Plenum studenata Filozofskog fakulteta protiv ugovora o suradnji s KBF-om; Mican: Drugi odlučuju o njihovoj budućnosti

Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta izjasnio se protiv prijedloga ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Naime, ovaj plenum je sazvan zbog ugovora dvaju fakulteta koji predviđa da KBF provodi dvopredmetni studij religijske pedagogije i katehetike, a da njegovi polaznici za drugi smjer biraju bilo koji drugi studij s Filozofskog fakulteta. Studenti Filozofskog fakulteta smatraju da ih ugovor stavlja u neravnopravan položaj na tržištu rada.

“Studenti, zaposlenici i ostala zainteresirana javnost odlučili su večeras spriječiti potpisivanje tog ugovora, koji se pripremao na netransparentan način. Od takvog ugovora Filozofski fakultet bi imao samo štete”, poručio je nakon plenuma za HRT Robert Faber s Filozofskog fakulteta.

Dario Mican s Katoličkog bogoslovnog fakulteta smatra da se ovaj događaj uopće ne može nazvati plenumom. Naglasio je da se ne radi o integraciji, već o suradnji.

“Žao mi je studenata Filozofskog fakulteta jer drugi odlučuju o njihovoj budućnosti”, smatra Mican.

Kako je rečeno, zahtjeve plenuma , poduprli su, između ostalih i Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije.

Zabranili snimanje

N apočetku plenuma, skupu se obratio moderator, koji se predstavio kao Marko, odjeven u crvenu majicu s likom komunista i narodnog heroja NOB-a Rade Končara i Končarovom porukom (talijanskim sudu za Dalmaciju koji ga je 1942. osudio na smrt) “Milosti ne tražim, niti bih vam je dao!”

Televizijskim snimateljima zabranjeno je snimanje, a sudionicima je poručeno da svi, bez obzira na to jesu li s Filozofskoga fakulteta, imaju pravo glasa te ih pozvao da odobre snimanje skupa novinaru jednoga portala za dokumentarni film – ni uz uvjet da ga organizator plenuma recenzira i, kako je rekao, iz njega “po potrebi izbaci ono što im ne bude odgovaralo”. Komentar okupljenih je bio da je skup “nečiji vrlo dobro organizirani medijski projekt”.

Tada je pročitana poruka, na srpskom jeziku, studenata iz Srbije s beogradskoga i novosadskog Filozofskog fakulteta te s Filozofskoga fakulteta iz makedonskoga glavnog grada Skopja, koji daju potporu “zagrebačkim kolegama u borbi protiv klerikalizacije i fašizma”.

Uvodničar je rekao kako trebaju raspravljati o integraciji Filozofskoga fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta te o dekanovoj izjavi i potrebi vađenja krsnoga lista i preporuke župnika oko upisa na fakultet. Naglasio je kako takve potvrde vrijede samo za katolike te ocijenio to diskriminacijom ostalih.

Student s Katoličkog bogoslovnog fakulteta istaknuo je kako se u sadržaju sporazuma nigdje ne spominje integracija dvaju fakulteta, nego se radi o ugovoru o njihovoj suradnji, a tekst organizatora nazvao je selektivnim i nelogičnim političkim pamfletom, na što je skupina sudionika plenuma odgovorila glasnim prosvjedovanjem. Nije dobio odgovor na pitanje tko je pisao argumente ponuđene na papiru sudionicima plenuma.

Predstavnica organizatora rekla je kako je plenum političko tijelo koje pokušava odmah djelovati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: snimka zaslona