Jesu li naljepnice u Vukovaru dio “operacija pod lažnom zastavom” kojima se šteti Hrvatskoj?

Foto: Twitter

U Hrvatskoj postoji niz akcija kojima se kojima se “argumentira” teza da je Hrvatska fašistička zemlja, krši ljudska prava – lažno je se prikazuje. Te se informacije šire i po inozemstvu, a postoji i niz ljudi koji putuju i održavaju tribine na istu temu – o fašizmu u Hrvatskoj, te joj tako nanose štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li riječ o “false flag” tj. “operacijama pod lažnom zastavom”, što je inače naziv za sve tajne operacije i slične aktivnosti, atentate ili sabotaže koje poduzima neka država ili organizacija na način da je pripiše nekoj drugoj, najčešće suparničkoj državi ili organizaciji?

O toj temi donosimo tekst s Maxportala, autora Marka Markovića.

Operacija pod lažnom zastavom (engl. false flag) označava tajnu operaciju koju provodi vlast, tvrtka ili druge organizacije a koja je izvedena kao da ju netko drugi provodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime je izvedeno iz vojne akcije izvedene pod tuđim nacionalnim simbolima, zastavama i vojnim odorama, ali nisu ograničene samo na vrijeme rata nego se provode i u civilnom sektoru u doba mira.

Jedna od najpoznatijih falshe flag operacija u povijesti je Neronovo podmetanje velikog požara u Rimu u srpnju 64. godine. Za požar koji je u pet dana uništio većinu tadašnjeg Rima Neron je okrivio kršćane.

Druga veliko i poznato podmetanje požara koje izvedeno kao false flag operacija je paljevina Reichstaga 1933. kao povod nacionalsocijalistima za uskraćivanje osobnih sloboda u Njemačkoj. Za paljevinu su optuženi komunisti, a iste noći uhićeno je oko četiri tisuće ljudi, zatvoreno kompletno vodstvo Komunističke partije, a dan nakon toga potpisana je Odredba za zaštitu naroda i države kojom su ukinuta osnovna građanska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglašen je Zakon o posebnim ovlastima, raspušteni su sindikati i političke stranke, a progoni su se proširili i na poznate znanstvenike i umjetnike pa su Njermačku morali napustiti Albert Einstein, Bertold Brecht, Erich Maria Remarque, Thomas i Heinrich Mann.

U nekoliko slučajeva operacijama pod lažnim zastavama su se koristile kao opravdanje za rat, a napoznatija je operacija pod nazivom Himmler koju su izveli njemački vojnici obučeni u odore poljske vojske.

Hitlerova izlika za započinjanje rata bio je niz „poljskih oružanih napada“ duž njemačko-poljske granice, koje su zapravo izveli njemački operativci Sigurnosne službe (njem. Sicherheitsdienst). Početkom kolovoza 1939. SS-general Reinhardt Heydrich poslao je po Alfreda Naujocksa operativca s činom SS-bojnika, kako bi mu povjerio izvedbu „crne operacije“ velike važnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vaš zadatak glasi: ići ćete u Gleiwitz (danas Gliwice u Poljskoj) sa skupinom od 5-6 ljudi. U određeno vrijeme inscenirat ćete napad na radio stanicu. Treba ostaviti dojam da su napad izveli Poljaci. Našoj je propagandi zbog stranog tiska potreban dokaz da je Poljska više puta povrijedila granicu.“

Invazija na Poljsku bila je spremna, a Hitleru je trebao vjerodostojan izgovor za početak rata. Akcija izazivanja pograničnih incidenata“ imala je kodni naziv „Himmler“

Plan je trebala provesti skupina Nijemaca odjevenih u poljske uniforme, a za leševe su poslužili osuđenici na smrt. Oni su bili nazivani kodnim imenom ‘konzerva’, a lozinka za početak akcije bila je „Grossmutter gestorben“ (Baka je umrla).

Točno u podne 31. kolovoza 1939. je zazvonio telefon u Naujocksovom uredu. Glas s druge strane žice obavještavao o ‘bakinoj smrti’ i zapovijed da se akcija izvede iste večeri u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči napada na radio stanici Gleiwitz u tijeku je bio glazbeni program te osim tehničara i portira nije bilo drugog osoblja. Napadači su portira onesposobili pendrekom, a zatim ponovili isto s tehničarem i prekinuli glazbeni program.

Umjesto Mozartovih nota eterom se prolomilo: „Ovdje poljska stanica Gleiwitz!“, a zatim je na poljskom jeziku uslijedilo psovanje Njemačke i nacista uz poziv poljskoj nacionalnoj manjini u Njemačkoj na ustanak.

Uništili su radijsku opremu i pobjegli ostavivši za sobom mrtvu ‘konzervu’ s dovoljno dokaza o njegovoj pripadnosti poljskoj vojsci. Istodobno s napadom na radio-stanicu izvedeno je još 13 sličnih akcija da bi se stvorio dojam o sustavnim napadima poljske vojske na Njemačku

Iduće jutro u deset sati Hitler je sazvao zastupnike Reichstaga u Kroll-Operu i objavio rat Poljskom. „Poljska je jučer prvi put pucala na nas, na našem teritoriju. Od 05:45 uzvraćamo vatrom. I od sada se bomba uzvraća bombom.“

Dok je Hitler dovršavao govor zastupnicima operacija “Fall Weiss” trajala pet sati, a njemačke trupe već su bile 20 kilometara u poljskom teritoriju.

U Hrvatskoj su najpoznatije falshe flag operacije izvedene tijekom velikorspske agresije “Labrador” i “Opera“.

Bile su akcije bile akcije koje su kontraobavještajne službe JNA (KOS) na početku Domovinskog rata. Podmetnute su ekspozivne naprave u Židovskoj općini u Zagrebu i na židovskom groblju na Mirogoju. U sklopu protuhrvatske propagande televizijski snimci stradalih Hrvata prikazivali su se kao snimci Srba koji su žrtve hrvatskih zločina.

Operacija Labrador odnosila se na terorističke akcije, a Opera na propagandnu kampanju. Glavni je cilj tih akcija bio da se Hrvatska svjetskoj javnosti prikaže kao profašistička i proustaška koja se nije maknula od NDH i da se stvori protuhrvatsko raspoloženje kod svjetske javnosti, a poglavito kod Židova.

U false flag operaciju mnogi u Hrvatskoj svrstavaju i crtanje kukastog križa na splitskom Poljudu uoči utakmice Hrvatske i Italije, nedavno bacanje suzavca u LGBT klubu Super Super u Zagrebu te pojavu umobolno groznih plakata Serbian family tree (Srpsko obiteljsko stablo) na Trpinjskoj cesti u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.