Neprofesionalnost i kršenje novinarske etike: Po čemu je poznata Danka Derifaj?

Danka Derifaj
Danka Derifaj, Foto: fah

U postupku koji je trajao sedam godina, sud je prije nekoliko dana potvrdio da je Danka Derifaj iznijela neistine tvrdnje da dr. Željka Markić zarađuje na kontraceptivima, ali je presudio da to nije napravila namjerno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovakvog epiloga predstavljamo vam Derifaj, novinarku koja u svom radu ne postupa profesionalno i krši novinarsku etiku.

> Dr. Markić: Sud prihvatio da je Derifaj iznijela neistinite tvrdnje, ali ne i da je to bilo namjerno

Tko je Danka Derifaj?

Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a poznata je po nizu neprofesionalnih postupaka i grubog kršenja novinarske etike.

Od 1998. do 1999. radila je kao prezenterica na OTV-u, Zagreb, a sljedeće dvije godine radila je kao novinarka u dnevnim novinama Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2003. počinje raditi na Novoj TV gdje radi kao novinarka/reporterka u informativno istraživačkom tjednom magazinu Provjereno te kao reporterka s terena za dnevni informativni program.

Nakon 13 godina rada na Novoj TV prelazi na RTL gdje provodi narednih šest godina kao urednica i novinarka, a potom se 2022. vraća na Novu TV, u emisiju Provjereno koju je stvarala od samih početaka.

HND je nominirao za novinarku godine

2011. i 2012. osvojila je Velebitsku degeniju, godišnju nagradu HND-a za najbolje televizijske reportaže u području zaštite okoliša – Zagađenost Sutle, Divlja odlagališta i Smeće iz Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2012. dobitnica je i godišnje novinarske nagrade ‘’Marija Jurić Zagorka’’ za televizijsko novinarstvo, za prilog o dugoreškoj tvornici koja je prerađivala opasni otpad.

Dobila je i nagradu Vesna Kesić za hrabro i kritičko novinarstvo, nagradu Krunoslav Sukić za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava, a 2020. medijsku nagradu publike Zlatni studio za TV novinarku godine.

U 2022. zajedno s još 15 kolega i kolegica dobila je i novinarskog Oscara – nizozemsku novinarsku nagradu De Tegel, navodi se na stranicama Nove TV, na koju se vratila nakon izleta na RTL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2022. je HND nominirao za “novinarku godine”, ali je ostala na 2. mjestu, iza Borisa Dežulovića

> Tko su novinari koje nagrađuje HND? Od ‘homofrenda’ Dežulovića koji pljuje po Vukovaru do Derifaj koja upada na tuđe terase

Iznošenje laži o dr. Markić

Derifaj je poznata i po tome što je iznosila laži o dr. Željki Markić, izvršnoj direktorici U ime Obitelji.

Ona je 23. svibnja 2016. u RTL Direktudva dana nakon što je organiziran prvi Hod za život u Zagrebu, objavila prilog u kojem je iznijela neistinite tvrdnje da Željka Markić zarađuje na kontraceptivima.

Uz tri druge sporne izjave/dijela priloga, Derifaj je iznijela i sljedeću činjeničnu tvrdnju: “Kada je netko protiv pobačaja, onda je vrlo neobično da zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Markić dala je Derifaj intervju, u kameru, odgovarajući na njezina pitanja i jasno je rekla kako njezina tvrtka nikad nije prodavala kontraceptivna ili abortivna sredstva niti je ikad radila klinička ispitivanja koja bi istraživala kontracepciju.

Štoviše, Željka Markić novinarku je uputila da njezine tvrdnje može provjeriti na tijelima nadležnim za izdavanje dozvola za prodaju lijekova ili provođenje kliničkih ispitivanja.

Dr. Markić na sudu je dokazala da se radi o laži. Priložila je dokumente iz kojih se vidi da njezina tvrtka nikad nije zatražila niti ishodila dozvole potrebne za prodaju kontracepcije.

Dokazala je da se njezina tvrtka nikad nije bavila prodajom ikakvih lijekova ili medicinskih sredstava. Isto tako, na sudu je dokazala da njezina tvrtka nikad nije provodila klinička ispitivanja koja su se bavila kontraceptivnim ili abortivnim sredstvima.

> Što je zajedničko Danki Derifaj i Udruzi PaRiter od koje je primila nagradu za ‘novinarku godine’?

Oslobađajuća presuda za Derifaj

U prvom postupku sutkinja Sandra Kantolić prihvatila je ispričavanje Danke Derifaj da je ona tvrdnjom da Željka Markić zarađuje na kontracepciji u stvari mislila reći da ona poslovno surađuje s Tevom.

A kako ova multinacionalna kompanija s više od 30 tisuća zaposlenika zarađuje između ostalog i na kontracepciji, to onda znači da je i firma dr. Markić, koja s Tevom surađuje u potpuno drugom području, u području neuroloških ispitivanja, u stvari zarađuje na kontracepciji.

Sutkinja Kantolić donijela je oslobađajuću presudu za Derifaj.

Drugostupanjski sud prihvatio žalbu Željke Markić

U ožujku 2022. drugostupanjski sud prihvatio je žalbu Željke Markić. Odlukom Županijskog suda u Zagrebu ukinuta je oslobađajuća presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu za Danku Derifaj za kazneno djelo protiv časti i ugleda – klevete.

Predmet je upućen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. No, na kraju je donesena oslobađajuća pravomoćna presuda novinarki Danki Derifaj.

Sud je potvrdio da je Derifaj iznijela neistine tvrdnje da dr. Markić zarađuje na kontraceptivima, ali je presudio da to nije napravila namjerno.

Željka Markić: ‘Nisam nikad zarađivala na kontracepciji’

“Drago mi je da Sud prihvatio da je Derifaj o meni iznijela neistinite tvrdnje. Sud je potvrdio na temelju dokaza koje sam iznijela da se nisam bavila prodajom ili kliničkim ispitivanjima kontracepcije. Kao i da nisam nikad zarađivala na kontracepciji, istaknula je.

“Žalosno je da Sud nije uvažio naše dokaze da je Derifaj namjerno objavila neistine o meni, sa željom da me okleveta. Žao mi je da nakon sedam godina mukotrpnog procesa Danka Derifaj nije osuđena za namjerno blaćenje, klevetu”, kazala je Željka Markić.

Dodala je da je “važno da Sudovi kažnjavaju one koji novinarstvo koriste za blaćenje i lažno prikazivanje svojih neistomišljenika. Sudske osude koje razdvajaju profesionalne i poštene novinare od onih koji to nisu važne su za cijelo društvo”.

“Zahvaljujem Odvjetničkom Društvu Planinić i partnerima na spremnosti da se zalažu za istinu u vrlo zahtjevnim okolnostima”, poručila je Markić.

Upadala u domove u potrazi za djecom

Pokušavajući napraviti novinarsko istraživanje, Derifaj se metodom ”provaljivanja” u tuđe domove bavila u Zambiji kada je upadala u domove za djecu u potrazi za četvero mališana s hrvatskim putovnicama, čiji su potencijalni posvojitelji optuženi, a zatim i oslobođeni, da su ih stekli na nezakonit način.

>Derifaj izvještava o aferi Zambija: Komentator na zanimljiv način podsjetio na njezinu provalu na Thompsonovu terasu

Provala na terasu pjevača Marka Perkovića Thompsona

Danka Derifaj je prije toga došla u središte pozornosti nakon što je sa svojom televizijskom ekipom provalila na terasu privatnog stana obitelji Marka Perkovića u Splitu, o čemu je prvi izvijestio Narod.hr.

RTL-ova novinarka Danka Derifaj, snimatelj i susjed obitelji Perković, Branko Miodrag, od ranije poznat policiji vezano za švercersku aferu „Panama“ provalili su kod pjevača Marka Perkovića Thompsona. 

>Djeca u šoku – provala u kući Marka Perkovića Thompsona

>Odvjetnik Karačić: Sud je potvrdio – Marko Perković nedvojbeno je samostalni posjednik terase

>Pročitajte prostačku objavu novinarke Danke Derifaj, koja je plasirala klevetu o dr. Markić u vrijeme prvog Hoda za život 2016.

U trenutku provale, kako Narod.hr doznaje od osoba bliskih obitelji, u kući su bile same 11-godišnje blizanke i 15- godišnji sin Perkovićevih, troje od njihovih petero djece.

Thompsona i suprugu nazvala su prestrašena djeca opisujući da po terasi, koja se nastavlja na njihovu dnevnu sobu, hodaju dva muškarca i žena, obilaze oko bazena i približavaju se ulazu u dnevni boravak.

Thompsonova je supruga Sandra, jureći kući, pozvala policiju. Po dolasku policije napravljen je zapisnik, a pregled snimaka nadzornih kamera pokazao je da su kod obitelji Perković provalila dva muškarca i jedna žena. Jedan je muškarac bio snimatelj.

Snimka nadzorne kamere i fotografije pokazuju kako su provalnici ušli. Provalnici su se popeli na terasu Thompsonove kuće ljestvama, te se prebacili preko ograde. Na snimkama nadzornih kamera može se prepoznati susjed Thompsonovih, Branko Miodrag i tadašnja novinarka RTL-a Danka Derifaj.

Na jednoj se snimci vidi kako Miodrag pomaže Derifaj da se ljestvama iz prizemlja popne na terasu Thompsonove obiteljske kuće i prijeđe ogradu terase.

Druge dvije snimke pokazuju kako se provalnici,  Derifaj, Miodrag i snimatelj šeću po Thompsonovoj terasi, travnjaku, oko bazena, razgledavaju i snimaju, kao da se ne nalaze na privatnoj terasi i u vrtu privatne kuće.

>RTL priznao da je Thompson vlasnik terase na koju je Derifaj provalila, pa onda opet promijenili priču
> Pupovčeva supruga i Anto Nobilo stali u obranu Derifaj: ‘Ne daj se, Dančilo’
>Hrstić: TV ekipa bez dozvole nije imala što raditi na terasi u posjedu Thompsonove obitelji

Odvjetnik Davorin Karačić pojasnio situaciju

“Sud je na način kako to pravnici razumiju u potpunosti opisao slučaj, dakle na način koji lijevi novinari ni uz najbolju volju ne mogu razumjeti. Sud potvrđuje da taj “krov” kako ga nazivaju neuki redakcijski jurišnici, nije krov u smislu zajedničkih dijelova nekretnine nego se radi o prostoru koji je pogodan i podoban za samostalni posjed, pri čemu je Marko Perković nedvojbeno samostalni posjednik terase, koja je u potpunosti takve kakvoće da, obzirom na pripadnost njegovom stanu i odvojenost od okoline, predstavlja ograđeni prostor koji pripada domu.”, istaknuo je Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić detaljno pojašnjavajući odgovor Općinskog suda u Splitu.

Sud je potvrdio, naglašava ugledni odvjetnik, da je Marko Perković na zakonit način stekao nekretninu i da je nedvojbeno samostalni posjednik terase u koju je, podsjetimo, provalila RTL-ova novinarka Danka Derifaj.

Provala – ‘sloboda medijskog izvještavanja’?!

Novinarska ekipa RTL televizije, zajedno sa sugovornikom, na nedopušten se način neovlašteno popela ljestvama preko ogradnog zida dvora obitelji Perković, čime im je povrijeđeno Ustavom RH zajamčeno pravo na nepovredivost doma.

I dok su neki mediji očajnički pokušavali obraniti provalu koju je izvršila novinarka Derifaj, prikazujući ju kao žrtvu, a osude njenog čina kao napad na slobodu novinarskog izvještavanja, većina je medija morala priznati da je riječ o provali.

Da je Thompson vlasnik terase na koju je Derifaj neovlašteno ušla s novinarskom ekipom priznao je čak i RTL, iako je kasnije to pokušao ponovno prikriti.

>VL se ispričao Thompsonu zbog neistina u intervjuu s Dankom Derifaj
> Danka Derifaj odbila nominaciju za Večernjakovu ružu jer se VL ispričao Thompsonu

Nakon što je Večernji list odgovarajući na zahtjev Thompsonovog odvjetnika ispravio netočne navode koji se odnose na vlasništvo terase na koju je Derifaj ušla te se ispričao Thompsonu, Danka Derifaj odrekla se natjecanja za Večernjakovu ružu, za koju je ranije bila nominirana.

Zbog korištenja termina provala Derifaj je tužila Narod.hr, a proces još uvijek traje.

”Danka partizanka”

Danka Derifaj je zbog provaljivanja na Thompsonovu terasu dobila i mjesto u pjesmi ‘PŠK’ rap banda Tram 11 gdje je nazvana ”Danka partizanka”. Između ostaloga i to je jedan od razloga zašto je legendarni album ‘1 na 1’ bio cenzuriran, ali nije samo album cenzuriran već i band Tram 11 kojem je Menart otkazao suradnju.

Kasnije su bili cenzurirani od ljevičarskog mainstreama i na druge načine poput onoga da im je zabranjen nastup u Tvornici Kulture pod direktivom osoba bliskih zagrebačkoj gradskoj vlasti, i to ne samo zbog ‘Danke Partizanke’ nego i zbog drugih stihova koji na umjetnički način otkrivaju surovost društveno-političke nepravde hrvatskog društva, što nekima, naravno smeta.

Tram 11 se izdigao iznad toga i sada ima vlastitu diskografsku kuću ”Pad sistema” i ide mu bolje nego ikad.

>Reperi Tram 11 nakon udara ljevičara stali iza svojih pjesama: Sve je to u sferi rap izražaja

Otkrivala navodne skandale u APN-u, pa i sama postala korisnik subvencioniranog kredita

Za kraj, spomenimo kako je 2020. godine Derifaj otkrivala navodne skandale u APN-u, no uskoro je i sama postala korisnicom subvencioniranog kredita. Dok je Derifaj 2020. godine pisala o skandalima u APN-u, 2021. godine sama se prijavila APN-u za subvenciju kredita koji je i dobila, o čemu je Narod.hr pisao.

>Derifaj 2020. otkrivala navodne skandale u APN-u; uskoro i sama postala korisnicom subvencioniranog kredita

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.