Hasanbegović o provjeri potpisa GI Narod odlučuje: ‘Cilj je odugovlačiti, u duhu premijera Plenkovića je održavati status quo’

Foto: fah

Zlatko Hasanbegović komentirao je zahtjev Inicijative Narod odlučuje da potpise za referendum o izmjeni izbornih pravila provjerava Državno izborno povjerenstvo, prenosi N1.

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Premijer Plenković ne poštuje nepristranost referendumskog procesa i preporuke Venecijanske komisije

“Podupirem taj zahtjev i logično je da se u tu proceduru uključi DIP. Nema razloga iz politikantskih motiva to odugovlačiti, potpisi se mogu provjeriti u tjedan dana. Cilj je odugovlačiti, u duhu premijera Plenkovića je održavati status quo i odugovlačiti”, prokomentirao je Zlatko Hasanbegović.

Podsjetimo, GI Narod odlučuje uputila je prošli tjedan dopis premijeru i članovima Vlade izatražila da provjeru vjerodostojnosti i broja potpisa koji su prikupljeni tijekom referendumske inicijative obavi Državno izborno povjerenstvo kao neovisno i nepristrano tijelo, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijsko odbora GI Narod odlučuje.

Odbacivanjem našega zahtjeva premijer Plenković pokazao je da ne poštuje nepristranost tog referendumskog procesa i ne poštuje europske standarde na koje se mi pozivamo”, poručio je Luka Mlinarić.

Prebrojavanje potpisa od strane DIP-a “u potpunosti je u skladu s europskim modernim demokratskim standardima, posebno sa standardima koje predlažeVenecijanska komisija u svom Kodeksu dobre prakse o referendumima”, izjavio je Luka Mlinarić te citirao Venecijansku komisiju koja kaže da “neovisno tijelo mora biti zaduženo za organiziranje referenduma. Tamo gdje nema dugogodišnje tradicije nepristranosti upravnih vlasti u izbornim pitanjima, neovisne nepristrane izborne komisije moraju biti uspostavljene na svim razinama od nacionalne razine do razine biračkih mjesta”, stoji u preporukama Venecijanske komisije.  

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr