Dr. sc. Ljiljana Zmijanović za Narod.hr: Tražim da ministar ispoštuje pravomoćnu presudu Upravnog suda o imenovanju u NP Krka

Foto: Narod.hr

U utorak, 17. rujna 2019. u prostorima HVIDR-e u Zagrebu održan je Okrugli stol pod nazivom: „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar“ na kojemu je, među ostalim, sudjelovala i hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović.

Dr. sc. Zmijanović hrvatskoj je javnosti dobro poznata kao jedna kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka koja, usprkos tome što je bila jedina doktorica znanosti među kandidatima te usprkos statusu nezaposlene braniteljice, nije izabrana na to mjesto. Umjesto nje, ravnateljicom je imenovana Nella Slavica, osoba za koju su mediji kasnije doznali da posjeduje dvije stranačke iskaznice – onu HDZ-a i HNS-a, a dr. sc. Zmijanović također je pokazala kako je Nella Slavica prilikom natječaja plagirala svoju “Koncepciju rada i razvoja”. Upravni sud u Splitu, nakon tužbe dr. sc. Zmijanović, poništio je odluku o imenovanju Nelle Slavice, no nakon toga je ministar Ćorić, na zaprepaštenje hrvatske javnosti, ponovno imenovao Nellu Slavicu ravnateljicom NP Krka.

Više o Okruglom stolu možete pročitati ovdje, a u nastavku donosimo razgovor koji smo, tim povodom, vodili s dr. sc. Zmijanović.

(FOTO) Održan Okrugli stol ‘Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar’: Evo koje su zahtjeve ugledni sudionici uputili predsjednici RH i predsjedniku Vlade

Sud poništio imenovanje, a Ćorić ponovno za ravnateljicu NP Krka imenovao Nellu Slavicu, s iskaznicom HDZ-a i HNS-a

Dr. sc. Zmijanović predsjednici, Plenkoviću i Jandrokoviću: Bivši ministar Kuščević zdušno je branio izbor Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka

Narod.hr: Hrvatskoj ste javnosti postali nedavno postali poznati kao žrtva samovolje ministra zaštite okoliša i energetike koji je, neovisno o Vašim kvalifikacijama i braniteljskom statusu, na natječaju za izbor ravnateljice NP Krka izabrao osobu za koju se kasnije pokazalo da je plagirala Koncepciju rada i razvoja. Kojim povodom sudjelujete u okruglom stolu “Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar”?

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović: Govorilo se o Ustavu i ja sam izložila temu o uskraćivanju ustavnog prava na rad, meni, kao hrvatskoj braniteljici. Ja sam, kroz svoj slučaj, govorila o ustavnom pravu na rad i ukazala sam na nepoštivanje pravomoćne sudske presude.

Narod.hr: Iako je Sud naložio poništenje imenovanja Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka, ministar Ćorić ponovno ju je, suprotno odluci Suda, imenovao na tu poziciju. Vi ste to nazvali primjerom poremećaja ravnoteže u trodiobi vlasti te poručili da je tom odlukom oštećena cijela Hrvatska.
Koje daljnje korake namjeravate poduzeti po tom pitanju?

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović: Na riješenje sam već uputila tužbu upravnom sudu. Također sam se obratila saborskom odboru za ratne veterane te saborskom odboru za zaštitu okoliša predstavkom. Oba odbora su reagirala i u tijeku su njihova postupanja.

I dalje sam za legalnost i poštivanje pravomoćne sudske presude Upravnog suda u Splitu. Također, želim da se konačno netko očituje na temu Koncepcije rada i razvoja Nelle Slavice, da se konačno kaže je li ona plagirana. Ja sam iznijela tvrdnju o plagiranju i nitko to dosada nije osporio.

Za kraj, mogu samo ponoviti ono što sam napisala u otvorenom pismu predsjednici, premijeru i predsjedniku Sabora:

“Trebao bi netko hrvatskoj javnosti suvislo obrazložiti svaki natječaj koji nije pošten, a pri čemu su oštećeni hrvatski branitelji i drugi koji su trebali biti odabrani po sili zakona. Čemu se čudimo strašnim podjelama u društvu, političkim, ekonomskim… koje su generirane samo i isključivo činjenicom nedostatka etičnosti i morala u društvu.

Nepravda je nemoral, ako je jednom onda je slučaj, ako je dvaput onda je opasan presedan, ako je triput postaje zakonitost.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr