HKV protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Udruga Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) priopćila je u petak navečer da se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije (IK) u Hrvatskom saboru te kako podržavaju legitimne prosvjede protiv IK.

Iz HKV-a procjenjuju da je referendum o prihvaćanju ili neprihvaćanju IK “jedini preostali demokratski način na koji se mogu spriječiti daljnje podjele hrvatskoga društva na ovome”, kako ocjenjuju, “izvana nametnutome nam pitanju”.

Napominju da se ovo pitanje ne tiče se samo jedne stranke i njezine stranačke discipline.

HKV u priopćenju poziva odgovorne da “poslušaju bilo hrvatskoga naroda i vrjednote Ustava Republike Hrvatske” te da se, na čelu hrvatskoga naroda i njegova sustava vrijednosti, identiteta i prosperiteta, zauzmu za referendumski put rješavanja “nametnutoga nam razdora”.

I Interpretativna izjava, navodi se u priopćenju, tek je djelomično zahvaćanje u srž, a u slučaju ratifikacije Konvencije, po mnogim pravnim tumačenjima, nema nikakvo pravno značenje .

Iz HKV-a procjenjuju da se Konvencijom želi zadirati u većinski svjetonazor, u hrvatsko školstvo, sudstvo i legislativu, a sve bez demokratskog propitivanja oko prevladavajućeg stajališta.

Hrvatsko društvo i bez ove Konvencije prepoznaje sve oblike obiteljskog nasilja, a manjkavosti u trenutačnom sustavu zaštite žena, kažu iz HKV-a, može i mora u konačnici samo otkloniti.

“Sredstva i snage treba usmjeriti izravno na zaštitu žena, umjesto da se ona – kako je to predviđeno Istanbulskom konvencijom – usmjeravaju na cijeli niz posredničkih struktura, bez jasno razrađenog lanca odgovornosti i kontrole unutar matične zemlje”, zaključuje Upravni odbor HKV-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr