Problemi za zadužene građane: Javni bilježnici poslali još 60.000 prijedloga za ovrhe

Foto: Getty images

Šestomjesečnoj zabrani provođenja ovrha nad dužnicima diljem Hrvatske došao je kraj. Od jutros je aktivirano više od 210 tisuća rješenja za prisilnu naplatu duga – najviše prema bankama i telekomima.

> Petrov upozorava: ‘Hrvatskoj prijeti ovršni stampedo’

> (VIDEO) Dr. sc. Bartulica o ovrhama: ‘Nadam se da Plenković neće okriviti DP za alarmantno stanje’

Dok prezaduženi građani zabrinuto iščekuju ovršni tsunami, u Fini – koja provodi naplatu – kažu da dužnici zapravo imaju novca, i objašnjavaju da cijeli dan bilježe rekordne priljeve na njihove račune. Dodatnih 60 tisuća prijedloga za ovrhe poslali su i javnobilježnički uredi, piše RTL.

Otvaranje i zatvaranje zaštićenog računa

Financijska agencija je 18. travnja zastala s provedbom ovrhe po osnovama za plaćanje za 235.000 potrošača, u iznosu od 16 mlrd. kn (6,3 mlrd. kamata).

Kada se nađemo u situaciji da nam je tekući račun blokiran zbog ovrhe, potrebno je otvoriti zaštićeni račun. Na zaštićeni račun poslodavac i drugi uplatitelji uplaćuju novčana sredstva koja su izuzeta od ovrhe. Ovrha se ne provodi na primanjima, naknadama i iznosima koji su zakonom izuzeti od ovrhe ili je ovrha na njima ograničena.

Ako je račun ovršenika blokiran ili ovršenik raspolaže informacijom da je u Fini zaprimljena osnova za plaćanje po kojoj će biti ovršen, može u Fini zatražiti otvaranje posebnog (zaštićenog) računa na koji će se isplaćivati primanja koja su izuzeta od ovrhe ili nad kojima je ovrha ograničena, kako bi ovršenik njima mogao slobodno raspolagati. Otvaranje posebnog računa može zatražiti i osoba (potrošač) čiji računi nisu blokirani ako uz zahtjev za otvaranje zaštićenog računa priloži presliku osnove za plaćanje iz koje je vidljivo da je određena ovrha na njegovim novčanim sredstvima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr