Unatoč vrijeđanju i širenju netolerancije prema Hrvatima: Savjet za nacionalne manjine tvrdi da bi ukidanje potpore ‘Novostima’ imalo dalekosežne implikacije

Foto: Fah

Savjet za nacionalne manjine poručio je u srijedu kako bi ukidanje potpore tjedniku “Novosti”, kao glasilu srpske nacionalne manjine, imalo dalekosežne implikacije i otvorilo sve moguće kritike o gašenju prava na slobodu govora i izričaja najveće nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Marko Ljubić: „Novosti“ su velikosrpsko oružje, a ne manjinski medij

Savjet je to ustvrdio u otvorenom pismu udruzi U ime obitelji iz koje su nedavno optužili tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća (SNV) da ne radi u skladu s uvjetima dodjele proračunskog novca i širi mržnju, netrpeljivost i netoleranciju prema hrvatskom narodu. Zato su zatražili da SNV vrati dodijeljenih 3,2 milijuna kuna i da mu se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta u roku tri godine.

Pobjeda u Domovinskom ratu nas obvezuje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu se kaže kako je razumljiva reakcija udruge U ime obitelji i osjetljivost na vrstu novinarskog izričaja koja može biti shvaćena u kontekstu agresije na Hrvatsku i Domovinski rat.

> Potpišite peticiju: Zaustavimo financiranje vrijeđanja Hrvata i Republike Hrvatske iz naših džepova!

Međutim, upravo činjenica da smo u Domovinskom ratu izvojevali pobjedu, te bez obzira na tranzicijske, gospodarske, socijalne i recesijske teškoće i globalne promjene stvorili društvo visokih demokratskih dosega i standarda, s legislativom koja sadrži ključne normativne pretpostavke za cjelovitu zaštitu i razvoj manjinskih prava i predstavljanje njihovih političkih interesa, a modelom kulturne autonomije afirmirali integraciju nacionalnih manjina u hrvatsko društvo s njihovim punim identitetom, obvezuje nas na punu afirmaciju slobode mišljenja i izražavanja, poručuje Savjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nacionalno vijeće Srba u Hrvatskoj: Zašto “Novosti” ne objavljuju mišljenje Srba koji se ne slažu s Pupovcem?

Zadaća Savjeta kao nadstranačkog tijela je osigurati uvjete za poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i posebnih zakona koji uređuju pitanja nacionalnih manjina, te podupirati primarni cilj promanjinske politike – borbu protiv predrasuda, marginalizacije i stereotipa nasuprot neinformiranosti i spinovima.

Savjet se nema pravo miješati u uređivačku politiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Savjet za nacionalne manjine kao tijelo javne vlasti nema pravo miješanja u uređivačku politiku.

Iz godišnjih izvješća Savjeta o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu razvidno je, kažu, da SNV sve programe sufinancirane iz proračuna putem Savjeta ostvaruje sukladno kriterijima te da uredno dostavlja izvješća o utrošku dodijeljenih sredstava.

> Krešimir Planinić: “Za Klub zastupnika nacionalnih manjina sloboda govora znači uvrede na račun Hrvatske i Hrvata”

Protiv neargumentiranih optužbi pojedinih predstavnika Vaše udruge kojima su izloženi članovi Savjeta govori činjenica da su Vlada i Hrvatski sabor 12 godina zaredom jednoglasno prihvatili godišnje izvješće Savjeta o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu, a nije bilo ni primjedbi Državnog ureda za reviziju na rad Stručne službe Savjeta, poručuje se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Ivo Džeba: Novosti promiču netoleranciju prema Hrvatima, Republici Hrvatskoj i hrvatskoj suverenosti

Referirajući se na navode o sukobu interesa Savjet podsjeća da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano da članove Savjeta imenuje Vlada iz reda osoba koje predlože vijeća nacionalnih manjina, istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih, vjerskih djelatnika koje predlože udruge i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina te da su članovi i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Nema sukoba interesa

Slijedom toga, specifičnost pripadnika nacionalnih manjina upravo je u činjenici da ih u svakom predstavljanju, pa tako i pri imenovanju za članove Savjeta, predlažu manjinske udruge i druge organizacije manjina iz kojih dolaze i čije interese zastupaju, a što je Ustavni zakon prepoznao te tako afirmirao institut pozitivne diskriminacije, poručuje se u pismu.

> Pupovčeve ‘Novosti’ nastavljaju proračunski novac koristiti za širenje netolerancije

U tom smislu, dok je važeći Ustavni zakon na snazi, članovi Savjeta zastupnici Hrvatskog sabora ne mogu snositi odgovornost za sukob interesa.

Također, radi pripreme prijedloga odluke o rasporedu sredstava koja se u proračunu osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina, Savjet formira Povjerenstvo za raspodjelu sredstava udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za ostvarivanje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina.

> HNiP traži od Cvitana odgovor zašto protiv Pupovčevih ‘Novosti’ nije pokrenut postupak

Povjerenstvo je kao stručna radna skupina sastavljeno od stručnih osoba iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i kulturnih manifestacija.

Članice i članovi Povjerenstva potpisuju pisanu izjavu kojom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljuju da nemaju osobnih interesa kojima mogu utjecati na nepristranost rada Povjerenstva, da će u obavljanju dužnosti postupati časno, pošteno, savjesno i odgovorno, te će nepristrano čuvati povjerljivost podataka i informacija, kao i vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo dužnosti koja im je povjerena od Savjeta, navodi se u pismu.

> Zlouporaba proračunskog novca: Pročitajte izvješće o Novostima koje je U ime obitelji poslala Plenkoviću, Petrovu, saborskom odboru…

Podsjetimo, Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjeri izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Pročitajte izvješće u cijelosti:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.