Forum žena SDP-a vrši pritisak za žurnu ratifikaciju Istanbulske konvencije

Foto: snimka zaslona

Socijaldemokratski forum žena SDP-a zahtijeva da HDZ-ova vlada žurno pokrene postupak ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskome saboru kako bi Republika Hrvatska što prije bila među zemljama koje štite žene od svakoga nasilja, te podsjeća da su isto tražili i od “Kukuriku vlade”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema više čekanja, poručio je Forum žena SDP-a u četvrtak u priopćenju koje je potpisala njegova v.d. predsjednica Karolina Leaković, a upućeno je javnosti uoči 22. rujna, Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u Republici Hrvatskoj obilježava svake godine kao podsjetnik na brutalna ubojstva triju žena tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

Ove godine, istaknuto je, obilježavanja toga dana ima posebnu težinu u svjetlu velike podrške koju su europski parlamentarci 12. rujna iskazali ratifikaciji Istanbulske konvencije (od ukupno 672 zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu, njih 489 je bilo za ratifikaciju), te Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske zahtijeva da se i Republika Hrvatska što prije stavi na stranu zaštite žena od svakog oblika nasilja.

Ženski život je društvena kategorija, a ne demografski indikator

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forum je pozvao Vladu Republike Hrvatske, premijera Andreja Plenkovića, resornu ministricu Nadu Murganić, te zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru da što prije usvoje Zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Jer, ustvrdile se članice, “ženski život je društvena kategorija i prestanite ga promatrati kao demografski indikator”.

Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Istanbulska konvencija stupila je na snagu još u kolovozu 2014. i Republika Hrvatska ju je potpisala, ali ona ni tri godine poslije još nije ratificirana. Zato, ocijenio je Forum žena SDP-a, u Hrvatskoj i dalje ne postoji sveobuhvatni pristup u borbi protiv nasilja nad ženama te se događa da zlostavljači kontinuirano provode nasilje bez jasnih sankcija.

“Kako smo to tražile od Kukuriku koalicije, tako opetovano tražimo i od HDZ-ove Vlade da žurno ratificira Istanbulsku konvenciju – nema više odgađanja!”, istaknuto je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ove smo godine dočekale povijesnu odluku Ustavnoga suda Republike Hrvatske da žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu. I kao što smo tada upozorile, opet ponavljamo – žensko tijelo nije i ne smije biti poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca”, poručio je Forum žena SDP-a i ustvrdio kako “ženski životi nisu i ne smiju biti sredstvo manipulacije neokonzervativnih udruga kao što je Vigilare”.

Kako Istanbulska konvencija uz zaštitu žena “šverca” nametanje rodne ideologije

Članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a uvjerene su da ratifikacija Istanbulske konvencije neće dovesti do urušavanja obiteljskih i društvenih vrijednosti, već do jasnoga zakonodavnog i financijskog okvira za borbu protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije, neravnopravnosti i objektivizacije žena.

Ivan Munjin: Žrtve Istanbulske konvencije su žene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, hrvatski su se građani na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala Konvencija izjasnili PROTIV ratifikacije – usred ljeta bilo je više od 300 komentara na portalu e-savjetovanja, od kojih je 4/5 protiv.

Udruga U ime obitelji traži najveću moguću zaštitu žena i članova obitelji od svakog oblika nasilja, kao i implementaciju najboljih standarda i mehanizama zaštite i sprečavanja nasilja nad ženama i u obitelji. Istanbulska konvencija sadrži mnoge pozitivne odredbe od kojih većina već postoji u hrvatskom zakonodavstvu, međutim sastavni dio Konvencije je i “rodna teorija” za koju UiO smatra da se ni na koji način ne bi smjela nametati ili provoditi u Hrvatskoj, pa tako ni putem međunarodne konvencije.

U ime obitelji zato zagovara implementaciju pozitivnih odredbi Konvencije, ali bez njene ratifikacije. O nekoliko činjenica o Istanbulskoj konvenciji i “rodnoj teoriji” za koje UiO smatra da je važno uzeti u obzir u raspravi o ratifikaciji Konvencije možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.