Petir: osigurajte zaštitu ljudskih prava građana Slavonskog Broda na čist okoliš i na zdravlje

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je Europskoj komisiji pisano zastupničko pitanje u kojem je zatražila da se zaštite ljudska prava građana Grada Slavonskog Broda na čist okoliš i na zdravlje, priopćeno je iz Hrvatske seljačke stranke.

“Nakon ponovnog pokretanja proizvodnje u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu (Bosna i Hercegovina) učestalo dolazi do onečišćenja zraka u Gradu Slavonskom Brodu u Republici Hrvatskoj. Na prostoru Slavonskoga Broda provode se pet godina redovita praćenja pojedinih parametara kvalitete zraka, a Republika Hrvatska je nedavno postavila još jednu mobilnu postaju za praćenje kvalitete zraka”, izvijestila je Petir EK.

Petir je navela kako rezultati praćenja kvalitete zraka pokazuju znatna odstupanja od dozvoljenih graničnih vrijednosti, a dostupni su javnosti putem internetske stranice Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

“Iako se problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu pregovorima s predstavnicima Bosne i Hercegovine na svim razinama vlasti nastoji riješiti više od pet godina, nadležne vlasti u BiH ne pokazuju interes i volju da navedeni problem onečišćenja zraka riješe, čime ugrožavaju pravo građana na čist okoliš i na zdravlje koje može biti ugroženo uslijed konstantnog onečišćenja”, istaknula je Petir.

Petir je upitala Europsku komisiju “na koji način Europska unija može pomoći u zaštiti ljudskih prava građana Slavonskog Broda koji su ujedno i građani EU, ali i lokalnog stanovništva koje živi uz Rafineriju u Bosni i Hercegovini, od onečišćenja zraka s područja izvan granica EU, ukoliko njihove nadležne vlasti nisu sposobne ili ne žele poduzeti potrebne mjere za osiguranje adekvatne kvalitete zraka?”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr