Hoće li političkom trgovinom imenovana HNS-ova Blaženka Divjak uz Jokića vratiti i Budaka?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Nakon devet mjeseci nefunkcioniranja Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, u utorak se na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu trebalo raspravljati o imenovanju sedam novih članova i predsjednika Vijeća, piše Jutarnji list.

> Budak, Jokićev podupiratelj, u napadu na kandidate za Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje!

Tu je točku na dnevni red sjednice uvrstila predsjednica Odbora Vesna Bedeković (HDZ), no točka je povučena par sati prije sjednice. Na pitanje zašto je došlo do povlačenja točke, Bedeković odgovara:

“Ništa se neobično ne događa, samo postoji potreba da se još malo konzultiramo.”

> Ministrica Divjak ne odustaje od micanja Dijane Vican s čela Posebnog stručnog povjerenstva

Razlog povlačenja teme s dnevnoga reda sjednice su, potvrđuju u HNS-u, konzultacije koalicijskih partnera oko imenovanja u još jednom, ovoga puta krovnom obrazovnom nacionalnom tijelu koje je zadnju sjednicu održalo u prosincu 2016.

> Plenković: Vican ostaje, ali ne želim prosvjede na ulicama oko reforme obrazovanja

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisuje da je Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje stručno i strateško tijelo koje prati kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj, predlaže mjere, aktivnosti i strategije razvoja obrazovanja te se brine o razvoju nacionalnog kurikula.

> Plenković poručio HNS-ovoj ministrici Divjak: Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu

Riječ je o stručnom i strateškom tijelu koje prati kvalitetu sustava odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, sastavljenom od 14 članova plus predsjednik od čega šest članova treba biti iz reda sveučilišnih profesora i znanstvenika, šest članova iz reda odgojno-obrazovnih radnika iz sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te dva člana izvan sustava odgoja i obrazovanja. Predsjednik i članovi biraju se na mandat od četiri godine, a imenuje ih Sabor na prijedlog Vlade nakon javnog poziva.

> Rektorica Vican Predsjednici: ‘Žao mi je da ste se pridružili glasu ulice, a ne kulturi rada onih koji argumentirane rasprave vode za stolom!’

Svi se članovi ne mijenjaju istodobno pa je u siječnju istekao mandat sedmorici članova i predsjedniku. Kako novi nisu imenovani, Vijeće se ne sastaje.

> Mr. sc. Petar Marija Radelj: Novi promašaj ministrice Divjak – najavljene promjene Zakona o strukovnom obrazovanju

Vlada je pak u svibnju donijela odluku da u tijelo dođu stručni ljudi koje Jokićevi podupiratelji žestoko napadaju i etiketiraju ne navodeći njihove stručne kvalifikacije već ih uz poluistine prikazuju svjetonazorskim i ideološkim ‘tvrdim konzervativcima’.

> Tko su kandidati za Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje koje Jokićevi podupiratelji toliko napadaju?

Ulaskom HNS-a u Plenkovićevu Vladu i političkom trgovinom nametnute HNS-ove ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, ta je točka prolongirana, da bi se uoči sjednice Odbora u utorak ponovno pojavila s istim prijedlozima imena: predsjednik Vijeća Neven Hrvatić, a članovi Đuro Blažeka, Suzana Vuletić, Alexander Buczynski, Eva Kirchmayer Bilić, Valentina Jerković, Ljiljana Klinger i Ivana Katavić. Životopise ovih stručnjaka pogledajte OVDJE.

Ta su imena neprihvatljiva prvenstveno zastupnicima SDP-a, dok HNS, dugogodišnji SDP-ov partner, navodno očekuje kompromis oko sastava Vijeća.

> Dijana Vican: Nepravilnosti nema, niti ih je bilo; pitanje je kako je Jokićeva skupina izabrana

“Nismo isključivi, ne inzistiramo na onoj “naši i vaši”, no to je tema koja zahtijeva razgovor. Naš je stav da u odgoju i obrazovanju nema politikantstva i zato želimo konzultacije”, ponavljaju svoje ispraznice o “apolitičnom obrazovanju” uz “nestranačku ministricu” iz HNS-a, čineći sve kako bi očistili ministarstvo od tragova HDZ-ovih kadrova i po svemu sudeći vratili stare znance svojih prijašnjih koalicijskih partnera.

> Tko je Predrag Štromar – od gubitnika na izborima do potpredsjednika Vlade

Jutarnji list dalje u tekstu ponavlja napade na navedenih osam stručnjaka predstavljajući ih kao ekstremne desničare, kod kojih ističe kao nedostatak to što su bili npr. “koordinatorica udruge U ime obitelji za Primorsko-goransku županiju”, ili “jedan je od povjesničara koji je u veljači 2016. branio Zlatka Hasanbegovića”, ili “član Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma”, ili “promotorica prirodnog planiranja obitelji” ili “pridružena inicijativi za uklanjanje imena Trga maršala Tita” i slično, ističući da su odabrani nakon javnog natječaja u veljači prošle godine “po javnosti nepoznatim kriterijima Odbora”.

> Mornar uoči sjednice Povjerenstva za strategiju obrazovanja napao Dijanu Vican

Dok s druge strane, navodi dalje Jutarnji list, “na isti natječaj javili su se, među ostalim, Aleksandra Čižmešija, dekanica zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Neven Budak s Filozofskog fakulteta i Josip Burušić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Njihove kandidature nisu prošle.”, pri tome izostavivši stranačke uloge ili funkcije u komunističkoj partiji.

> Neven Budak, bivši predavač na Sorosevom sveučilištu ‘posljednji je sekretar Partije’ i poprilično blizak SDP-u!

Podsjetimo, Neven Budak, član Savjeta SDP-a za obrazovanje, koji je izbor Buljan Culej ocijenio netransparentnim postupkom i političkim imenovanjem, bio je postavljen na čelo skupine koju je osobno izabrao i time se pohvalio bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović.

> Paar za Narod.hr: Jokićeva kurikulna reforma eksperiment je na ljudskoj populaciji kojem se unaprijed zna negativan ishod

Ja sam osobno formirao tu skupinu. Imali smo strategiju znanosti i obrazovanja, na čelu te grupe je bio profesor Budak. Nakon toga je formirana grupa za praćenje provedbe na čelu koje je opet Budak kojeg pola godine nisu primili ni Orešković ni ministar obrazovanja. Gospodin Jokić je opet bio naš izbor, ako ga ne žele neka ga maknu”, rekao je Milanović govoreći o kurikulnoj reformi.

> Barišić: Način na koji je Mornar imenovao Jokića pokazuje tko je protiv transparentnosti i uključivosti u provedbi reforme školstva

Nakon ministra Pave Barišića na meti se našla rektorica zadarskog sveučilišta i predsjednica Stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican, a Andrej Plenković se vjerodostojno u 30 dana od poruka da Dijana Vican odlično radi svoj posao i ima njegovu potporu predomislio i prepustio politički nametnutoj Blaženki Divjak javnu objavu da je premijer umjesto Vican na čelu Povjerenstva, a ministrica suvoditeljica.

Uz to je Divjak izvijestila i ‘kako su se riješili’ Jasminke Buljan Culej najavom da će biti raspisan novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu (ERS) i oformiti novo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja (PSP).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.