Podsjećaju li grafiti mržnje na neke druge Pupovčeve ‘dokaze’ o tome kako je Srbima loše u Hrvatskoj?

milorad pupovac
Zagreb, 13.06.2020 - Konferencija za novinare Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) na kojoj su govorili predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Dragan Jeckov i Boris Miloševic na temu "Stav SDSS-a o porukama mržnje i otvorenim pozivom na nasilje videnim u zagrebackom kvartu Kustošija 11.6.2020.". Na slici Milorad Pupovac. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Tri tjedna uoči parlamentarnih izbora Srpsko narodno vijeće (SNV) pdržalo je konferenciju za novinare o porukama netrpeljivosti prema Srbima koje su se dogodili u Zagrebu.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koalicijski partner u Vladi Andreja Plenkovića, izjavio je u subotu da su sudionici incidenta u Kustošiji, koji su pozivali na nasilje nad srpskim ženama i djecom, samo “tragični statisti” dok su glavni glumci, scenaristi i režiseri takvih poruka pojedini političari koji sudjeluju na izborima. Na konferenciji su govorili Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Najprije se dogodio incident s uvredljivim transparentom kojeg su razvili neki Bad Blue Boysi, a zatim dva grafita s prijetećim porukama. Uz zgradu u zagrebačkom naselju Borovje i u Svetoj Klari pokraj Zagreba grafit stabla s obješenima ispod kojeg na engleskom jeziku piše “Srpsko obiteljsko stablo”, a pored njega simbol nacističkog SS-a (?!).

> (VIDEO) Bulj zatražio od Pupovca da kaže kakva je sudbina dr. Šretera: ‘Zločinci još šetaju Hrvatskom!’

> (VIDEO) Stručnjak za sigurnost o uvredljivim natpisima o Srbima: To sigurno nije slučajnost imajući u vidu izbore u Hrvatskoj i Srbiji

> Diverzija na hrvatsku reprezentaciju: Navodno poznata imena autora svastike na Poljudu, a nalogodavaca?

> Višnja Starešina: Tajna veza labradora i svastike

> 19. kolovoza 1991. – (VIDEO) Operacije ‘Labrador’ i ‘Opera’

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, koji je saborski zastupnik od 1995., prijeteći grafit iskoristio je kako bi ustvrdio da neki politički akteri uoči parlamentarnih izbora stvaraju pritisak “šovinizma, mržnje i nasilnosti” pod kojima “Srbi u Hrvatskoj” i Hrvatska, “sve teže dišu”, povezujući ove incidente s događajima u Americi.

Fotografiju gnjusnog grafita podijelilo je Srpsko narodno vijeće na Twitteru. ‘Kakvi uzori, takva mladost. Ne možete prešutjeti partizanski otpor fašizmu u obrazovanju, u politici, u uništavaju spomenika… a onda očekivati hrabre generacije’, poručili su iz SNV-a“, piše na Novostima. Riječ je inače o tjedniku, koji iz proračuna dobiva otprilike 300.000 kn svaki mjesec, a nakladnik mu je Srpsko narodno vijeće kojemu je na čelu 22 godine bio SDSS-ov Milorad Pupovac. Od 2019. novi je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević, Dragana Jeckov zamjenica predsjednika, dok je Milorad Pupovac, sada predsjednik Savjeta SNV-a.

> Kakva prava imaju manjine u Hrvatskoj, a kakva Hrvati u njihovim matičnim zemljama?

> Kako su zastupljene nacionalne manjine u Hrvatskoj i što je Savjet za nacionalne manjine?

> Unatoč vrijeđanju i širenju netolerancije prema Hrvatima: Savjet za nacionalne manjine tvrdi da bi ukidanje potpore ‘Novostima’ imalo dalekosežne implikacije

Ovo nije prvi put da Pupovac, njegova stranka i SNV koriste pojedine incidente kako bi potkrijepili svoju tezu o ugroženosti Srba u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj postoji niz akcija kojima se “argumentira” teza da je Hrvatska fašistička zemlja i lažno se prikazuje da se u državi krše ljudska prava.

Ovom prilikom podsjećamo na još neke takve slučajeve.

Pupovac neutemeljeno optužio Matka Škalameru za napad na Srbe

Jedan od najdrastičnijih slučajeva koji je SNV iskoristio kao “napad na Srbe” bio je slučaj HGSS-ovca Matka Škalamere koji je priveden zbog sumnji da je fizički i na nacionalnoj osnovi napao povratnika Dobrivoja Arsića. Arsić je na početku tvrdio da je napad bio naručen, insceniran i plaćen.

Srpsko narodno vijeće podnijelo je kaznenu prijavu 21. kolovoza 2019. uz suglasnost Dobrivoja Arsića za kazneno djelo prijetnje, nanošenje tjelesnih povreda te uznemiravanja protiv nepoznatih počinitelja. Svađa se na Viškovu dogodila 20. kolovoza. Arsić je medijima tvrdio da je pretučen i vrijeđan na nacionalnoj osnovi. SNV-u je i ovaj slučaj poslužio kao materijal za njihovu konferenciju o “napadima na Srbe” 23. kolovoza. “Dogodio se još jedan napad na Srbe – psovali su mu majku četničku i završio je u bolnici”, kazao je tada Milorad Pupovac.

Dan nakon uhićenja, Škalameri je sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma, temeljem prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci odredio jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru radi sprječavanja utjecaja na svjedoke, a odbacio je prijedlog za određivanja pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Pritvor od 30 dana jer su se dvojica zakvačila oko parkinga? Što je s kaznenom prijavom protiv Arsića da će izbost čovjeka nožem zbog štanda na tržnici? Što se radi s tom kaznenom prijavom? Osim toga, Arsić kaže u prijavi da je pretučen, ali se u liječničkoj svjedodžbi navodi da se ne vide vidljive povrede. Radi se o jednom slučaju koji je politički iskorišten da bi se nadodao niski klerofašističkih napada na naše građanine Republike Hrvatske koji su Srbi”, rekao je u razgovoru za Narod.hr ugledni zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

>Odvjetnik Hodak za Narod.hr: ‘Što je s kaznenom prijavom protiv Arsića da će izbost čovjeka nožem zbog štanda na tržnici?’

> Kaznenu prijavu protiv Škalamere podnijelo je Srpsko narodno vijeće

> Državno odvjetništvo potvrdilo da je podignulo optužnicu protiv Arsića, a on slobodno odlazi iz Hrvatske?

> (VIDEO) Pogledajte analizu Marina Miletića: ‘Matko Škalamera – nevin u zatvoru!’

> HDZ-ov Petar Škorić: ‘Slučaj Škalamera predstavlja jedan od najvećih udara na pravnu sigurnost hrvatskog građanina’

> HND ne vidi medijsku hajku u slučaju ‘Škalamera’: Evo kako je njihov bivši predsjednik i sam tvrdio da je žrtva pokušaja atentata

> Miro Bulj na prosvjedu podrške Škalameri za Narod.hr: ‘HDZ pleše kako Pupovac dirigira’

Nakon tri dana u zatvoru, Matko Škalamera, osumnjičen za prijetnje i fizički napad na 70-godišnjeg Dobrivoja Arsića, pušten je iz istražnog zatvora u Rijeci.

“Drago mi je da je pušten, ali sam i dalje jako uznemiren i osjećam kako mi je ugrožena bezbjednost, bojim se za svoj život. Cijela ova situacija je smišljeno i s ciljem. Zbog svega se planiram na neko vrijeme odseliti izvan Hrvatske, da vidim što ću dalje“, kazao je povratnik Arsić, inače član HDZ-a i protiv kojega je nekoliko mjeseci ranije podignuta kaznena prijava zbog prijetnje nožem.

Gotovo svi susjedi u Mavrima u izjavama za medije tvrdili su da je Arsić problematična osoba, a postoji i videosnimka incidenta koji se dogodio između Arsića i Škalamere, iz koje se dokazuje da napada na parkingu nije bilo, nego samo rasprave između dvojice aktera.

Zbog ovog slučaja cijela se Rijeka digla na noge. U Škalamerinu obranu stali su kolege HGSS-ovci, prijatelji, poznanici ističući da se radi o savjesnom, vrijednom i poštenom članu društva, koji je u pritvoru završio bez utemeljnih dokaza i zahvaljujući neprofesionalno odrađenom poslu nadležnih institucija te linču neprovjerenih informacija nekih medijskih kuća.

Naljepnice ‘Srpsko obiteljsko stablo’

Godine 2017. pojavile su se naljepnice na nadstrešnici autobusnog stajališta i na njima je bilo nacrtano stablo s kojega vise obješeni ljudi. Sve to pratila je i poruka “Serbian family tree” (srpsko obiteljsko stablo). Vukovarska policija privela je 19-godišnjaka iz Vukovara kojega je sumnjičila da je tijekom noći 23. na 24. veljače na Trpinjskoj cesti u Vukovaru postavio nekoliko naljepnica neprimjerenoga sadržaja.

> Jesu li naljepnice u Vukovaru dio “operacija pod lažnom zastavom” kojima se šteti Hrvatskoj?

> Željka Markić: Kad će ministar Orepić početi raditi posao za koji ga plaćamo?

> U Vukovaru naljepnice s natpisom na engleskom “Srpsko obiteljsko stablo” i slikom obješenih ljudi: DSS optužuje predsjednicu i premijera

> Konstrukcije srpskih medija: Iako je na Maksimiru bilo sve savršeno pišu o naljepnicama ‘Srbe na vrbe’ kojima je ‘bio oblijepljen cijeli Zagreb’

Svakodnevno se suočavamo s porukama mržnje i prijetnjama, što je uzelo maha 2015., pa se raširilo 2016., a posljednjih tjedana se dodatno intenziviralo. Poruke su izrazito grube, govore o protjerivanjima, zabranama i optužbama da su manjine te koje šire mržnju. Zabrinjava šutnja onih koji bi morali brinuti o zaštiti takvih manjina te o Ustavu i zakonima”, komentirao je odmah Milorad Pupovac dodavši da se se u “zemlji događa konzervativna restauracija NDH i da nam se nameće nova vrsta totalitarizma, što je opasno za društvo”.

Odmah je reagirala i Plenkovićeva Vlada najoštrije osudivši svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine “koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih građana RH”. Reagirali su i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tamošnja HDZ-ova Mladež.

Oglasio se i tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić s porukom “Krajnje je vrijeme da se svi skupa suprotstavimo ovom ljudskom jadu”, zaključivši: “Ovo nije Hrvatska”.

Na Orepićevu objavu reagirala je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, istaknuvši da se slaže “da naljepnice kojima se vrijeđa Srbe i to baš u Vukovaru, simbolu stradanja Hrvata u Domovinskom ratu – nisu Hrvatska, izraz su primitivizma i nemaju veze s domoljubljem. Možda su čak dio organiziranog djelovanja protiv Republike Hrvatske kroz koje se našu državu – nakon što su SDP i HNS izgubili vlast – želi prikazati kao netolerantnu ili fašističku.

Javno je, između ostalih, postavila pitanja ima li Orepić kakvih saznanja zašto su poruke na engleskom, a ne hrvatskom jeziku ili na srpskom, te do kuda je policija došla s istragom crtanja kukastog križa na Poljudu 12.6.2015. – čime je nanesena ogromna šteta hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i ugledu Hrvatske.

“I baš zato što se slažem s ministrom Orepićem – da te sramotne naljepnice nisu Hrvatska – kao što Hrvatska nije niti nacrtana svastika na Poljudu ili suzavac na homoseksualnoj zabavi u derutnom klubu – očekujem da, umjesto jeftinog populizma, radi posao za koji ga plaćamo mi, građani Republike Hrvatske: da svojim radom pomaže razdvojiti i razlikovati njih primitivne od nas civiliziranih, njih koji krše zakon od nas koji ga se držimo, njih kukavice od nas hrabrih”, zaključila je dr. Željka Markić.

Rijetki su se mediji tada zapitali jesu li naljepnice u Vukovaru dio “operacija pod lažnom zastavom” kojima se šteti Hrvatskoj? “Operacija pod lažnom zastavom (engl. false flag) označava tajnu operaciju koju provodi vlast, tvrtka ili druge organizacije a koja je izvedena kao da ju netko drugi provodi. U Hrvatskoj su najpoznatije false flag operacije izvedene tijekom velikorspske agresije “Labrador” i “Opera“. U false flag operaciju mnogi u Hrvatskoj svrstavaju i crtanje kukastog križa na splitskom Poljudu uoči utakmice Hrvatske i Italije, nedavno bacanje suzavca u LGBT klubu Super Super u Zagrebu te pojavu umobolno groznih plakata Serbian family tree (Srpsko obiteljsko stablo) na Trpinjskoj cesti u Vukovaru”, upozorio je Marko Marković.

Mjesec dana kasnije uslijedila je histerija srbijanskih medija nakon objave ruskog novinara Andreja Molosolova, da je Zagreb, uoči utakmice Hrvatske i Ukrajine oblijepljen plakatima “Srbe na vrbe” i “Moskovljane pod nož”. Međutim, nitko u Zagrebu svojim očima nije vidio te bolesne poruke jer ih naprosto nije bilo.

Gađanje Pupovca limunom

U listopadu 2018. javnost je zaokupirala hajka koja se podigla zbog bacanja ostataka hrane na saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca. Za ovaj čin prekršajno je kažnjen 36-godišnji sportaš, majstor borilačkih vještina Saša Mučnjak, koji je zbog bacanja hrane na Pupovca dobio novčanu kaznu od 1131 kunu, plus 300 kuna sudskih troškova.

Nikome od uznemirenih čuvara balkanskih „demokratskih dosega“ nije palo na pamet da se možda radi o aktivizmu usmjerenom prema političaru koji je u javnosti prisutan od stvaranja neovisne RH i snosi svoj dio odgovornosti za stanje u državi, a uz to, trenutno je i ključna osoba vladajuće koalicije kojoj osigurava parlamentarnu većinu. Stoga, zašto se ovaj slučaj ne bi doživio kao protest pojedinca protiv postojeće politike čiji je jedan od zaštitnih znakova upravo gospodin Pupovac? – upozorio je dr. sc. Hrvoje Pende nakon incidenta s limunom koji je zahvaljujući Miloradu Pupovcu “zatresao Hrvatsku”.

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Milorad Pupovac – tko tebe limunom ti njega državnim aparatom

> Milorad Pupovac nezadovoljan u Hrvatskoj: ‘Dokle ćemo živjeti u ovakvoj zemlji, je li bolje da je mijenjamo ili da odemo iz nje?’

> Milorad Pupovac napao udrugu U ime obitelji i tvrdi da način na koji se nacionalne manjine biraju u Sabor – diskriminira manjine

> Višnja Starešina: Otrovne laži Milorada Pupovca

Mučnjak je ubrzo medijima otkrio da ga je na ovaj čin potaknuo događaj od prije nekoliko godina kada se saborski zastupnik SDSS-a ‘nabacivao’ njegovoj supruzi ponudivši joj pritom svoju posjetnicu uz napomenu “da mu se obrati ako joj bude trebao posao ili bilo što drugo”.

Pupovac je ove tvrdnje ocijenio kao klevetu.

Ugledni odvjetnik Žejlko Olujić u razgovoru za Narod.hr naglasio je kako je Mučnjak na Pupovca bacio neopasan komad jela zbog čega se napravio “strašan međunacionalan sukob”, iako se ustvari radilo o osobnom sukobu.

“Riječ je o osobnom sukobu koji je nastao jer je Pupovac prije samog događaja na neki način pokušao napastovati njegovu ženu. To su činjenice. Međunacionalni sukob se stvorio bez ikakve osnove, čuli smo kako se čovjek branio kod suca za prekršaje”, kaže Olujić.

> Pupovac se požalio srbijanskom predsjedniku jer su ga gađali hranom – evo što mu je Vučić odgovorio!

> Marcel Holjevac: Pupovac je Srbin samo po profesiji, a privatno je privilegirani pripadnik političke kaste u Hrvata

Osvrnuo se i na istup Milorada Pupovca povodom ovog događaja.

“Pupovac je doktor znanosti o lažljivosti. Kad god nastupa Pupovac svaki govor počinje s aposiopezom (op. a. iznenadni prekid govora), služi se logičkim prijevarama što je čisti ad hominem. Imamo primjer kada je u Saboru govorio o tome kako mu je upućeno anonimno pismo u kojem mu se prijeti. Mi ne možemo znati je li to pismo poslano ili nije, to je nešto čime je on baratao u političke svrhe. Drugi primjer, on je doslovno lagao o tisućama djece ubijene u Sisku tijekom NDH. To je čista laž! Tako je i u ovom slučaju, kada su on i njegov prijatelj Nenad Stazić jedan osobni sukob nategnuli do nevjerojatnih razmjera”, ocijenio je Olujić te je dodao da Srbima u Hrvatskoj valja poručiti da se klone Pupovca “jer on svoje dobitke isključivo stječe huškanjem”.

Huška Srbe u Hrvatskoj na hrvatski narod te time izaziva sukobe. Jadna je Vlada koja se oslanja na Milorada Pupovca te mu podilazi, kao što su u ovom slučaju učinili predsjednik Vlade i niz drugih političara”, istaknuo je Olujić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.