Ivan Hrstić: Maske i na otvorenom krajnji su dokaz da koronavirus utječe i na mozak, čak i ako možda niste zaraženi

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Prosvjedovati protiv maski u Parizu i u Zagrebu samo je na prvi pogled isto. Parižani odavna moraju nositi maske ne samo u trgovinama i javnom prijevozu, nego i na otvorenim pješačkim zonama u centru, a otprije desetak dana, maske su obvezne gotovo svuda osim u vlastitom domu. Pod prijetnjom masne kazne nositi masku čak i u praznoj ulici dok čekaš pri crvenom na semaforu zvuči jednako ludo kao s maskom na licu voziti se na posao sam u vlastitom autu! Strah od Velikog Brata? Strah od samoga sebe?

Glavna kanadska epidemiologinja poziva tako Kanađane da se pri seksu uzdrže od – intimnosti kao što su poljupci. Jer seks sam po sebi valjda nije intimnost, već spada u kategoriju rekreacije i sporta? Doduše, napominje ona, najsigurniji seks je sa – samim sobom. Valjda zato što ipak ne možeš sam sebe poljubiti u usta. Takav se još nije rodio. A tko zna, možda je sve to zavjera proizvođača koji namjerava patentirati kondom za glavu. S okusom limuna, lubenice, tikve…, piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

Istovremeno, očito su takve i slične mjere na stolu njemačke kancelarke. Željezna Angela tako najavljujući neke nove mjere govori o znanstvenim saznanjima koja su stigla u posljednjih nekoliko tjedana, a koja navodno dokazuju da se koronavirus ne širi (samo) kapljično, već i aerosolima, dakle ne samo većim kapljicama koje vrlo brzo padaju na tlo, veći i finijim kapljicama i česticama koje dugo lebde nošene zračnim strujama. U svježem članku u medicinskom časopisu Lancet to se pokušava predstaviti kao dokaz da se maske moraju nositi baš svuda, a ne samo u zatvorenim prostorima.

Pobijedi li na izborima Joe Biden, koji je tu bedastoću već predložio, i Amerima se smiješi mogućnost da će morati svuda nositi maske. Sve to ludilo krajnji je dokaz da koronavirus utječe i na mozak, čak i ako možda niste zaraženi. Vojske poslušnih i ispranih mozgova spremne su nekritički prihvatiti sve što im vlasti nametnu.

>(VIDEO) Pogledajte konferenciju Vidović Krišto o ‘(ne)slobodi medija u vrijeme pandemije koronavirusa’ – javnosti se obratili ugledni znanstvenici

No, nisu mnogo bolji – a često su i mnogo gori – oni koji unaprijed odbacuju svaku mogućnost nošenja maski koje im “ograničavaju slobodu” te gladno grizu i na najnevjerojatnije mamce koje im bace teoretičari zavjera.

Jednako kao što je neodgovorno ne nositi maske tamo gdje se ne može osigurati minimum fizičkog razmaka, moglo bi se reći da bi svuda i stalno nositi maske u ime neke javne parareligiozne pokore, a bez stvarnog protuepidemijskog efekta, bilo krajnja ludost, neodgovornost koja bi mnoge stajala zdravlja. Isto tako, neodgovorno je unaprijed u ime svete sebičnosti odbijati svaku mogućnost cijepljenja, no nije baš vrhunski primjer samoodgovornosti ni reći da ste spremni u ime nesebičnosti i ljubavi prema cijelom svijetu odmah cijepiti se još nedovoljno ispitanim cjepivom.

Itekako mogu razumjeti one koji prosvjeduju zbog kontradiktornosti ili iracionalnosti pojedinih mjera, to je njihovo pravo, no najveći užas ipak mi izazivaju ridikuli koji bi preoteli svaki čak i najrazumniji prosvjed, poput onih koji su se na Jelačić-placu u pozi Tarzana busajući se u prsa bacali u trans na pjesme Miše Kovača. Iz krajnosti u krajnost!

Možda to govori da su i meni vrane već popile mozak, no nadam se samo da tu ludost nitko neće platiti glavom, piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list