Možemo ne poznaje pravne procedure: Poništavaju vlastita pojedinačna rješenja korisnicima mjere roditelj odgojitelj

huro
Foto: fah, Montaža: Narod.hr

“Grad Zagreb morao je poništiti pojedinačna rješenja kojima se korisnike mjere roditelj odgojitelj obavještava o novim pravima “radi elementarnog nepoznavanja pravne regulative i upravno pravnog postupka”, stoji u priopćenju Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iz upravo pristiglih rješenja grada Zagreba u kojima je gradonačelnik Tomašević odlučivao o prigovorima na nova rješenja korisnicima mjere roditelj odgojitelj koji su poslani krajem 2022. prije stupanja na snagu sudske odgode izvršenja gradske Odluke:
‘Poništava se rješenje Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, KLASA:___, URBROJ:___, od 7. studenog 2022. i predmet vraća prvostupanjskom tijelu na ponovno odlučivanje.

>Tomašević je lagao VUS-u: Zbog nedostatka mjesta u vrtićima doći će do nezamislivog kaosa

‘Prigovor je osnovan zato što rješenje nije potpisala ovlaštena službena osoba, dok se o ostalim navodima prigovora nije odlučivalo…’, navodi se u rješenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlast opet pokazala nekompetentnost

“Grad Zagreb je, usprkos pozitivnom rješenju Visokog upravnog suda vezano za novu Odluku o mjeri roditelj odgojitelj, te usprkos oduševljenju gradonačelnika Tomislava Tomaševića, pojedinačna rješenja kojima se korisnike mjere obavještava o novim pravima, ista bio prisiljen poništiti radi elementarnog nepoznavanja pravne regulative i upravno pravnog postupka. Time je sam gradonačelnik, Tomislav Tomašević, potvrdio ono što već svi znaju da je vladajuća skupina u gradu Zagrebu Možemo – SDP potpuno nesposobna i stručno potkapacitirana, te kao takva čini nemjerljivu štetu svim građanima Zagreba.

>Tomašević tvrdi da je mjera roditelj odgojitelj bila ‘nepravedna i financijski neodrživa’

Ova grupacija je poskupljivala vodu, pa odustajala, uvodila natječaje za podzemne spremnike, pa povlačila iste natječaje, birala ljude u upravne odbore koji su u sukobima interesa, te pokušala na brzinu donijeti izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj što je Visoki upravni sud u prvom pokušaju poništio da bi na kraju ta ista ekipa izdavala pravno nevažeća rješenja o mjeri roditelj odgojitelj i ista, nakon prigovora korisnika, bila prisiljena poništiti. Ovakva sramota i amaterizam je nešto što ta ista postava jedino i može ponuditi kako lokalno tako i na nacionalnoj razini, te time stvoriti pravni kaos i anarhiju u svim sferama društva.

Protiv ovakvog neprihvatljivog i protuzakonitog ponašanja koje stvara štetu korisnicima mjere roditelj odgojitelj, ali i svim građanima Zagreba, HURO će zaštitu prava tražiti na Ustavnom sudu od kojega očekuje kako će prepoznati cjelokupni opseg štete koja nastaje zakonski upitnim djelovanjem vladajućih u gradu Zagrebu”, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo da je Visoki upravni sud proglasio je zakonitom odluku o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu te će se ta naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj. Novac koji se “uštedi” od smanjenja naknade za roditelje odgojitelje Grad želi  iskoristiti u izgradnju predškolskog odgoja i obrazovanja.

Dr. Markić: Nastavljamo borbu

Iz udruge U ime obitelji upozoravaju da je riječ o jako velikom broju obitelji i djece.

”Žalosno je da je Visoki upravni sud odbio osigurati zakonsku zaštitu za 5 800 obitelji i više od 20 000 djece. Nastavit ćemo se pravno boriti za zaštitu prava i legitimnih očekivanja roditelja i djece”, prva je reakcija dr. Željke Markić, izvršne direktorice udruge U ime obitelji nakon što je u ponedjeljak Visoki upravni sud odbio argumentaciju udruge predane u zahtjevu za legalnost odluke Grada Zagreba i skupštinske većine o ukidanju mjere roditelj odgojitelj i kompenzacijskim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da drastično smanjivanje novčane naknade, kao i skraćivanje trajanja mjere predstavlja kršenje stečenih prava i legitimnih očekivanja korisnika mjere.

Odvjetnik Novosel o presudi VUS-a: Ovo je sumrak pravosuđa, nešto nedopustivo u civiliziranom sustavu

Odvjetnik Karlo Novosel, voditelj pravnog tima udruge U ime obitelji i opunomoćenik velikog broja roditelja odgojitelja koji su preko njega podnosili zahtjev za ocjenom legalnosti poteza Grada Zagreba, izjavio je nakon presude Visokog upravnog suda oko mjere roditelj odgojitelj kako je riječ o “sumraku pravosuđa”.

”Ja bi kao opunomoćenik jako velikog broja podnositelja zahtjeva ovom sudu i kao odvjetnik želio reći da je ova presuda sumrak pravosuđa iz prostog razloga jer nam je onemogućeno da sudjelujemo u postupku. Mi u postupku nismo sudjelovali, nisu nam dostavljena nikakva očitovanja Grada Zagreba, nisu nam dostavljeni nikakvi dokazi na koje se u današnjem izlaganju pozivao Visoki upravni sud što je krajnje nezakonito i zapravo temeljno nepravično. Da se stranka u postupku dovede pred gotov čin, bez ikakve mogućnosti očitovanja na bilo kakve navode, to je nešto što je nedopustivo u civiliziranom sustavu”, poručio je Novosel u izjavi nakon presude Visokog upravnog suda.

>Odvjetnik Novosel o presudi VUS-a: Ovo je sumrak pravosuđa, nešto nedopustivo u civiliziranom sustavu

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je “frapiran činjenicom koja je izgovorena danas na sjednici VUS-a”, a to je ”da obrazloženje odluke jednog suda u Republici Hrvatskoj stječe svojstvo pravomoćnosti, što je, smatra, jedan ”pravni nonsens i nedopustivo je da se na ovakvoj razini presuđivanja takve stvari izgovaraju”.

”Iz tog razloga ćemo se obratiti Ustavnom sudu”, najavio je.

”Ja sam opunomoćenik stranaka u postupku, Sud mi mora dostaviti očitovanje protivne strane, njihove dokaze… Ja se na meritum mogu očitovati, no samo na izgovorenu riječ, jer drugo nismo dobili. Nismo dobili nikakve papire koje je Grad Zagreb njima dostavio. Stečena prava su postojala, ljudi su oštećeni. Dovedeni smo pred gotov čin”, poručio je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.