Murganić: Nacrt novog obiteljskog zakona za desetak dana – bez definicije obitelji

Foto: Snimka zaslona

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić potvrdila je u srijedu za HTV da će u novom prijedlogu obiteljskog zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena.

> Marinko Jurasić: Jesu li primjedbe HNS-a sveto pismo?

Zbog medijske hajke navodno sporne definicije obitelji, po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, te ujedinjenih napada LGBT lobija, SDP-a i HNS-a te feminističkih udruga, Andrej Plenković je u roku 24 sata prije dva tjedna povukao nacrt obiteljskog zakona.

> Ivan Pepić: Koalicija HDZ-HNS nije rezultat europske prakse nego balkanskog cinizma

Nacrt novog zakona bit će predstavljen javnosti “tek nakon usklađivanja s Vladinim uredom i konzultacija s koalicijskim partnerima”, koji zapravo zastupaju gledišta malog postotka građana, a nemaju ni izborni legitimitet.

> Krešimir Miletić: Kome smetaju djeca u definiciji obitelji?

U izmjenama nisu sudjelovali članovi radne skupine koji su pisali povučeni nacrt

Novi prijedlog zakona, kojeg istaknimo nisu radili stručnjaci za obiteljsko pravo, bit će predstavljen javnosti za desetak dana, nakon čega će u javnu raspravu, najavila je Murganić na televiziji te izrazila žaljenje što je u prijedlogu zakona “nespretno sročena i manjkava definicija obitelji”.

> Nakon obrazovanja Plenković i obitelj prepustio HNS-u i SDP-u?

“Nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana. Moja isprika, jednostavno se dogodilo. Bilo kakvo relativiziranje krivnje bilo bi zaista besmisleno”, rekla je HDZ-ova ministrica gostujući u Dnevniku HTV-a.

> LGBTIQ: Ne slažemo se s definicijom obitelji u koju ne ulazi životno partnerstvo homoseksualaca

Murganić je potvrdila kako će u novom prijedlogu obiteljskog zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena. Izjednačena će biti prava bračne zajednice, izvanbračne zajednice i parova bez djece. Izvanbračni parovi svakako će moći posvajati djecu.

> Tko sve želi izbaciti djecu iz pravne definicije obitelji?

U skladu s preporukama udruge “Adopta” odredbe koje su vezane za posvajanje djece bit će usmjerene za dobrobit djece. Odredbe vezane za prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju djece bit će usklađene s konvencijama o pravima djeteta i Konvencijom o ljudskim pravima, poručila je Murganić.

Profesor Ivan Šimović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, član radne skupine koja je stari nacrt obiteljskog zakona i napisala, ističe da im je jedini cilj bio navesti čiji će se odnosi u zakonu regulirati.

Šimović ne vidi ni što je sporno u tome da roditelji imaju prvu riječ u odgoju i obrazovanju djece jer, naglašava, slično piše i u međunarodnim konvencijama.

> (VIDEO) Dr. sc. Ivan Šimović: ‘Novi Obiteljski zakon štiti obiteljski dom i svu djecu’

Podsjetimo, ukupno 33 stručnjaka za obiteljsku materiju sudjelovala su u izradi nacrta, od čega je od njih 18 u užoj radnoj skupini devetero s triju pravnih fakulteta (izuzev osječkog koji je izradio aktualni OZ), sutkinja Vrhovnog suda, bivša pravobraniteljica za djecu…

> Tko je radio na izradi novog Obiteljskog zakona?

Nakon što su svi svedeni pod isti ideološki nazivnik, sve njihovo znanje i trud poklekli su pod teretom javne hajke koja se digla zbog jedne rečenice – definicije obitelji, iz Nacrta od nešto više od 440 zakonskih odredbi, upozorio je Marinko Jurasić u Večernjem listu, a u medijima se od samog početka krenulo s neistinama.

> Hanza media: 8 laži o Obiteljskom zakonu

Ovo su neke od obveza iz međunarodnih konvencija:

1. EU konvencija o ljudskim pravima

U obavljanju svojih funkcija povezanih s odgojem i poučavanjem država će poštovati pravo roditelja da osiguraju odgoj i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima.

2. Konvencija o pravima djeteta

Odgoj i obrazovanje djeteta treba usmjeriti prema “razvoju poštivanja djetetovih roditelja, njegova kulturnog identiteta, jezika i vrijednosti, nacionalnih vrednota zemlje u kojoj živi…”

3. Konvencija o pravima djeteta

Djetetu koje pripada etničkoj, vjerskoj ili jezičnoj manjini, ne smije se uskratiti pravo da uživa svoju kulturu, ispovijeda svoju vjeru i obavlja vjerske obrede ili se služi svojim jezikom.

Mediji su navodili kako “muž i žena u braku ili izvanbračnoj zajednici koji nemaju djecu više neće biti obitelj”, no, zapravo niti su u hrvatskom zakonu bili niti su u zakonima drugih zemalja muž i žena definirani kako obitelj.

Opća deklaracija o pravima čovjeka Ujedinjenih naroda u svom čl. 16 navodi “pravo punoljetnih muškaraca i žena da sklope brak i time osnuju obitelj, koja se štiti kao temeljna društvena jedinica“.

Prva inačica Obiteljskog zakona imala je u fokusu, kao što je ministrica Nada Murganić objasnila, dijete, obitelj i brak, no ministrica se u srijedu na televiziji ispričala zbog definicije obitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr