Marko Perković Thompson nije kriv: Sutkinja obrazložila odluku glede pozdrava ‘Za dom spremni’

Foto: Fah

Pjevač Marko Perković Thompson nepravomoćno je u srijedu na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tijekom izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” na proslavi obljetnice “Oluje” lani u Slunju uzviknuo pozdrav “Za dom spremni” jer, kako stoji u presudi, nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

> (VIDEO) Thompson: ‘Pritišću nas oni koji ne cijene našu slobodu i njeguju jedan drugi svjetonazor’

Sutkinja Nada Turkalj je u obrazloženju presude kazala kako izvođenjem te pjesme s pozdravom “Za dom spremni” Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije.

> Tko su bili i kako su poginuli HOS-ovci čiju bi spomen-ploču skidali Pupovac i HNS?

Istaknula je kako kroz dokazni postupak nije bilo dokazano da je Perković remetio javni red i mir na koncertu na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, odnosno 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje” i Dana Grada Slunja, jer je tekst izvedene pjesme “Bojna Čavoglave” upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

Izvođenje “Bojne Čavoglave” nije bilo praćeno političkim i drugim porukama koje bi uznemiravale građane

“Izvođenje nije proizvelo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo praćeno političkim i drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na koncertu, tako ni šire. Uvažavajući dokaze nije utvrđeno da je Marko Perković glasnim pjevanjem poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, budući da se tekst ‘Za dom spremni’ koristio kao sastavnim djelom pjesme ‘Bojne Čavoglave’, pa je sud istoga oslobodio od optužbe”, rekla je sutkinja Turkalj.

> Bojna Čavoglave: MUP kriminalizira najpoznatiju ratnu pjesmu, a dopušta totalitarne simbole agresora i komunizma?

Ni na objavi presude danas, kao ni na ročištu s izvođenjem dokaza nije bio nitko od ovlaštenog tužitelja, Policijske postaje Slunj, te nitko nije najavio žalbu, a sutkinja je navela kako je rok za eventualnu žalbu osam dana.

> (VIDEO) Thompson nakon koncerta u Kostreni: ‘Političari ne bi trebali dijeliti narod nego stvarati zajedništvo

Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić je nakon objave oslobađajuće presude novinarima izjavio kako je ona rezultat dokaznog prekršajnog postupka tijekom kojeg je obrana dokazala da se uzvik “Za dom spremni” u sklopu pjesme “Bojna Čavoglave” ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s totalitarnim režimom NDH.

To su, naglasio je, stihovi u kontekstu veličanja Domovinskog rata, tim prije što okrivljenik “nije spomenuo ni NDH ni ustaše, niti je za te kritične zgode bilo neprimjerene simbolike, ni veličanja NDH”.

> (VIDEO) Pogledajte Thompsonov koncert u Kostreni: ‘Stvarno je zapalio atmosferu!’ – ističe čitatelj Narod.hr-a

Kroz dokazni postupak te u svom završnom govoru Karačić je isticao kako se pjesma “Bojna Čavoglave” uz stihove “Za dom spremni” izvodi još od 1991. godine, da je prema podtacima HDS-a, koji se bavi zaštitom autorskih glazbenih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim postajama od 1998. do 2017. izvedena čak 1700 puta te uvijek na koncertima uživo, ali da pjevač nikada zbog toga nije bio kažnjen.

> Božinovićeva uhićenja u Kninu: Tko je i kada zabranio znakovlje legalne postrojbe Hrvatske vojske?

Odvjetnik: “Za dom spremni” može biti sporan, ali u Domovinskom ratu bio je izraz bunta i poziv na mobilizaciju

“Izraz nije sporan, mogu biti sporne samo okolnosti koje ga okružuju. Izraz ‘Za dom spremni’ može se koristiti u drugačijim okolnostima, može biti sporan, ali u Domovinskom ratu to je bio izraz bunta i poziv na mobilizaciju, borbeni poklič za plašenje neprijatelja i taj ‘Za dom spremni’ nema nikakve veze s onim koji veliča NDH”, rekao je Karačić.

> Akademik Josip Pečarić o pozdravu Za dom spremni i kome on točno toliko smeta

> Thompsonov tim: Je li HINA podružnica srpskih ekstremnih medija?

Na inzistiranje novinara da pojasni svoje viđenje povezanosti tog pozdrava i NDH kazao je kako je riječ o pozdravu iz povijesti, najpoznatijem iz razdoblja NDH, ali da su ga za vrijeme Domovinskog rata koristili hrvatski branitelji na način da se nisu povezivali sa zločinima ili totalitarnim režimima.

> Poznata Thompsonova pjesma Čavoglave u hollywoodskom filmu Renegades, Odmetnici

“I što se mene tiče, eventualna sramota tog pozdrava isprana je u Domovinskom ratu, a preporučio bih svima da se već jednom okane NDH, jer ova Hrvatska je sve ono što NDH nije bila”, istaknuo je Karačić i odlučno odbacio bilo kakvu povezanost tog pozdrava iz pjesme svoga branjenika s “totalitarnim, fašističkim i sramotnim režimom NDH”.

> Thompsonov tim Zlatku Komadini: ‘Kojom se to ikonografijom g. Perković koristi, a da je zabranjena u Hrvatskoj?’

Thompsonu se sudilo prema zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira, koji tumači da je okrivljeni prekršio članak koji se odnosi na one “koji na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem i isticanjem simbola tekstova, slika i crteža remete javni red i mir”, navodi Jutarnji list.

> Thompson o preporuci Vijeća: ‘Bojna Čavoglave ne smije biti zabranjena, ona je simbol Domovinskog rata’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs