Memorandum SANU prije 30 godina – što se promijenilo?

Foto: Λατίνος

Memorandum SANU je dokument koji je stvorila Srpska akademija znanosti i umjetnosti – SANU kao strateški program srpske inteligencije pred početak raspada Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, ovaj Memorandum je bio okidač koji je pokrenuo procese u Jugoslaviji, iako su karte među srbijanskom inteligencijom i elitom odavno bile podijeljene, a ruke pružene na dogovor.

Nakon objave u javnosti preko novina “Večernje novosti” u dva nastavka 24. i 25. rujna 1986., počela je vidljiva i konkretna akcija stvaranja Velike Srbije i masa velikosrba počela se kotrljati prvo ulicama Beograda, a onda i u drugim dijelovima Srbije i Jugoslavije.

Sve je završilo krvavim ratovima u režiji Srbije i njezinih ideologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Memorandum SANU u svom sadržaju nimalo ne odstupa od već poznatih velikosrpskih programa (Načertanije, Srbi svi i svuda, Homogena Srbija) i samo je moderniziran za svoje vrijeme: granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati, jer prema memorandumu Ustav iz 1974. je nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog “umjetnih” administrativnih granica koje ne predstavljaju “pravu” sliku ugroženost srpskog naroda od strane drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorištavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i znanstvenoj sferi, jačanje protusrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci), potreba za brzu i skoru akciju da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda.

Memorandum SANU iznjedrio je iz Komunističke partije nacionalističkog vođu Slobodana Miloševića koji je dobio podršku gotovo cijelog srbijanskog naroda, te je ludilo moglo početi: nacionalist-komunist koji ima na raspolaganju vojsku, politiku, financije i medije.

Rat je bio na vratima, a Srbija je likovala sanjajući nove granice Velike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi memorandum SANU

Drugi memorandum SANU je kolokvijalni naziv za dokument napisan 2011. kojega su srpski književnik i političar Dobrica Ćosić, svojedobni predsjednik SR Jugoslavije, prof. dr. Ljubomir Tadić, srpski pravnik i političar čiji je sin Boris Tadić bio predsjednik Republike Srbije 2004. – 2012., te još nekoliko drugih članova Srpske akademije znanosti i umjetnosti uputili članovima vlade Mirka Cvetkovića.

“Razlika u ciljevima Memoranduma SANU i Memoranduma 2 nema. Ciljevi su, naime, ostvarivanje velikosrpskih teritorijalnih pretenzija. Osnovna razlika je u sredstvima provođenja takve politike. Slobodan Milošević odabran je da provede Memorandum SANU-a i to vojnim sredstvima. Taj pokušaj je završio porazom – vojnom operacijom “Oluja” te vojnim operacijama Hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini. No, velikosrpska politika nije odustala od ciljeva. Pošto je u strateškim dokumentima Srbija proglašena agresorom, cilj je kako se iz toga izvući. Iza srpske politike stoji Velika Britanija, a Hrvati pobjeđuju tu geopoltiku. Sada je potrebno ciljeve ostvariti u miru i to je pravi razlog nastanka Memoranduma 2. Provedba planova iz Memoranduma 2, međutim, više nije vojnim, već političkim sredstvima”, rekao je svojevremeno admiral Davor Domazet Lošo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.