Krešimir Planinić: Zahvaljujemo g. Bandiću za besplatno ustupanje štandova za referendum o promjeni izbornog sustava

Foto: fah

Dvije i pol godine nakon podizanja optužnice protiv Milana Bandića i ostalih i slučaju štandovi, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je potvrdilo optužnicu zbog toga što je Grad besplatno ustupio udruzi U ime obitelji za davanje potpisa 51 štand na dva tjedna za referendumsku inicijativu “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

> Zaustavljeni referendum o promjeni izbornog sustava: Bandiću opet potvrđena optužnica za štandove

“Bez obzira na sve okolnosti mi zahvaljujemo jer je gradonačelnik Zagreba prepoznao problem izbornog sustava kao bitno pitanje za sve građane, pa i za građane grada Zagreba. Sada mnogi zastupaju zabranu predizbornog koaliranja, a to je tema koja je bila važna i kad smo prije 3 godine pokrenuli referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava – “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Što se tiče 51 štanda koje su građani Zagreba dobili na besplatno korištenje kroz 2 tjedna – kako bi mogli prikupljati potpise za izborni referendum – i dalje možemo iskazati samo zahvalnost. Naša referendumska inicijativa prikupila je u 2 tjedna više od 380 000 potpisa hrvatskih građana, više od 10% biračkog tijela Republike Hrvatske. Pretpostavljamo da kao što su donacije i sufinanciranje za Festival čokolade ili za neke druge sajmove važne, bitno je sufinancirati civilno društvo koje traži demokratizaciju izbornog sustava i na ovaj način”, komentirao je za Narod.hr odvjetnik Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

“Pravomoćnost optužnice i eventualno neka interna pravila, ovlaštenje gradonačelnika… to nije na nama da ispitujemo”, izjavio je odvjetnik Planinić.

> U ime obitelji: Ministar uprave Bauk potvrdio da u Hrvatskoj ima 3,5 milijuna birača

Referendum o promjeni izbornog sustava nikad nije održan iako je udruga U ime obitelji prikupila više od 380.000 potpisa. Tada je ministar Bauk tvrdio da u Hrvatskoj ima nešto više od 4 milijuna birača te da zbog toga Inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa – 10% od 4 milijuna. Na taj način je spriječio održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

> U ime obitelji: USKOK pokušava dokazati kazneno djelo kojeg nema

Ustavni sud je na žalost prihvatio takvo tumačenje SDP-ovog ministra Arsena Bauka, iako su podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazivali da je u tom trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, a samim time i mogućih birača. U ime obitelji je tim povodom predala i tužbu Europskom Sudu u Strasbourgu, radi utvrđivanja legitimnosti ovakve odluke Ustavnog suda.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr