Hasanbegović: Postkomunistička duboka država, preko hrvatske stranačke politike, porodila je ono što se naziva Agrokor d.d.

Foto: fah

Zlatko Hasanbegović, zastupnik Neovisnih za Hrvatsku, u razgovoru za nedjeljni Večernji list progovorio je o Agrokoru, inicijativama Milana Bandića, pozdravu ‘Za dom spremni’ i ostalim aktualnostima.

O Agrokoru

“Agrokor u biti jest i prvorazredno svjetonazorsko pitanje, ali ne na način kako mi se, neutemeljeno, imputirala uporaba toga pojma. Naime, rasprava o Agrokoru osvješćivanje je temeljnih vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna hrvatska država, a koje su ne samo u slučaju posrnuća ovoga koncerna već na svakom polju javnoga i društvenoga života zanijekane. Zapravo, svjedočimo predvidljivom epilogu i kraju jednoga poslovno-političkog monstruma koji je sam po sebi metafora hrvatske postkomunističke tranzicije”, rekao je Hasanbegović.

“Nesposobno pravosuđe započet će novu sudbenu sapunicu bez pravomoćnoga sudbenog epiloga, barem u našem naraštaju, a kao jedini dobitnik nastupat će prepoznatljiva estradna odvjetnička kamarila koja će dobiti novu prigodu za besplatnu reklamu svojih usluga. Kazneno-pravna suština ostat će u sjedni estradnoga medijskog fokusa interesa za odvjetničke modne ekshibicije i estetsko-kirurške zahvate. Jedina relevantna pitanja su tko će se od zainteresiranih špekulativnih poslovno-financijskih strvinara domoći vlasničkoga plijena i koje će to imati posljedice na poslovnom, gospodarskom i geopolitičkom planu. Uz to, hoće li političko-stranački sustav te odnosi javne i skrivene društvene moći koji su i porodili Agrokor, a čijih je interesa jamac Plenkovićeva status quo vlada, ostati netaknuti ili će doći do dalekosežnih političko-stranačkih i društvenih promjena. Odgovor na to pitanje možemo dobiti samo na izborima”, dodao je.

O povjerenstvu za Agrokor

“Mi smo glasovali protiv ne zato što smo bili načelno protiv povjerenstva, nego smo bili i ostali skeptični prema njegovim stvarnim dosezima s obzirom na dosadašnju povijest sličnih povjerenstava te načine i učinke njihova djelovanja. Ključni je razlog bio taj što smo postavili zahtjev da zbog političke i društvene težine problema u tom povjerenstvu trebaju biti zastupljeni predstavnici svih zainteresiranih saborskih klubova. Sastav ovog povjerenstva i način na koji se do njega došlo je prvorazredna farsa. On je porođeno zakulisnim obiteljski-stranačkim dogovorom HDZ-a i SDP-a, tandema BB, Bačić-Bauk, a u povjerenstvo su pripuštena dvojica statista koji su i prihvatili odigrati ulogu statista. Dakle, sastav povjerenstva sam po sebi ukazuje da ono ne može doći ni do kakvih konkretnih rezultata. Osim toga, voljom HDZ-a na čelo povjerenstva zasjela je osoba koja je kao ministar u Milanovićevoj vladi iznjedrila zloglasni lex Perković, zakonsko rješenje koje je trebalo u simboličkom i stvarnom smislu pokazati nadmoć postkomunističke duboke države nad hrvatskim i europskim pravosudnim sustavom, a kojim se željelo zaštititi notorne nositelje i izvršitelje jugoslavenskoga komunističkog državnog terora nad hrvatskim narodom. Upravo je ta postkomunistička duboka država, preko svoje marionete, hrvatske stranačke politike, i porodila ono što se naziva Agrokor d.d. U pozadini te farse odvijala se i političko-stranačka trgovima između HDZ-a i SDP-a, kako bi se izabrali suci Ustavnoga suda”, smatra Hasanbegović.

O sucima Ustavnog suda

“U toj obiteljskoj malonogometnoj utakmici čini se da je HDZ izašao kao pobjednik iz prve četvrtine jer suci su izabrani, a kako sada izgleda, konzum-povjerenstvo neće ni započeti s radom. Zapravo, u saborskim se hodnicima, u sjeni demagoških i ispraznih verbalnih nadmetanja, upravo rađa zametak buduće velike status quo koalicije između HDZ-a i SDP-a. Gospodin Bernardić se pomalo rješava stare i ocvale ministarske garde i lijevih sankilota, otkriva i ‘kršćansku’ dimenziju svoje partije, a sve kako bi na sljedećim izborima dobio tek toliko mandata da u buduću vladu ne trebaju ući zagovornici istinskih i korjenitih promjena. Među ostalim, gospoda Miljenić, Klisović ili Hajdaš Dončić već sada bi mogla preuzeti ministarska mjesta u Plenkovićevoj vladi ‘narodne stabilnosti’, a da to nitko ne bi primijetio. Bernardićev reformirani ‘kršćansko-socijalni’ SDP, bez određenih zanovijetala i saborskih jastrebova, već sada je u Plenkovićevoj viziji budući HDZ-ov poželjni koalicijski partner. Ako je moglo u Njemačkoj zašto ne bi moglo i u Hrvatskoj, To je jedina relevantna činjenica koju birači trebaju imati na umu”, rekao je.

O Trgu maršala Tita

“Osjećam se zadovoljnim, no, s druge strane, pomalo i tužnim budući da je do toga došlo sa zakašnjenjem od četvrt stoljeća. Zapravo ta činjenica svjedoči o ključnim problemima s kojima se suočavaju moderna hrvatska država i hrvatsko društvo. Sada, iz ove perspektive, i u svjetla slučaja Agrokor, možemo reći da je 1991. došlo do državno-pravnog prevrata, stvorena je hrvatska država kao najvažnije postignuće našeg naraštaja. Nažalost, nikad nije došlo i do društvenog prevrata, SR Hrvatska i njezine društvene strukture i ustanove ostale su netaknute, očeve su zamijenila njihova djeca i unuci”, ističe.

O ulici Ive Lole Ribara

“Vjerujem da će sve ostati na razini folklora i da će se protokom vremena uvidjeti sva besmislenost takvih pokušaja i da ćemo se baviti ozbiljnijim stvarima koje su uostalom i glavna zadaća gradske skupštine i gradonačelnika Grada Zagreba. Simbolima propale jugoslavenske komunističke baštine mjesto je u muzejima”, ističe.

O ‘Za dom spremni’

“Ne, nisam rekao da to nije hrvatski pozdrav. To jest hrvatski pozdrav budući da je proizašao iz baštine ustaškog pokreta koji, kako god ga ocjenjivali, sastavni dio hrvatske, a ne kineske ili bugarske političke baštine. Jasno sam izrekao da je riječ o službenom pozdravu ustaškog pokreta, o tome u ozbiljnoj hrvatskoj historiografiji, ne mislim na domoljubne povjesničarske hobiste, nema nikakvih dvojbi. Sam pozdrav je čak nešto mlađi od samih prvih organizacijskih zametaka ustaške organizacije pa možemo ustanoviti da je “star” onoliko koliko možemo reći da za osobu rođenu 1932. godine da je stara osoba.

Uvijek sam jasno isticao i kao ministar i danas kao političar da u modernoj hrvatskoj državi utemeljenoj isključivo na volji našeg naraštaja i pobjedi u Domovinskom ratu nema potrebe posezati za bilo kakvim simbolima propalih političko-stranačkih ili ideoloških baština. Uz jednu iznimku, kada je riječ o simbolu zakonite hrvatske ratne postrojbe, HOS-a, čijeg je i službeno ozakonjenog grba ‘Za dom spremn’ sastavni dio”, rekao je Zlatko Hasanbegović u intervju za nedjeljni Večernji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr