Opet uništeni mramorni križevi u spomen pripadnicima Postrojbe posebne namjene Kobac

Kobac
Foto: snimka zaslona

Prije godinu i pol dana nepoznati vandali su u Slivnici na jugoistoku Općine Ravno u dubrovačkom zaleđu na teritoriju BiH, u potpunosti uništili četiri bijela mramorna križa od kojih je svaki bio visok metar i pol, kao i spomen-ploču koju su pripadnici 156. brigade HV-a 2014. postavili u sjećanje na poginule makarske vitezove, pripadnike Postrojbe posebne namjene Kobac – Borisa Bandića, Markicu Rosu,Tomislava Skočibušića i Stipu Ursića koji su na ovom mjestu, braneći domovinu, svoje mlade živote izgubili u akciji 5. srpnja 1992. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Vandalski čin kojim je dirnuto u svetinju, heroje Domovinskog rata, u prosincu 2018. godine najoštrije je osudila Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Makarskog primorja – Udruga 156. brigade HV-a, HVIDRA Makarska, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja i Udruga veterana Domovinskog rata, Udruga ratnika PPN Kobac, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja, te Udruga dragovoljaca iz Domovinskog rata. Križeve je 156. brigada u suradnji s načelnikom Općine Ravno Andrijom Šimunovićem ponovno postavila prošle godine, ali vandali su ih opet razbili proteklog vikenda.

Ovaj vandalski čin ponovno je osudila Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Makarskog primorja te su kazali kako je rušenje spomen obilježja na mjestu pogibije četvorice pripadnika PPN Kobac ”sramotan, kukavički i zločinački čin gubitnika i barbara koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da je Republika Hrvatska samostalna, neovisna i demokratska država, pobjednica u Domovinskom ratu”.

“Sada nas opet nakon 27 godina ubijaju i pucaju u srce i glavu”

“Tražimo od mjerodavnih vlasti tog kantona i Općine Ravno da poduzmu odgovarajuće mjere i pronađu vandale”, stoji u priopćenju Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Primorja.

“Neshvatljivo mi je da se netko može dirati u križ. Za vrijeme Domovinskog rata smo prošli sva ratišta i uvijek se znalo da se ne dira u crkve bez obzira čije su, da se ne dira u grobove i križeve, što je nepisano pravilo. U jednu ruku sam i ljut i žalostan što želim poručiti svim razinama vlasti koje mogu utjecati na to da se nađe i kazni počinitelj i ne zato što je meni drago što će se njega kazniti, nego da se pokaže da to nije u redu i da to ne bi činili drugi”, kazao je Robert Brzica, predsjednik Udruge ratnika PPN Kobac.

>Bojnik Šanić upao na skup HDZ-a, Imotski ogorčen razbijanjem spomenika kod Dubrovnika – premijer Plenković, ministar Krstičević i gradonačelnik Budalić ostali zatečeni

“Sve se svodi na najoštriju osudu jer tako nešto gnjusno napraviti po drugi put stvarno je barbarski čin. Rušenje križeva za mene je tragedija i odmah mi se pred očima vratio onaj dan kada su poginuli naši Kobci i sada nas opet nakon 27 godina ubijaju i pucaju u srce i glavu preko spomen obilježja što normalan ljudski um ne može napraviti”, kazao je ratni zapovjednik PPN Kobca Ivan Glibota, dodavši da ga je o rušenju križeva obavijestio načelnik Općine Ravno koji je izrazio želju da se uključi u financiranje novih križeva.

Kotarac je kao predsjednik Udruge 156. brigade HV-a oštro osudio ovaj vandalski čin.

Hvala ministarstvu

“To je teroristički čin, a tko ga je počinio zna se – mladi Srbi iz Trebinja, ali se to još ne može dokazati. Sada jedino od državnih institucija možemo tražiti da zaštiti spomen obilježja križeva posvećenih Kobcima, a pošto se taj vandalski čin ponavlja već drugi put, možemo tražiti od predstavnika srpske zajednice da se ogradi i osudi takve činove svojih građana što bi imalo dobar odjek i bilo bi poželjno za svakoga”, kazao je Stjepan Kotarac predsjednik Udruge 156. brigade HV-a, dodavši da se zahvaljuje Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je reagiralo odmah po primitku informacije o rušenju križeva i osudilo taj čin i dalo podršku pripadnicima 156. brigade PPN Kobac koji njeguju sjećanje i čuvaju čast svojih poginulih pripadnika.

I za makarskog gradonačelnika Juru Brkana, rušenje križeva je barbarski čin.

“To je zapravo tragičan čin, najtragičniji za obitelji poginulih pripadnika PPN Kobac i za suborce koji su s njima bili tu noć kada su poginuli. Sada ulazimo u kompleksnost i specifičnost situacije jer se mjesto Slivnica u Općini Ravno nalazi u BiH u Federaciji u napuštenom prostoru od 50 do 60 kilometara. Prošle godine kada smo obnavljali križeve, prolazili smo kilometre i kilometre bez da smo vidjeli ijednu kuću i čovjeka. Hrvati iz Općine Ravno na čelu s načelnikom Šimunovićem stvarno paze na ova četiri križa kao spomen obilježja Kobaca i lani su asistirali kada smo ih postavljali, a u asistenciji nam je bila i policija, međutim ovo je jedan primjer vandalizma koji je učestao na tom području. Konkretno, Općina Ravno je na granici sa Republikom Srpskom i Trebinjem iz kojeg ekipa svako malo kada je neka fešta, dođe u Ravno i maltretira njihove stanovnike i iživljava se na spomen obilježjima. To je specifična situacija u kojoj osim reakcije Ministarstva hrvatskih branitelja, najjaču reakciju može imati Ministarstvo vanjskih poslova. Civilne vlasti u Općini Ravno su i prošle godine učinile sve da pronađu krivce, a prema njihovim indicijama krivci su pronađeni, ali bez materijalnih dokaza koji bi ih osudili. Vjerojatno će ista situacija biti i sada, naći će se krivci, ali neće biti dokaza. Ovo je već stvar kulture i civilizacijskog dosega i poštovanja prema poginulima, bez obzira na to za koju stranu govorimo”, kazao je Brkan.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija