Platforma 112 žali se zbog nekih kandidata koji bi trebali biti imenovani u Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija

Foto: fah

Platforma 112 upozorila je u petak da su pojedini kandidati za Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija u sukobu interesa ili im je narušen ugled u javnosti zbog plagiranja, te je pozvala na povlačenje predložene liste kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Platforma 112 upozorava na opasnost od kompromitiranja građanskog nadzora sigurnosno-obavještajnih službi ako Hrvatski sabor usvoji prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, koji predlaže Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost”, stoji u priopćenju udruge.

Priopćenje je reakcija na članak Jutarnjeg lista u kojem stoji da se “Krunoslav Antoliš natjecao s radom koji je prepisao od američkog autora, dok je Nikola Mijatović tuđi tekst potpisao kao vlastiti”. Osim toga, Mijatovića je u Vijeće za građanski nadzor predložio HDZ, a HDZ-ovac Milijan Brkić mu je navodno bratić, dok je Mijatovićeva sestra zaposlena u obavještajnom sustavu od 2012.

Takve osobe ne mogu časno i odgovorno obavljati posao nadzora sigurnosno – obavještajnih službi, pa njihovim predlaganjem Vijeće za građanski nadzor gubi povjerenje građana, tvrdi Platforma 112.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nemoguće je da član Vijeća bude osoba čiji član najuže obitelji radi u SOA-i niti osoba koja je zaposlena u državnoj upravi, jer se postavlja pitanje kako će utvrditi eventualnu povredu ljudskih prava od sigurnosno-obavještajnih agencija, čiju će štetu u konačnici morati pokriti Hrvatska”, upozorava se u priopćenju.

Članovi Platforme 112 stoga pozivaju Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da povuče predloženu listu kandidata i predloži novi sastav Vijeća, u kojemu neće biti osoba opterećenih aferama plagiranja ili koje se nalaze u očitom sukobu interesa.

Koliko dobiju udruge u Platformi 112?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platformu 112 čine udruge: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platofrmi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni). Zanimljivo je da u tim udrugama uglavnom cirkuliraju isti ljudi.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je neprofitna udruga čiji je razlog nastajanja iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava, navode na svojim internet stranicama. Documenta je zapravo jako povezana s Građanskim odborom za ljudska prava (GOLJP) čiji je predsjednik Zoran Pusić. No, na adresi Selska 112 tako možete naći Documentu, ali i Građanski odbor za ljudska prava Zorana Pusića i Centar za mirovne studije, kojeg često predstavlja Gordan Bosanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je u javnosti odjeknula donacija bez natječaja Ministarstva vanjskih poslova udruzi Documenta s obzirom kako je, ne baš slučajno, predsjednik Upravnog odbora Documente Zoran Pusić, brat ministrice vanjskih poslova na odlasku, Vesne Pusić.

Godine 2015. ponovio se isti scenarij kao i 2014. – isti mediji i udruge, uvijek puni podrške za SDP-ovu vlast -dobili su sredstva koja u proračun uplaćuju svi porezni obveznici. Uglavnom se radi o udrugama i medijima koji se svjetonazorski svrstavaju uz SDP-ovu i HNS-ovu koalciju te promiču ideologije koju velik dio Hrvata i poreznih obveznika ne zastupa – kao što su to pokazali brojni primjeri u proteklih par godina. Hoće li se dolaskom nove vlasti nešto promijeniti – hoće li ideologiju, stranačku podobnost i financiranje propagandne stranačke mašinerije novcem birača – zamijeniti jasni i pošteni kriteriji?

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.