Igor Peternel: ‘HDZovci razmišljaju potpise 750.000 građana slati Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti i po mogućnosti blokirati volju naroda!’

Foto: Sisačka biskupija

“Već sedamdeset godina građani idu u penziju sa 65, žele da tako i ostane, ali Plenkovićevi HDZ-ovci će provjeriti je li protuustavno željeti da se zakon ne mijenja! Čitav normalan svijet provjerava je li neki novi prijedlog u skladu s ustavom jedino Plenković provjerava je li protuustavno ne željeti njegove promjene!”, komentirao je bivši potpredsjednik HHO-a dr. sc. Igor Peternel jučerašnju predaju potpisa inicijative ’67 je previše’ Saboru.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Potpisi stigli u Sabor. HDZovci razmišljaju potpise 750000 građana slati Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti i po mogućnosti blokirati volju naroda!
Već sedamdeset godina građani idu u penziju sa 65, žele da tako i ostane, ali Plenkovicevi HDZovci će provjeriti je li protuustavno željeti da se zakon ne mijenja! Čitav normalan svijet provjerava je li neki novi prijedlog u skladu s ustavom jedino Plenkovic provjerava je li protuustavno ne željeti njegove promjene!
Zapravo tu će provjeru učiniti institucija od osobitog javnog povjerenja, jedina službena “velika koalicija” partija , a koju vodi Šeksov kum-Ustavni sud!”, zaključio je dr. sc. Peternel.

Podsjetimo, čelnici sindikata pokrenuli su prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma “67 je previše”, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina. Ministarstvo uprave utvrdilo je da je u registru birača 27. travnja 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj te da je za raspisivanje sindikalnog referenduma “67 je previše” potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa.

Inicijativa je jučer Saboru predala 65 kutija sa 748.624 potpisa. Tijekom prikupljanja potpisa upozoravali su da Vlada istovremeno provodi protureferendumsku kampanju financiranu novcem građana.

> Prof. Podolnjak traži od Vlade da prekine protureferendumsku kampanju koju financira novcem građana

> (FOTO, VIDEO) Ribić reklamne spotove Plenkovićeve Vlade usporedio s JNA: ‘Našim novcima financiraju propagandu’

> Prof. Podolnjak reagirao na potez Plenkovićeve Vlade: ‘Zahtjevam da prestane sa svakom protureferendumskom kampanjom’

> (FOTO, VIDEO) Inicijativa ’67 je previše’ predala 65 kutija sa 748.624 potpisa

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić odbacio je optužbe da je kampanja koju provodi u medijima istovremeno s prikupljanjem potpisa sindikalne inicijative “67 je previše” usmjerena protiv sindikalnog referenduma, ustvrdivši kako se radi o kontinuiranom informiranju građana.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je da će predsjednik Hrvatskog sabora zaprimiti potpise, a saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložiti njihovu provjeru.

“Nakon toga će Vlada RH, u proceduri za koju ona procijeni najsvrsihodnijom, odgovoriti Saboru o prikupljenim potpisima. Potom je dalje na Saboru hoće li uputiti Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti referendumsko pitanje”, kazao je Bačić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr