Hoće li HDZ Andreja Plenkovića podržati kandidaturu Lore Vidović za Europskog ombudsmana?

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković na upit zašto HDZ nije podržao kandidaturu Lore Vidović za jednu od funkcija u međunarodnim institucijama, s obzirom na važnost sudjelovanja hrvatskih političarki na međunarodnoj razini, rekao je kako ga čudi da netko tko je na čelu jedne od institucija u Republici Hrvatskoj, ide u takvu kandidaturu bez da on kao predsjednik Vlade o tome išta zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GLAS je u subotu napao odluku HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu da ne podrže kandidaturu Lore Vidović za Europskog ombudsmana.

“Lora Vidović je iznimno kvalitetna kandidatkinja, a HDZ joj je nije dao podršku isključivo zato što nije njihova članica”, smatraju u GLAS-u.

Pučka pravobraniteljica napisala je na Twitteru kako je o tome obavijestila potpredsjednika Sabora Furija Radina, ali i upućivala dopise Vladi na koje nije dobila odgovor te tvrdi da je obavijestila i potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i zamolila ga da to prenese premijeru, kao i sve hrvatske europarlamentarce uključujući Plenkovićeve najbliže suradnike Karla Resslera i Dubravku Šuicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radila u Ministarstvu vanjskih poslova kod – Mate Granića

Lora Vidović rođena je 1973., a diplomu Pravnog fakulteta u Zagrebu stekla je u veljači 1997. Prvi posao dobila je 1. prosinca 1997. u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. U tome Ministarstvu ostala je šest i pol mjeseci , a 15. lipnja 1998. prešla je u Ministarstvo vanjskih poslova u kojem je ostala do 1. listopada 2006. U njemu obavljala različite poslove, uz ostalo je 2001. u 28. godini imenovana za atašea u hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj, a po povratku na Zrinjevac bila je treća tajnica za multilateralu. Potom je 1. listopada 2006. imenovana za zamjenicu pravobraniteljice za djecu i na toj je dužnosti ostala do 1. veljače 2010.

Zadnje tri godine, od 1. veljače 2010. do izbora za pučku pravobraniteljicu, Lora Vidović radila je kao predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz životopisa kojeg je Lora Vidović dostavila Saboru vidljivo je da je ta kandidatkinja do 16. prosinca 2012., kad je raspisan ponovljeni natječaj za pučkog pravobranitelja, prikupila 15 godina i 15 dana ukupnog radnog staža.

Međutim, zadnje tri godine karijere Lore Vidović provedene na čelu hrvatskog ureda UNICEF-a ni u kojem slučaju ne mogu se tretirati kao poslovi u pravnoj struci. Naime, ni sam UNICEF posao voditelja svojih ureda u državama diljem svijeta ne smatra pravnim poslom.

“U opisu posla i po onome što poslovi šefice UNICEF-a obuhvaćaju nalaze se i pravni poslovi, što se računa kao iskustvo u pravnoj struci”, ustvrdio je SDP-ov Peđa Grbin za Tportal.

Stvaranje loše slike o Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom izvješću prošle godine, Vidović je ustvrdila da “Pojave negiranja karaktera NDH i razmjera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korištenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom su društvu toliko učestale, da su gotovo prešutno prihvaćene”.

“Eksplicitni ustaški ili nacistički simboli ili oni koji asociraju na ustaški pokret, prisutni su u javnom prostoru u Hrvatskoj. Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju televizijske emisije, u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i na javnu televiziju”, stajalo je u tekstu pučke pravobraniteljice.

Veza između Vidović i Centra za mirovne studije

Vezano na analizu glede širenja ustaštva u Hrvatskoj, Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije ranije je na svom Facebooku pozvala je korisnike da joj dostave primjere “promocije ustaštva”.

U komentarima koji su uslijedili vidljivo je kako korisnici FB ostavljaju poveznice na primjere “ustaštva”.

Tada se nametnulo pitanje jeli objava Sandre Benčić povezan s izvješćem pučke pravobraniteljice. Uostalom, to ne bi bio prvi slučaj “dobre suradnje”. Primjer iz 2015. godine to najbolje pokazuje.

Naime, tada su pučka pravobraniteljica Lora Vidović i jedan dio udruga iz “Platforme 112” bez da su uzeli u obzir kontekst i značenje ćirilice u Vukovaru, s obzirom na stradanje Hrvata, neprovedene sudske procese protiv ratnih zločinaca i današnju situaciju neprestanog pokušaja zaborava vrijednosti Domovinskog rata, dostavili UN-u informacije na temelju kojih je Odbor UN-a za ljudska prava izdao izvješće u kojem predlaže Hrvatskoj da “poduzme dodatne mjere, uključujući i mjere za promicanje međuetničke tolerancije u svom raznolikom društvu, kao i da omogući pravo na jednaku uporabu manjinskih jezika i pisma u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim okvirom, s posebnim naglaskom na korištenje ćirilice u gradu Vukovaru i općinama”.

Referendum o braku

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović jasno je zauzela stranu i prilikom održavanja referenduma o braku 2013. godine, kada se referendumu usprotivila iako za to nije imala nikakvo utemeljenje u Ustavu, zakonima Republike Hrvatske ili međunarodno prihvaćenim konvencijama.

Tada je Benčić ustvrdila duboko problematičnim to što je Željka Markić, kao nositeljica inicijative za referendum o braku, postala dobrodošla gošća na javnoj televiziji, zbog čega je udruge U ime obitelji i podnijela prijavu protiv govora mržnje, koju je pravobraniteljica Vidović odbila.

Referendum Narod odlučuje

Pučka pravobraniteljica, Lora Vidović, javno je podržala premijera Plenkovića i ministra Kuščevića u onemogućavanju prava građana na referendum“, istaknuo je dr. sc. Hrvoje Pende, član Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje, na konferenciji za medije u Rijeci, upozoravajući na nastavak širenja antireferendumske kampanje krajem studenoga prošle godine.

“Osim što daje jasnu potporu premijeru, a osnovna zadaća joj je da građanima, odnosno, biračima štiti njihova prava pred tijelima javne vlasti, Pučka pravobraniteljica štiti leđa premijeru i Vladi”, istaknuo je.

Pučka pravobraniteljica podržava Vladu u jednoj od najsramnijih epizoda moderne hrvatske države, a to je onemogućavanje iskaza narodne volje”, zaključio je dr. sc. Pende.

Sukobi s Thompsonom, optužbe na račun policije…

Na popisu stvari koje je radila Lora Vidović s pozicije pučke pravobraniteljice su I brojne druge, a o kojima više možete čitati ovdje:

>Pučka pravobraniteljica ponovno se oglasila zbog ‘Za dom spremni’ u Kninu i na Thompsonovom koncertu

>I DORH opomenuo pučku pravobraniteljicu zbog objave o ‘nasilju prema migrantima’

>Pravobraniteljica uputila dopis Plenkoviću: Zabranila bi pozdrav ZDS, vojne počasti na pokopu žrtava partizanskih pokolja…

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.