Na što nas je SOA upozorila u rujnu, ali nismo shvatili?

SOA
Zagreb, 26.02.2020 - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovao je na Konferenciji "Europski obavještajni kolegij - potpisivanje pisma namjere", u panelu "Obavještajne suradnje u suvremenoj sigurnosnoj paradigmi". Na slici premijer Andrej Plenkovic, ravnatelj SOA-e Danijel Markic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

„Ponekad su dovoljni samo tjedni pa i dani, osobito na ovim našim prostorima pa da se stanje sigurnosti prometne u posvemašnju nesigurnost. Primjerice, za sad deklaratorni „srpski svet“, u okolnostima kad su glavni čimbenici takozvane međunarodne zajednice sve više zaokupljeni sami sobom, preko noći može postati sasvim konkretna prijetnja susjednim zemljama pa i Hrvatskoj”, upozorio je početkom studenoga prošle godine Drago Krpina, bivši saborski zastupnik i predsjednik zadarske organizacije utemeljitelja HDZ-a.

„Tko bi i kako u takvim, sasvim zamislivim, okolnostima, zapovijedao Hrvatskom vojskom i upravljao sigurnosnim službama?! Možete li zamisliti kako ti „uličari“, „opušci“, „udavi“ (i pupavci) u ratnim okolnostima upravljaju ratnim postrojbama Hrvatske vojske?!”, zapitao se.

> Krpina: Hrvatska je u zabrinjavajućoj ustavnoj, sigurnosnoj i kadrovskoj krizi

> Grmoja podsjetio na otkrića o Šeksu: ‘Pozivam da otvorimo arhive UDB-e i KOS-a’

Udar na vukovarsku žrtvu

U mjesecu obljetnice pada Vukovara i stravičnih zločina koje je srpska vojska počinila tijekom napada i nakon ulaska u grad – umjesto sjećanja na naše žrtve ponovno smo bili suočeni s bezočnim napadima na ono što je sveto većini Hrvata. Vukovar je i prema samom Ustavu prošlogodišnjim zakonom proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta, no, izgleda da ni to ne sprječava sustavni napad na hrvatske svetinje.

Počelo je s uklanjanjem murala posvećenih Vukovaru i generalu Praljku, koje je zatražila krajnje lijeva zagrebačka vlast, lažno se pozivajući na “prijave građana” kako bi stvorili dojam da još nekome osim njih smetaju murali za Vukovar i generala Praljka.

> Tomašević naredio brisanje murala BBB-a posvećenog Vukovaru pa krivnju pokušao svaliti na HEP

> Dežulović i N1 uvredama i mržnjom na Vukovar i njegovu žrtvu

Otprilike u to isto vrijeme pojavile su se vijesti da je Rade Šerbedžiji otkazan koncert u Vinkovcima zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Među reakcijama na to izdvojila se ona Borisa Dežulovića koji se na izrazito uvredljiv i prostački način u svojoj kolumni punoj govora mržnje izruguje žrtvi Vukovara te onome što je prošao taj grad sa svojim stanovnicima uslijed i nakon srpske agresije.

Memorandum SANU, Memorandum 2, Srpski svijet, Načertanije…

Kao reakcija na takve događaje posve je logično da su se pojavila mnoga tumačenja kako je riječ upravo o onome što je dijelu javnosti poznato kao djelovanje Memoranduma SANU, a na što nas je u svojem rujanskom izvješću upozorila i SOA.

Ukratko, Memorandum SANU je dokument koji je stvorila Srpska akademija znanosti i umjetnosti – SANU kao strateški program srpske inteligencije pred početak raspada Jugoslavije. Njegov prvi dio objavljen je 1986. u Večernjim novostima neposredno prije raspad Jugoslavije te je trebao služiti kao temelj programa i plana stvaranja Velike Srbije. Nakon što to nije uspjelo ratnim osvajanjima stvoren je nastavak pod nazivom Memorandum 2 gdje se umjesto otvorenih ratnih osvajanja tvorci oslanjaju na lukavije i manje jasne načine djelovanja koji se, kao što smo spomenuli, poklapaju s nedavnim događajima u kojima se, između ostalog, sustavno pokušava prikazati Hrvatsku kao krivca ili barem sukrivca za rat, a u isto vrijeme se sa Srbije pokušava skinuti sva odgovornost.

“Razlika u ciljevima Memoranduma SANU i Memoranduma 2 nema. Ciljevi su, naime, ostvarivanje velikosrpskih teritorijalnih pretenzija. Osnovna razlika je u sredstvima provođenja takve politike. Slobodan Milošević odabran je da provede Memorandum SANU-a i to vojnim sredstvima. Taj pokušaj je završio porazom – vojnom operacijom “Oluja” te vojnim operacijama Hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini. No, velikosrpska politika nije odustala od ciljeva. Pošto je u strateškim dokumentima Srbija proglašena agresorom, cilj je kako se iz toga izvući. Iza srpske politike stoji Velika Britanija, a Hrvati pobjeđuju tu geopoltiku. Sada je potrebno ciljeve ostvariti u miru i to je pravi razlog nastanka Memoranduma 2. Provedba planova iz Memoranduma 2, međutim, više nije vojnim, već političkim sredstvima”, rekao je svojevremeno admiral Davor Domazet Lošo.

> Memorandum SANU prije 30 godina – što se promijenilo?

> Andrijanić: Kada će u Hrvatskoj početi rasprava o djelatnostima srpskih obavještajnih službi u medijima i politici RH? 

Izvješće SOA, rujan 2021.

Podsjetimo, jesenas je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila javno izvješće, sedmo po redu u kojem je dala pregled stanja sigurnosti i sigurnosnih rizika u Hrvatskoj.

U izvješću se upozorava, između ostalog, na velikosrpski ekstremizam, ali i na organizirani kriminal koji potječe s područja Zapadnog Balkana, što je posebno zanimljivo nakon Izvještaja Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta o borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Iz EP-a nam pak poručuju da što prije otvorimo dosjee jugoslavenskih tajnih službi “kako bi se iskorijenile političke i administrativne veze s organiziranim kriminalom“.

Sažetak poruke iz Europskog parlamenta je da je organizirani kriminal u tim državama porijeklom iz Jugoslavije, a nositelji kriminala su jugoslavenske tajne službe UDBA i KOS, te traže da se spisi iz arhiva daju vladama zemalja “ako one to zatraže“.

> Ivan Jarnjak: Da je Šeks bio suradnik tajnih službi znali su svi, ali htjeli smo pomirbu!

> (FOTO) ‘Kako je UDBA stvorila Hrvatsku’ Ivana Krmpotića: ‘Svoju djecu i unučad uveli su u sve strukture današnje državne vlasti’

SOA upozorava na Velikosrpski ekstremizam

U SOA-inom izvješću stoji kako su i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma u pojedinim državama susjedstva koji se očituje u poricanju teritorijalnog integriteta RH i susjednih država, pozivanju na obnovu tzv. Republike Srpske Krajine te netrpeljivosti prema drugim narodima ili negiranju njihova identiteta.

Ovakve velikosrpske i ekstremističke poruke ponekad javno upućuju političke i medijske osobe iz susjednih država koristeći društvene mreže ili javne nastupe.

U većini ekstremističkih poruka i objava, neovisno o ideološkom predznaku, radi se uglavnom o djelovanju u virtualnom prostoru, pri čemu često osobe koji objavljuju ekstremističke sadržaje ne žive u RH.

U regionalnom kontekstu, pojedini nositelji državne politike u Srbiji promoviraju koncept „srpskog svijeta“ kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Europe u kojoj svi Srbi trebaju slijediti jedan politički smjer, onaj službenog Beograda. Promoviranje ovakvih ideja s vrha srbijanske vlasti dodatno destabilizira osjetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Europe, posebice prema BiH i Crnoj Gori.

Kroz medije i javne nastupe istaknutih pojedinaca, u pojedinim državama susjedstva nastavilo se plasiranjem narativa kojim se želi osporiti legitimnost i zakonitost oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija tijekom Domovinskog rata, a Republiku Hrvatsku se iskrivljavanjem činjenica sustavno pokušava prikazati kao državu nastalu na zločinima te kao sljednicu politike i postupaka kvislinške NDH iz Drugog svjetskog rata, upozorava SOA.

Srpski kapital u hrvatskim mainstream medijima

Ivica Šola je, nedavno gostujući u emisiji Press klub Tihomira Dujmovića, pojasnio kako je Srpska akademija znanosti glavna, krovna politička organizacija u Srbiji koja detaljno osmišljava, kadrovira i provodi Memorandum koji je sama sastavila, a koji detaljno upućuje kojim političkim putem, akcijama i potezima ostvarivati veliku Srbiju nakon izgubljenih ratova, odnosno kako se vratiti tamo gdje se stalo 1990. godine. U tom kontekstu Šola donosi informaciju da je u Hrvatskoj ostalo najmanje 30 posto bivših suradnika KOS-a poslanih u Hrvatsku 1990, citirajući u tome podatku jednog visokopozicioniranog KOS-ovca, čije je ime otkrio u emisiji.

Šola je pokazao i argumentirao kako je SANU centar i autoritet odakle se vuku svi kapitalni potezi i kadrovira do zadnjeg kadra, da je Memorandum 2 srpska politička Biblija, a da su Vučić, Porfirije i kompletna srpska obavještajna zajednica u funkciji ostvarenja istog tog plana, te da je u tom kontekstu patrijarh Porfirije pravi politički projekt, pomno odabran i dugo pripreman za ostvarivanje tog plana.

U tom kontekstu Šola objašnjava i masovnu kupovinu hrvatskih medija od strane srpskih poduzetnika tvrdeći da je nedopustivo da Hrvatska i njene službe mirno gledaju svojevrsnu medijsku okupaciju Hrvatske dodajući da nema zemlje na svijetu koja bi mirno promatrala to preuzimanje medija, objašnjavajući i kako su se Poljska i Mađarska ponašale u sličnim situacijama.

> Šola: Ako nam je srpski kapital ušao u mainstream medije to je pitanje nacionalne sigurnosti

> General Prkačin o prljavoj kampanji: ‘Odavno govorim da su mediji u rukama onih koji mrze Hrvatsku’

Organizirani kriminal s područja Zapadnog Balkana prelijeva se na RH

Organizirani kriminal koji potječe s područja Zapadnog Balkana i dalje je vrlo snažan, a dodatni poticaj daju mu ukorijenjenost u društvenim strukturama, kao i koruptivno-interesne veze prema nositeljima političkih funkcija.

Na ovom području svoje političke, vojne i gospodarske interese žele promovirati i nezapadni akteri. Ovi akteri nastoje prepoznati i iskoristiti institucionalne i društvene slabosti država Zapadnog Balkana za svoje interese te korištenjem instrumenata tzv. meke moći žele ojačati svoj utjecaj, destabilizirati euroatlantske procese, a ponekad i utjecati na promjenu etničke i vjerske strukture stanovništva pojedinih područja.

Prijetnja širenja radikalnog islamizma ostaje konstantna, dok se rizik od terorizma povećava zbog povratka u matične države džihadista zarobljenih u Siriji i Iraku, posebice u slučaju izostanka njihove uspješne deradikalizacije.

U pojedinim državama Zapadnog Balkana i dalje su aktivni salafitski džihadistički paradžemati u kojima se ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države, odobrava terorističko djelovanje i potiče na mržnju i nasilje prema svim nevjernicima, uključujući i neistomišljenike muslimane.

Stanje na Zapadnom Balkanu dodatno otežava značajan priljev migranata koji je osobito velik unutar BiH, iz koje migranti nastoje nezakonito ući u RH, odnosno dalje u EU.

Organizirani kriminal je postao značajan faktor nestabilnosti u državama Zapadnog Balkana, a u pojedinim državama takav kriminal ima značajan utjecaj i na političke prilike i donošenje odluka.

Organizirani kriminal s ovog prostora prelijeva se i na RH, ističe SOA u izvješću.

Destabilizacijska uloga srpsko-crnogorskih organiziranih kriminalnih skupina

Posebno istaknutu destabilizacijsku ulogu pri tome imaju srpsko-crnogorske organizirane kriminalne skupine. Radi se o skupinama koje obilježava visoki stupanj organizacije, brojnost, međunarodno djelovanje i spremnost na provođenje svih oblika kaznenih djela. S njima su povezane i tamošnje navijačke skupine koje se, između ostalog, koriste i za distribuciju narkotika.

Neke od tamošnjih navijačkih skupina su, nakon višegodišnjeg nezakonitog djelovanja na nižoj organizacijskoj razini, prerasle u kriminalne organizacije s ustrojenom hijerarhijom i razgranatim lancem za distribuciju narkotika te uspostavljenom i razvijenom suradnjom sa značajnijim kriminalnim skupinama iz regije.

Preko teritorija RH organizirane kriminalne skupine i pojedinci pokušavaju prokrijumčariti oružje, uglavnom zaostalo iz ratova 90-ih na prostoru jugoistočne Europe, prema zapadnoj Europi. To oružje može se koristiti za oružane kriminalne aktivnosti, terorističke napade, a postoji stalni rizik da se preko teritorija RH pokušaju krijumčariti robe koje mogu poslužiti kao komponente oružja za masovno uništavanje, upozorava SOA.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.