Po čemu je sve poznat Damir Bakić (Možemo) koji će razmatrati prijave kandidata školskih odbora?

Zagreb, 04.11.2020 - Konferencija za medije zastupnice Sandre Benčić, zastupnika Damira Bakića i Tomislava Tomaševića. Na fotografiji Damir Bakić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je prošli tjedan konferenciju za medije te je na njoj podsjetio na javni natječaj koji je raspisan u ponedjeljak, a kojim Grad traži oko 400 članova školskih odbora. Kandidature za školski odbor razmatrat će povjerenstvo od 7 članova, među kojima su 4 predstavnici Gradske uprave (3 su od strane Gradskog ureda za obrazovanje) te tri vanjska člana.

> Koje su ovlasti školskih odbora i tko će za Tomaševića nadgledati prijave kandidata?

Među imenovanim vanjskim članovima nalaze se Eli Pijaca, Silvana Svetličić i Damir Bakić.

Tko je Damir Bakić?

Damir Bakić je sveučilišni profesor matematike i zastupnik ekstremno lijeve stranke Možemo u Hrvatskom saboru te je svojedobno bio kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, spekuliralo se kako je na Matematičkom odsjeku PMF-a U Zagrebu kao asistent zaposlen Petar Bakić. Prema neslužbenim informacijama u veljači 2018. Narod.hr je doznao da je Petar Bakić sin Damira Bakića. No u intervjuu za Večernji list Damir Bakić je sam potvrdio da mu je “sin magistrirao matematiku i trenutačno je asistent kod nas na fakultetu”.

Na upit portala Narod.hr na fakultetu su odbili potvrditi ili zanijekati rodbinsku povezanost Damira Bakića i Petra Bakića, upućujući nas na Damira Bakića smatrajući da je to njegova privatna stvar. Pismeni odgovor pročelnika do objave teksta Narod.hr tada nije dobio, odgovor je stigao naknadno.

Supruga sudjelovala u inicijativi protiv gradnje crkve na Savici

Dotični je sudjelovao u kampanji protiv bivšeg ministra Barišića, dok je njegova supruga Nevenka Trumbetaš-Bakić, profesorica matematike u XVI. gimnaziji, bila među onima koji su se protivili da se izgradi crkva na Zagrebačkoj Savici.

“Ne samo da sam je podržao [suprugu Nevenku] nego sam u tome i sam sudjelovao koliko sam mogao. Mi žitelji naselja Savica smo se s punim pravom suprotstavili nelegalnom pokušaju Grada da nekim čudnim putevima sagradi crkvu neprimjerene veličine. Nitko nije bio protiv crkve, no bili smo protiv te lokacije, a osobito smo bili revoltirani nepoštovanjem procedure i propisa. Na naše veliko zadovoljstvo, ponos, ali i iznenađenje, tu bitku smo dobili”, rekao je Bakić u spomenutom razgovoru.

> (FOTO) Kome smeta crkva na Savici: Prosvjedovali uz poruke – “I Isus bi htio park!!!”, “Oteto prokleto”…

> Riječ župljana: ‘Neki svoje protivljenje crkvi na Savici zamataju u celofan brige o prirodi’

Aktivistička kampanja Damira Bakića protiv bivšeg ministra Barišića

Damir Bakić je uz molekularnog biologa Ivana Đikića, Vesnicu Garašić i još nekoliko znanstvenika, jedan od organizatora peticije “Stop plagiranju u Hrvatskoj” kojim se radio pritisak na bivšeg ministra Pavu Barišića. Ivan Đikić optuživao je tom peticijom Barišića da je “dokazani plagijator” te da je “učinio niz nečasnih radnji”. Time je Bakić sudjelovao u akcijama protiv bivšeg ministra obrazovanja, kao i sadašnja HNS-ova ministrica Blaženka Divjak, koja je uz HNS-ovog Ivana Vrdoljaka, HSS-ovog Krešu Beljaka i SDP-ove Sabinu Glasovac i Davora Bernardića izlazila na ulicu i prosvjedovala. Uz to je Blaženka Divjak bila protukandidatkinja Borasu 2014. i koja je izgubila utrku za rektora u drugom krugu.

> (VIDEO) Protukandidat Borasu jedan od inicijatora peticije protiv bivšeg ministra Barišića?

> Pavo Barišić za Narod.hr: Sretan sam što su se potvrdili moji navodi o neosnovanosti optužbi dr. Đikića i dr. Zovka

Obnova Grada Zagreba

Gostujući u Mreži Prvog Bakić se osvrtao i na Zakon o obnovi rekavši kako pri financiranju obnove stanova i privatnih kuća država sudjeluje kao partner sa 60 posto, a Grad s 20 posto.

Kada je riječ o bolnici Srebnjak kazao je da su bili dužni preko noći imenovati novo Upravno vijeće, a kao razlog je naveo taj to što je prethodno vijeće bilo pod istragom USKOK-a. Također, naglašava da je zdravstvo “rupa bez dna” jer se konstantno govori o sanaciji zdravstva, a zapravo je riječ o sanaciji duga u zdravstvu. Smatra da financijske injekcije pomažu ali ne rade sanaciju nego krpaju sustav, koji je kako naglašava g. Bakić, strukturno loš i perpetuira situaciju.

Sada su u fokusu školski Odbori kao i članovi koji će za gradonačelnika Tomaševića nadzirati iste. Među povjerenstvom od sedam članova se nalazi kao jedan od tri vanjska člana Damir Bakić.

Hoće li gradonačelnik nametati LGBT agendu?

Podsjetimo, u programu Tomislava Tomaševića važnu ulogu ima tzv. “rodna i LGBTIQ jednakost”. U programu ističu kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”, a Zagreb potom predstavljaju kao nesiguran grad.

Stranka Možemo je također u svom programu najavila uvođenje građanskog odgoja u od 5. do 8. razreda osnovne te u sve razrede srednje škole ukoliko pobjede na izborima u Zagrebu.

“Uvest ćemo izvannastavnu aktivnost Odgoj i obrazovanje za aktivno građanstvo u osnovne i srednje škole, s ciljem pripreme učenika za preuzimanje svjesne, odgovorne i aktivne uloge u društvu te brige za javno dobro, osjetljivost na probleme u zajednici, solidarnost i spremnost na osobni doprinos u rješavanju problema zajednice”, stoji između ostaloga u programu na njihovim stranicama.

“Također ćemo osigurati potpore za projekte kojima se stvaraju novi nastavni sadržaji vezani uz obrazovanje za aktivno građanstvo, u čijem osmišljavanju i provedbi zajedno sudjeluju škole, organizacije civilnog društva, znanstvene i znanstveno-nastavne institucije, socijalna poduzeća, obrti, zadruge i sindikati”, stoji u programu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr