Predsjednica Grabar-Kitarović nakon otkrića da je Slovenija varala na arbitraži: ‘Konačno su priznali skandalozne radnje, proces je mrtav’

Foto: Fah

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je izvješće slovenskog povjerenstva iz kojeg proizlazi da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog sudca.

“Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže. Sada je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod. Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu na Twitteru, reagirajući na izvješće slovenskog povjerenstva iz kojeg proizlazi da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog sudca.

Iz izvještaja na koji se u subotu pozvao Večernji list proizlazi da je slovenska država preko obavještajnih službi sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009., a arbitražni sporazum potpisan je ujesen.

> Akademik Rudolf: Iza slovenskih težnji kriju se teritorijalne pretenzije

Izvještaj slovenskog parlamentarnog Povjerenstva za nadzor obavještajnih službi (KNOVS) nedvojbeno potvrđuje da je slovenska strana bila ta koja je u cilju arbitražne prijevare upregnula državni aparat i svoje tajne službe.

Ministar Grlić Radman: ‘Slovenija priznala vlastitu krivnju’

“Ovo samo može biti pokazatelj da je doista i slovenska strana priznala vlastitu grešku i krivnju. Mislim da je to dobar put da se vratimo za stol i počnemo pregovarati jer je to bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman novinarima u subotu u Zagrebu na Cvjetnom trgu ispred štanda za prikupljanje potpisa aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“S Hrvatske strane postoji dobra volja i uvijek je postojala. Siguran sam da ćemo sa slovenskim susjedima i prijateljima naći odgovarajuće rješenje. Vrijeme je da se to pitanje skine s dnevnog reda jer nas opterećuje”, poručio je Grlić Radman.

“Hrvatska u arbitražu ušla u dobroj vjeri”

Na potpisivanju na štandu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio je i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

“Hrvatska je u arbitražu ušla u dobroj vjeri. Unisona pozicija hrvatskog političkog spektra iz 2015. nije se promijenila ni danas. To ne znači da mi problem ne želimo riješiti. Mi smo u našem podnesku i nastupu pravne zastupnice pred sudom u Luksemburgu vrlo jasno pokazali naše argumente i ne vidimo nadležnost tog suda za ovaj predmet. Ovo pitanje je koje ima prevelik značaj za normalizaciju odnosa. Ne smije biti drame jer je Slovenija jedina susjedna država s kojom povijesno nemamo nikakav problem. Ovo je rezidualno pitanja raspada bivše Jugoslavije. Postoji pravni načini kako da mi to riješimo. Ovo izvješće koje je objavljeno samo potvrđuje ono što smo mi rekli. Svima je sve jasno”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, Hrvatski je sabor još krajem srpnja 2015., nakon što je Slovenija nepovratno kontaminirala arbitražni postupak, donio jednoglasnu odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

“Slovenija nije prihvaćala međunarodni statut u Haagu i inzistirala je na arbitraži. Osim toga, inzistirala je da se ne primjenjuje međunarodno pravo, propisi koji obvezuju i Sloveniju i Hrvatsku, nego da se sucima, odnosno arbitraži prepusti da se taj spor riješi. Još nikada ni jedna država nije dopustila ni jednom sucu da on utvrđuje državnu granicu. Slovenci su još 1993. godine ustvrdili da je kompletni Savudrijski zaljev – slovenski – kompletna površina mora, morsko dno, zrak. Čim svaka zemlja ima obalu, ona automatski stječe jedan pojas mora koji se zove teritorijalno more i to je njen teritorij”, kazao je akademik Davorin Rudolf prvi ministar pomorstva i bivši ministar vanjskih poslova koji je govorio o (ne)mogućnostima jednostrane provedbe arbitražnog sporazuma prije dvije godine.

Rudolf je također rekao da Slovenci žele tužiti Hrvatsku zbog nepoštivanja arbitražne presude, a Slovenija je prekršila temeljno pravilo koje mora poštivati svaki arbitražni sud.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr