Manolić nahvalio Plenkovića i udario po Hasanbegoviću: ‘Njegova grupica je šaka jada’

Foto: fah

Josip Manolić, drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske te bivši visokopozicionirani pripadnik UDBE, dao je intervju za N1 televiziju gdje je nahvalio Andreja Plenkovića, govorio o redsjednici Grabar Kitarović, SDP-u, što bi Tuđman da je živ napravio s pločom u Jasenovcu…

“Mislim da je HDZ iznjedrio ipak najbolje rješenje s Plenkovićem. Najbolje jer u izboru koji je imao HDZ – hoće li starog, koji je doveo državu i stranku u krizu, koji se doveo u poziciju sukoba interesa u vođenju te politike – između Plenkovića koji se formirao kao Tuđmanov kadar jer Tuđman je izabrao Plenkovića. I njega i Milanovića smatrajući ih kao nove obrazovane kadrove kojima treba omogućiti da se razviju u dosljedne političare njegove politike. Ni jedan ni drugi nisu sasvim na toj linji. Plenković je ostao na toj liniji, a Milanović je otišao u drugu stranku i doveo je u gubitničku poziciju što bi mu HDZ morao pljeskati”, smatra Manolić.

Ivica Šola: Kako je stari udbaš Manolić iskoristio znanje iz totalitarizma da postane celebrity

O Hasanbegoviću

“Hasanbegović sa svojom grupicom je šaka jada u hrvatskoj globalnoj politici, no nikad protivnika ne treba potcjenjivati do krajnje granice nego uvijek s jednim obzirom nastupati prema njemu bez obzira koliko si snažan. Mislim da je tu Plenković na dobrom putu. Tuđman je proklamirao pomirbu kao tezu na kojoj je okupio 90% Hrvata. Plenković je sada bacio tezu stabilnosti Hrvatske koja je najbliža za ostvarenje onog cilja kojeg smo mi postavili – suverena država Hrvatska u okviru međunarodne zajednice i okruženja koje nas okružuje. To mnogi ne shvaćaju, ova kombinatorika koja se valja svakodnevnohoće li imati 76 ili neće – mi tada nismo imali taj problem, imali smo kompaktnu veliku većinu u Saboru i mogućnost da mijenjamo sve što nam je na putu ostvarenja cilja suverene države Hrvatske”, kaže.

O koaliciji HDZ-a i HNS-a

“Mislim da bi Savka imala više razuminjevanja za ovaj potez nego sadašnje vodstvo i Savkini nasljednici. Ti savezi nisu nikakva novost, moramo reći da smo i mi stvarali saveze. Sjećate se Vlade nacionalnog jedinstva u kojoj su učestvovale skoro sve političke stranke i HNS i SDP i tako dalje.

Oni koji zastupaju tezu stabilne Hrvatske mislim da su na dobrom putu. Novi izbori neće nam donijeti velike promjene u odnosu političkih snaga u Saboru i u upravljanju državom. I to bi morali znati oni koji naginju novim izborima – neće dobiti!

Ovaj savez koji je dio HNS-a napravio s vladajućom strankom HDZ-a ima nekoliko aspekata. Koliko je utjecao na situaciju u HNS-u, utjecao je nešto manje, vidljivo je, i na stanje unutar HDZ-a, te druge vladajuće stranke koje su se našle na liniji stabilnosti Hrvatske. Te osnovne teze koju Plenković zagovara, koja mislim da je danas spasonosna kao što je bila Tuđmanova teza pomirbe Hrvata – ona je danas spasonosna za vođenje hrvatske politike”, zaključio je.

Bivša stranka Manolića i Mesića u stečaju duguje 59.000 kuna

Podsjetimo, Manolić je bio jedan od osnivača HDZ-a i u doba borbe za neovisnost Hrvatske najbliži suradnik Franje Tuđmana.

1994. bivši šef obavještajnih službi Josip Manolić te tadašnji predsjednik Sabora Stjepan Mesić osnovali su Hrvatske nezavisne demokrate .

Nova je stranka računala na glasove HDZ-ovih birača i prelazak zastupnika te stranke u njihove redove, no na izborima tijekom 90-ih godina to se nije ostvarilo.

Antun Babić o toj je epizodi napisao: “Manolić i Mesić napravili su toliko štete mladoj hrvatskoj državi, od pokušaja državnog udara na proljeće 1994. godine, do Mesićevog veleizdajničkog svjedočenja protiv hrvatskih generala i Hrvatske u Hagu nakon velike pobjedničke ratne akcije Hrvatske vojske – Oluja 1995. godine. Da su kojim slučajem 1994. uspjeli dobiti većinu u Hrvatskom saboru i srušiti Vladu HDZ-a, samostalne hrvatske države danas vjerojatno više ne bi bilo. To nam potvrđuju Mesićeva i Manolićeva kasnija otvorena politička distanciranja od državotvorne politike dr. Franje Tuđmana”, zaključuje Babić.

Nakon izbornog neuspjeha Mesić je 1997. prešao u Hrvatsku narodnu stranku koja ga je podržala u kandidaturi za predsjednika Republike 2000. dok je Manolić ostao na čelu marginaliziranog HND-a još nekoliko godina.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr