Podsjetimo kako je HND plasirao lažnu vijest o atentatu na svog predsjednika

Foto: fah

U kolovozu ove godine došlo je do navodne eskalacije nasilja povodom koje je zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac usporedio modernu hrvatsku državu s NDH. Kada je danima poslije utvrđeno kako na Viškovu uopće nije bilo incidenta na nacionalnoj osnovi, da je u Đevrskama došlo tek do remećenja javnoga reda i mira, dok su iza incidenta u Uzdolju stajali inače problematični navijači, Pupovac se nije ispričao zbog svojih teških tvrdnji.

No, to nije prvi niti ni najteži slučaj lažnih optužbi za nasilje. Naime, bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković je 2016. godine objavio je na društvenoj mreži Facebook da mu je nakon kvara na automobilu mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni. Ničim izazvan, tadašnji glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić ustvrdio je ukoliko se ta tvrdnja pokaže točnom, da je riječ o pokušaju ubojstva.

Tako je sumnjiva vijest o navodnom pokušaju ubojstva proširena iz krovne medijske organizacije koja bi se između ostaloga trebala brinuti da novinari poštuju etički kodeks novinarstva.

U svojoj objavio Leković je opisao kako mu je automobil “nasred autoputa” počeo tresti i krivudati nakon čega je u zaustavnoj traci vidio da mu je “prednji desni kotač iskrivljen i prednja plastična ‘maska’ izvaljena iz ležišta”.

Leković je ustvrdio da je u godinu i pol, koliko je predsjednik HND-a, primao više izravnih prijetnji smrću nego za svih prethodnih 36 godina bavljenja novinarstvom.

“Odšlepali su me do prvog ozbiljnog auto mehaničara koji je auto preuzeo, obećao da će ga pregledati i ustanoviti uzrok kvara što je prije moguće. Čovjek me nakon nekog vremena obavijestio kako je ustanovio da su dva zavrtnja/šarafa na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola i da je nakon 300 kilometara vožnje to uzrokovalo pucanje. (Naime, pokupio sam zavrtnje/šarafe, tj. njihove ostatke, na mjestu nezgode i ponio ih sa sobom).

Nije prvi puta da se netko ‘igra’ zavrtnjima/šarafima na kotačima mojega auta. Jednom su ih samo odšarafili napola, ali je auto bio relativno nov pa sam brzo shvatio da nešto nije u redu. Ovaj stari ionako stalno ‘drnda’ pa ne primijetim odmah promjenu. To je inače jedna od češćih metoda ‘opstrukcije’”, ustvrdio je tada Leković.

Zahvaljujući stvaranju senzacionalističke priče – iz Facebook statusa bez pokrića, više je saborskih klubova zatražilo hitno organiziranje tematske sjednice Odbora za medije, i to prije prijave policiji i istrage; a Milorad Pupovac je ustvrdio: “Nerijetko te prijetnje i te uvrede imaju motiva u onome što ljudi smatraju da je dozvoljeno, a to su etničke prijetnje i etničke uvrede. Svejedno mi je kako se tko izjašnjava kao što bih volio da je i drugima svejedno kako se ja izjašnjavam”.

Takvu reakciju Sabora sarkastično je komentirao Igor Peternel, u to vrijeme potpredsjednik HHO-a:

“Prije godinu dana mi je vulkanizer zaboravio pritegnut šarafe nakon zamjene guma pa mi je jedna ispala u Palmotićevoj. Srećom živ sam, a u Saboru se o tome nije raspravljalo.”, napisao je Peternel.

Osim Sabora, reagirao je i HND čiji se Leković bio predsjednik, a koje je bez dokaza ustvrdilo kako se radi o evidentnom pokušaju ubojstva.

Izvršni odbor (IO) Hrvatskog novinarskog društva (HND) tada je pozvalo nadležne institucije “na istragu i primjerene reakcije”, nakon “evidentnog pokušaja ubojstva”.

>Dr. Željka Markić: Ako je na Lekovića izvršen atentat, to sigurno nije zato što pošteno i hrabro obavlja svoj posao

>Kako je Lekovićev prethodnik Duka opisao ‘transparentnu’ dodjelu novca neprofitnim medijima

“Jučerašnji je događaj samo kuliminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo.

IO HND-a još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubojstva Saše Lekovića, malen korak.

Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah”, govorili su iz HND-a.

Posebno je rječita bila Slavica Lukić, tadašnja potpredsjednica HND-a i partnerica Milorada Pupovca koja je tvrdila kako se radi o napadu potaknutom ksenofobijom:

“Mislim da je ovo što se dogodilo kolegi Lekoviću posljedica rastuće klime netolerancije u Hrvatskoj, koja je poticana s najviših društvenih i političkih adresa u proteklim mjesecima. To je posljedica klime u kojoj je nažalost postalo normalno da se nekoga vrijeđa, tjera iz Hrvatske, proglašava neprijateljem zbog imena i prezimena te stavova koje ima, a koji ne odgovaraju ekstremnim skupinama društva, ili da mu se to radi zbog posla kojeg obavlja. Ovo je posljedica kronične nebrige zakonodavca, a rekla bih i vlasti, za status novinarske profesije u Hrvatskoj, koja je u uvjetima strogo kontroliranih medija postala potpuno nezaštićena”.

Na ovakve reakcije Sabora i HND-a reagirala je predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić, koja je poručila:

“Saša Leković, Slavica Lukić i ekipa iz vrha Hrvatskog novinarskog društva jučer su pažnju sa Hude jame – masovne grobnice u koju su partizani, nakon završetka rata, bacali tisuće ubijenih i živih civila i ratnih zarobljenike – preusmjerili na otpadanje šarafa sa Lekovićevog kotača. Pri čemu su brojni uzori novinarstva Lekovićevo viđenje situacije – odmah – bez ikakvih logičnih pitanja ili policijske istrage – proglasili točnim. Svi oni znaju da je automehaničar dobro procijenio da se radi o atentatu – i to je to. Ne znam je li netko pokušao antetat na Sašu Lekovića, ali sigurno znam da ga nitko nije pokušao ubiti jer pošteno i hrabro obavlja svoj posao.”

Zanimljivo je da će dvije godine kasnije Saša Leković dati izvanrednu ostavku u HND-a zato jer na njegov poziv ostavku nisu dali upravo Slavica Lukić i Denis Romac.

Saša Leković danas između ostalo radi na snimanju dokumentarnih filmova, a u srpnju ove godine osjetio se pozvanim zahtijevati ostavku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarovi.

Tako portal Tačno.net, za kojega pišu Dragan Markovina, Oliver Frljić, Viktor Ivančić i drugi objavljuje njegovo pismo u kojem se između ostaloga navodi:

“Gospođo Grabar Kitarović, Vaša današnja izjava novinarima na Krku koji su Vas podsjetili kako o neprimjerenom odnosu hrvatske policije prema migrantima dokaze objavljuju (i) strani mediji krajnje je ignoriranje činjenica, uvreda je za novinare i novinarsku profesiju te je krajnje arogantna prema građanima Republike Hrvatske koji su Vas birali na mjesto predsjednice Republike da biste ih predstavljali, a ne da biste ih ponižavali.

“Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče i zapitati se u čijem interesu rade strani mediji” pri zdravoj pameti ne bi se usudio izreći niti netko javnosti nepoznat i nevažan u opskurnoj seoskoj birtiji nakon petog gemišta. Vi ste to međutim s gotovo ponosnim izrazom lica izjavili u službenom i javnom obraćanju novinarima – dakle svim građanima Republike Hrvatske.

Ne tražim Vaše odstupanje sa dužnosti predsjednice Republike zbog toga što mislim da će Vas moj zahtjev imalo uznemiriti, zabrinuti, nagnati na razmišljanje… Znam da neće.

Vaše odstupanje sa mjesta predsjednice Republike Hrvatske ne tražim niti jer mislim da će Vas biti stid zbog svega ponižavajućeg i uvredljivog što ste do sada rekli i napravili na štetu novinara i novinarstva pa time i svih građana Hrvatske.

Vaše odstupanje tražim samo iz jednog razloga. Bilo bi me stid da to ne učinim”, ustvrdio je Leković u srpnju ove godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr