Roditelji užasnuti scenom silovanja maloljetnika u školskoj lektiri; Stručnjaci upozoravaju: ‘Djecu se ne smije izlagati tako bolesnim tekstovima!’

Foto: Algoritam, VBZ, Školska knjiga, ZKM; fotomontaža: Narod.hr

Ministarstvo obrazovanja i znanosti obavijestilo je kako se knjiga „Anđeo u ofsajdu“ Zorana Ferića, koju su roditelji, stručnjaci i dio medija ocijenili neprimjerenom za izučavanje u školama, navodno više ne nalazi na popisu lektire u novom kurikulu hrvatskog jezika, i dalje se ne stišavaju prijepori oko lektirnih naslova koje (ne) treba zadržati među nastavnim štivom, navodi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Anita Papa iz Udruge Lavice: “Sadašnji zakon omogućuje da pedofili budu kažnjeni društveno korisnim radom”

Jedna od knjiga koja ne silazi s liste kontroverznih naslova nagrađivana je “Črna mati zemla” Kristiana Novaka, koja, među ostalim, sadrži mučne scene silovanja maloljetnika. Novakova knjiga zasad se održala na popisu lektire, ali ne obvezne, točnije ostavljena je na proširenom popisu suvremenih hrvatskih i svjetskih književnih tekstova te predviđena za dodatno čitanje u četvrtom razredu srednje škole.

> (FOTO) ​​Udruga Lavice i roditelji Vladi RH: ‘Donesite novi zakon protiv pedofila i izbacite pedofiliju iz kurikula!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želeći ulaziti u bilo kakve osobne polemike o opravdanosti zadržavanja “Črne mati zemle” u neobveznoj lektiri, udruga “Lavice” – za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila, zatražila je mišljenje stručnjaka o tome trebaju li sadržaji poput onih opisanih u toj knjizi biti dostupni djeci pa makar i maturantskog uzrasta.

> Udruge zatražile smjenu ministrice Divjak i pomoćnice Kralj i izbacivanje lektira s pedofilskim sadržajem iz škola

“Nemamo ništa protiv pisca ili same knjige. S obzirom na to da se podigla velika buka, da su reagirale konzervativne udruge, a čini se da se i pomoćnica ministrice Lidija Kralj nije najbolje snašla u obrani takvih tekstova, morali smo reagirati. Stručnjaci s kojima smo razgovarali potvrdili su da to nije primjeren tekst za djecu, neovisno o dobi, da je to štivo za odraslu, formiranu osobu koja može razlučiti što je stvarnost, a što fikcija. Djeca lektiru čitaju doma, nema profesora ni stručnjaka koji mu mogu pomoći u razumijevanju gradiva”, objašnjava Anita Papa, predsjednica udruge “Lavice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Ovako pomoćica ministrice Divjak – Lidija Kralj – brani pedofiliju u lektiri

Očitovanja stručnjakinja čije su mišljenje zatražile prilično su oštra: primjerice, Jasminka Horvatić, psihoterapeutkinja, psihoonkologinja, psohologinja u medicini rada i stalna sudska vještakinje ističe u svojoj analizi kako je pedofilija produkt bolesnog uma i da je štetno adolescente u ionako osjetljivoj dobi maltretirati s nečijom psihopatologijom:

“Mislim da je djecu nepotrebno izlagati ovako bolesnim tekstovima, unatoč tome što pomoćnica ministrice navodi kvalitetu učitelja i stručnih suradnika. Postoji jako mnogo kvalitetnih tekstova koje mogu biti izbor lektire” ističe Jasminka Horvatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Član Jokićeve ekspertne skupine pedofilske scene u lektiri usporedio s borbom za prava žena i evolucijom

Dvije gimnazijske profesorice, Vesna Šiško i Vesna Gosta, također su protiv toga da se takvi sadržaji nalaze u školama.

> Profesori okupljeni u timu UiO upozoravali na pedofilske scene u lektiri…

“Škole kao odgojno-obrazovne institucije ne bi trebale promicati nešto što mlade u njihovoj emotivno-psihološkoj naravi paralizira i zbunjuje”, upozorava prof. Vesna Šiško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nepotpun zakon o pedofiliji – zašto se neće provjeravati Registar pedofila za osobe koje rade s djecom?

Vesna Gosta kaže kako kao gimnazijska profesorica i dugogodišnja razrednica, koja u svom radu stječe pedagoško-psihološka iskustva i znanja, te kao osoba koja ima veliko iskustvo i radi na slučajevima nasilja i zlostavljanja djece, smatra kako u lektiri hrvatskog jezika za srednje škole ne smiju postojati književna djela koja na brutalne načine opisuju nasilje, koja koriste perverzne opise seksualnih odnosa, opisuju pedofilske radnje, te uz opise seksualnih radnji u bilo kojem kontekstu spominju djecu.

> Marko Ljubić: Tko će, i može li uopće, oprati Plenkovića, predsjednicu, saborske zastupnike od Divjakicine reforme obrazovanja?

Podsjetimo, članovi Udruge Lavice za pomoć i podršku žrtvama pedofila, na konferenciji za medije održanoj 7. travnja na trgu svetog Marka, ispred zgrade Vlade, pozvali su predsjednika hrvatskog Sabora, sve saborske zastupnike, predsjednika hrvatske Vlade i sve ministre u Vladi da hitno donesu novu, adekvatnu i učinkovitu zakonsku regulativu za procesuiranje i adekvatno kažnjavanje pedofila, te da iz svih, pogotovo iz odgojno-obrazovnih institucija izbace sve što je povezano s učenjem instituta Kinsey i s pedofilijom.

Još 28. veljače 2018. u otvorenom pismu hrvatskoj Vladi, Saboru i cijeloj hrvatskoj javnosti, zbog pedofilskog sadržaja, zbog sadržaja povezanog s pedofilijom i zbog autora koji su povezani s pedofilijom i/ ili promicanjem pedofilije, zatražili su:

1. smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

2. smjenu pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja Lidije Kralj

3. trenutno izbacivanje tzv. spolnog odgoja iz hrvatskih škola (“Odgovorno spolno ponašanje i rodna ravnopravnost”),

4. izbacivanje svih autora koji promiču pedofiliju u svojim djelima s popisa lektira za hrvatske škole

U emisiji HRT-a Dobar dan, Hrvatska, u utorak, 20. veljače 2018. hrvatskoj je javnosti pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj dala do znanja kako će se tzv. spolni odgoj, koji je već 5 godina u hrvatskim školama a koji se temelji na pedofiliji, na jesen biti zamijenjen novim sadržajem.

Velik dio hrvatske javnosti, pogotovo roditelja, bilo je uvjerenja kako je još 2013. Ustavni sud iz hrvatskih škola i iz kurikula izbacio tzv. Spolni odgoj koji je temeljen na pedofiliji. Pomoćnica ministrice potvrdila je kako je on dio nacionalnog kurikula od 2013. do danas!

> Hajdarović, član Jokićeve ekspertne skupine, ne negira svoje zagovaranje pedofilije u lektiri

Prenosimo u nastavku u cijelost što su zatražili iz udruga:

“Sadržaj koji je na bilo koji način povezan s pedofilijom, a kamoli tzv.spolni odgoj koji je temeljen na pedofiliji, ne smije biti dio ni jedne, a kamoli odgojno-obrazovne institucije! Tražimo da odmah, po hitnom postupku izbacite taj dio iz hrvatskog kurikuluma (tzv. spolnog odgoja, “Odgovorno spolno ponašanje i rodna ravnopravnost”), koji se šutke već 5 godina u istome nalazi. Ne zanima nas ako Vlada i/ ili Ministarstvo obrazovanja i/ ili umiješane (civilne) organizacije dobivaju sredstva za promicanje sadržaja koji je povezan i temeljen na pedofiliji. To su djeca, i ne postoji adekvatan novčani iznos kojime možete opravdati institucionaliziranje pedofilije kroz škole.

Odmah izbacite tzv. spolni odgoj (“Odgovorno spolno ponašanje i rodna ravnopravnost”) iz kurikula, iz svih hrvatskih škola, jer je temeljen na pedofiliji. Kada to napravite, možemo kroz javnu raspravu u koju treba uključiti prije svega pedijatre, psihologe i roditelje, odlučiti koji i kakav sadržaj je primjeren za djecu i na koji ga način treba provoditi.

> CitizenGo pokrenuo peticiju protiv pedofilske lektire

U emisiji je voditelj Mirko Fodor pročitao dva citata školske lektire koja se 2016. nalazila na popisu lektira za hrvatske srednje škole.

Citati:

“Neosjetno i posve prirodno, da smirim plač, počeo sam se zadovoljavati. Uskoro puštao sam tekućinu i gore i dolje, a kroz prozor, u parku, vidio sam jednu sasvim malu djevojčicu. I ona je ispuštala tekućinu, zadignute haljinice, čučeći.”

“Kad sam se vratio i to rekao Marini, napravila je facu kao da vidi duh svoga oca kako jebe petogodišnju djevojčicu.”

Vaša pomoćnica nijednom riječju nije osudila pedofilski sadržaj. U nijednom trenutku nije naglasila da će ovu lektiru odstraniti ili da je već odstranjena s popisa lektira, što je skandalozno. Naprotiv, stala je ubranu tog sadržaja navodeći kako će profesori biti uz djecu i objasniti im kako to ne valja?!

Predsjedniče hrvatske Vlade, ovdje je riječ o kaznenome djelu pedofilije koje se prema hrvatskome kaznenome zakonu ne smije promicati! Ovim se sadržajem djeci kroz hrvatski kurikul usađuju pedofilske slike, slike seksualnog odnosa odraslog muškarca s petogodišnjom djevojčicom! To je kriminal – takva slika u djetetovu glavu sama po sebi nikada ne bi došla.

Pomoćnica ministrice obrazovanja opravdava metodu da se djeci usađuje pedofilski sadržaj u njihov mozak, u njihove duše?! To nije samo skandalozno, to je kriminalno. Takva osoba ne smije biti ni blizu rada s djecom, a kamoli u doticaju s školskim programom, a kamoli da je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

Tražimo trenutnu smjenu pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja Lidije Kralj.

Tražimo trenutno izbacivanje svih autora koji promiču pedofiliju u svojim djelima s popisa lektira za hrvatske škole.

Zbog svega navedenog tražimo smjenu najodgovornije osobe, tražimo smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Udruga Lavice – zaštita i pomoć žrtvama pedofila

GI Roditelji protiv institucionaliziranja pedofilije

GI Ivo Pilar

Udruga Djeca ljubavi

Udruga Ne dirajte djecu”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.