Institut priziva savjesti – pravo zajamčeno međunarodnim dokumentima i hrvatskim Ustavom

Foto: Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

Na današnji dan, 15. svibnja obilježava se međunarodni dan prava na priziv savjesti. Priziv savjesti spada u ljudska prava i temeljne slobode koje nikome ne mogu biti zabranjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na priziv savjesti odnosi se na pravo osobe da odbije izvršiti neku obavezu koju mu nameće pravni sustav, ako se ona protivi njezinim moralnim, etičkim ili vjerskim uvjerenjima.

Što je institut priziva savjesti koji koriste ginekolozi koji ne žele raditi pobačaje?

Kada se govori o prizivu savjesti danas se najčešće komentira onaj liječnika i medicinskog osoblja u slučaju pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustav Republike Hrvatske, kao i međunarodni dokumenti, jamče pravo na priziv savjesti. Ustav tako regulira mogućnost priziva savjesti i onima koji zbog svojih uvjerenja nisu pripravni obavljati vojničke dužnosti u oružanim snagama. Na sličan je način uredba o prizivu savjesti uvrštena i u zdravstvene zakone.

Što o prizivu savjesti kažu Opća deklaracija o ljudskim pravima i hrvatski Ustav?

“Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje poučavanjem, bogoslužjem, praktičnim vršenjem i obredima.” – stoji u članku 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vojna obveza i obrana Republike Hrvatske dužnost je svih za to sposobnih državljana.
Dopušten je prigovor savjesti onima koji poradi svojih vjerskih ili moralnih nazora nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. Te su osobe obvezane ispunjavati druge dužnosti određene zakonom.” – stoji u članku 49. Ustava Republike Hrvatske.

Na isti se način pravo na priziv savjesti treba omogućiti i u zdravstvu.

„U zadnjih desetljeća se radikaliziralo poimanje dostojanstva ljudskog života. U tom kontekstu izranja na površinu problem priziva savjesti koje uopće ne bi trebalo problem jer je to temeljno ljudsko pravo koje bi trebalo biti neovisno o zakonskoj regulativi. Zakon, naravno, štiti to pravo, a štiti ga i naš Ustav. Neovisno o zakonskoj regulativi, ako to pravo i nije regulirano, Ustav jamči pravo na priziv savjesti svakoj osobi u ovoj državi čak i u slučaju ratne ugroze. Pravo je zajamčeno i u međunarodnim dokumentima“ – rekla je nedavno prof. Jasenka Markeljević s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, gostujući u emisiji “Prosudbe” na Laudato televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pravo na priziv savjesti je svojstveno svakom ljudskom biću jer je i savjest kao savjest svojstvena svakom ljudskom biću i čovjek u dijalogu s tim glasom savjesti donosi odluke o izboru između dobra i zla i taj glas ga prati cijeloga života.“ – istaknula je tada Markeljević.

Sjećate li se slučaja primalje Jage Stojak?

Unatoč tome što međunarodni dokumenti jamče pravo na slobodu savjesti, danas se to pravo često krši, osobito kada je riječ o prizivu savjesti u slučaju pobačaja.

Prisjetimo se samo slučaja primalje Jage Stojak iz bolnice u Kninu, kojoj je zbog priziva savjesti u slučaju pobačaja uručen otkaz. Tek nakon što je o svom slučaju progovorila u medijima te se za njega senzibilizirala javnost, odluka o njezinu otkazu je poništena, a ona primljena natrag na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primalja Jaga Stojak: Mediji i pobačaji

Ipak, čini se da se s protokom vremena sve više počinje poštivati pravo na priziv savjesti u zdravstvu. Tako je Trumpova administracija u Sjedinjenim Državama nedavno objavila dokument o zaštiti prava na priziv savjesti zdravstvenih radnika. “Konačno, zakon koji zabranjuje od vlade financiranu diskriminaciju protiv savjesti i vjerskih sloboda, provodit će se kao i svaki drugi zakon o građanskim pravima”, rekao je direktor Ureda za građanska prava Ministarstva zdravstva Roger Severino.

Trumpova administracija zaštitila pravo na priziv savjesti: ‘Nitko ne smije biti diskriminiran zbog odbijanja sudjelovanja u uništavanju života’

(VIDEO) Guverner New Yorka organizirao proslavu legalizacije ubojstva djeteta do rođenja: Znate li od koje dobi prerano rođeno dijete može preživjeti?

Ova odluka, koja štiti zdravstvene djelatnike kada se pozivaju na savjest u slučaju pobačaja te im omogućava da ne sudjeluju u izvođenju legaliziranog ubojstva, predstavlja korak naprijed u smjeru zaštite ljudskog života u SAD-u.

Inače, u SAD-u se, temeljem odluke iz 1973., priznaje tzv. “pravo na pobačaj” kao “temeljno pravo”. Iako su neke savezne države u novije vrijeme donijele zakone kojom se ljudski život štiti od začeća ili pak od vrlo rane faze trudnoće, odluka iz 1973., donesena na saveznoj razini, mogla bi onemogućiti stavljanje tih zakona na snagu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.