Parlamentarne stranke dobijaju milijune za svoje zastupnike: Hoće li MOST biti protiv toga?

Zagreb, 09.11.2015 - U središtu stranke Most nezavisnih lista (MOST) u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu, održan je sastanak vodstva stranke nakon kojeg su dali izjave za medije. Na slici Božo Petrov. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Most je na parlamentarnim izborima osvojio 19 mandata i najpoželjnija su “politička udavača” za obje velike koalicije – Hrvatska raste i Domoljubnu koaliciju, s obzirom da se bez Mosta neće moći formirati vlada. Ipak, postoji još jedna zanimljiva tema za analizu – koliko će milijuna kuna dobiti Most za svoje saborske zastupnike.

Osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju još novca.

Stranke za svakog zastupnika dobivaju mjesečno oko 32 tisuće kuna, a za zastupnice 10 posto više odnosno 35 tisuća.

Ako računamo na primjeru Mosta, za svoje zastupnike, njih 14, dobit će mjesečno 448 tisuća kuna, a za zastupnice, njih 5, 175 tisuća kuna, ukupno 623 tisuće kuna.

To je godišnje 5 milijuna i 376 tisuća kuna za zastupnike i 2 milijuna i 100 tisuća kuna za zastupnice, ukupno 7 milijuna i 476 tisuća kuna.

Gledajući razdoblje od četiri godine, to je 21 milijun i 504 tisuće kuna za zastupnike i 8 milijuna i 400 tisuća kuna za zastupnice, ukupno 29 milijuna i 904 tisuće kuna.

Koliko dobivaju parlamentarne stranke?

Parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici u 2015. godini dobili su ukupno 55 milijuna kuna iz proračuna za financiranje svog rada, što je za 5 milijuna kuna više nego prošle godine. U četiri godine taj se iznos penje na 220 milijuna kuna. Novac se dijeli po broju zastupničkih mandata koji su stranke i nezavisni zastupnici imali u trenutku konstituiranja zadnjeg saziva Sabora. Novac stranke dobivaju u četiri jednaka obroka.

SDP je za svoja 42 zastupnika i 19 zastupnica tijekom godine dobio 22,24 milijuna kuna, što je za 1,8 milijuna kuna više nego prošle godine.

HDZ je dobio 16,2 milijuna kuna, odnosno 1,7 milijuna više nego prošle godine.

Tu su i HNS koji dobiva 4,7 milijuna kuna, Laburisti 2,15 milijuna, a HDSSB 2,12 milijuna kuna, a IDS-u, HSU-u i SDSS-u ide nešto više od milijun kuna, Kerumov HGS dobio je nešto manje od 743 tisuće proračunskih kuna, a stranke s jednim zastupnikom i nezavisnim zastupnicima, ovisno o spolu, dobili  između 354 i 390 tisuća kuna.

SDP sam sebi i drugim strankama povećao prihode iz proračuna za 5 milijuna!

Iako u proračunu za 2015. ‘nije bilo’ novaca za njegovatelje stopostotnih invalida, socijalnu pomoć obiteljima sa nezaposlenim roditeljima, za brojne potrebe u zdravstvu – naći će se ipak 5 milijuna kuna više za političke stranke. Bez ikakvog argumenta zašto bi takvo povećanje prihoda za političare bilo potrebno.

Odlučio je tako Saborski Odbor za Ustav, poznat po predsjednku Peđi Grbinu koji je tvrdio kako Sabor mora potvrditi odluku koju narod donese na referendumu te osporavanju sva 4 izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma.

Na odluku SDP-ove vlade da poveća proračunsko izdvajanje za sebe i druge stranke amandman je uložila jedino Jadranka Kosor tražeći da se dodatnih 5 milijuna kuna namijenjenih političarima dodijeli poduzetnicima. Njezin je amandman odbijen.

Hrvatska je jedina zemlja u EU koja u potpunosti financira političke stranke iz državnog proračuna.

Karamarkove najave

Predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, je najavio da će njegov prvi prijedlog, kao budućeg premijera, biti da se premijeru, ministrima i saborskim zastupnicima plaće svedu u realne okvire, ali nije otkrio koliko bi to bilo.

Poručio je stranačkim kolegama da zastupnička mjesta na koja pretendiraju, ali i sva ostala zahtijevaju puno rada i odricanja te da će plaće ubuduće sigurno biti primjerenije u odnosu na one prosječnog hrvatskog građanina.

“Kad građanima omogućimo veće plaće i radna mjesta, tek onda ih možemo povećati i sebi”, istaknuo je Karamarko.

Ipak, nije se osvrnuo na to hoće li smanjiti i izdavanja za stranke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah