ženu koja je na poseban način predstavljala ljubav prema svom bližnjem. Ona je primjer snage, ljubavi i ustrajnosti kakav se može utjeloviti samo u ženi. Svoju ljubav i snagu koristila je u najbolje svrhe. Od mnogih njenih mudrih izjava najdraža mi je ona o ljubavi i obitelji: „Da bismo se međusobno ljubili i unijeli ljubav u život, moramo započeti svoj rast u ljubavi ponajprije u krilu svoje obitelji.“

Uloga žene u obitelji je nezamjenjiva, kao i uloga u vjerskom odgoju djece

Prihvaćajte društvenu odgovornosti ponajprije u mjestima, gradovima i državama u kojim živite. Budite otvorene za život iz ljubavi, budite izvor radosti, veselja, suputnica, pomagačica u životu, životno blago i blagoslov.Vaša uloga u obitelji je nezamjenjiva, kao i uloga u vjerskom odgoju djece. Ponajviše Vam želim da budete aktivne suradnice u Božjem stvaranju, sustvarateljice života, taj najljepši osjećaj kojeg svaka žena može doživjeti. U Vama može nastati novi život, taj najveći dar od Boga i najveća zadaća na svijetu. Od svih diploma, karijera, društvenih statusa i položaja – najveći uspjeh žene je odgojiti kvalitetnu osobu. DIVNO JE BITI ŽENA !

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.