Murganić: Pojasnit ćemo još pravne pojmove u zakonu i onda ga vratiti na javnu raspravu

Foto: fah

“Svjesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresirane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon sa Javnog savjetovanja na doradu”, priopćeno je jučer iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u obliku priopćenja koje potpisuje ministrica Nada Murganić.

Hanza media: 8 laži o Obiteljskom zakonu

Ministrica Murganić nešto ranije istoga dana rekla je novinarima kako joj je drago da je taj Zakon izazvao veliki interes javnosti, ministrica Murganić je rekla da je već nekoliko godina Obiteljskom zakonu potrebna promjena te su u Ministarstvu “željeli donijeti jedan Zakon koji će biti sažetiji, jasniji, jednostavniji u primjeni, jer su upravo primjene od sudaca ustavno i išle u tome pravcu”.

Mediji su navodili kako “muž i žena u braku ili izvanbračnoj zajednici koji nemaju djecu više neće biti obitelj”, no, zapravo niti su u hrvatskom zakonu bili niti su u zakonima drugih zemalja muž i žena definirani kako obitelj.

Murganić o definiciji obitelji u novom Obiteljskom zakonu, svrhi izmjena zakona…

Sada se po prvi puta uvela i definicija obitelji koja je u članku jedan i izazvala ovako veliki interes, istaknula je ministrica. Upitana zašto je bitno da se definira obitelj u Zakonu, odgovorila je “zato što je Zakon obiteljski i jasno je onda kasnije pratiti i odredbe koje su vezane za obiteljsku pravnu zaštitu”. Ova definicija obitelji, dodala je, zaista je samo za potrebe obiteljsko pravnog instituta ovog Zakona, time ne ulazimo, niti omalovažavamo niti osjećaje niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju.

“I drugi pravni instituti i drugi Zakoni imaju i definicije i obitelji i članova obitelji za potrebe neke druge pravne grane, ovo je zaista radi lakše primjene obiteljsko pravnog instituta definirano”, pojasnila je.

Odlukom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđe Nade Murganić, 23. veljače 2017. osnovana je Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona te su u nju imenovani cijenjeni stručnjaci s područja obiteljskog prava (sveučilišni profesori, suci, predstavnici centara za socijalnu skrb), odvjetnici te predstavnici ministarstava i udruga.

Voditeljicom Radne skupine imenovana je Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Odlukom je osnovana i uža Radna skupina od osamnaest članova te šira Radna skupina s još petnaest dodatnih članova.

Više pročitajte ovdje:

Tko je radio na izradi novog Obiteljskog zakona?

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr