Sindikat hrvatskih učitelja podsjeća na godinu dana od najvećeg prosvjeda zaposlenika u sustavu školstva

Foto. Fah

Sindikat hrvatskih učitelja poslao je priopćenje pod nazivom „Godinu dana od najvećeg prosvjeda zaposlenika u sustavu školstva“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo ga u cijelosti:

“Danas, dana 25. studenoga 2020. godine, godina je dana od velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, a kojim smo se zajednički izborili za, zasluženo, veća prava u sustavu obrazovanja.

U siječnju 2021. godine nastupit će primjena rasta osnovice i primjena prava po Uredbi i Sporazumu te će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11% plus 6,12%, a pojedinim zaposlenicima i više, što predstavlja najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci, a sve kao rezultat najdugotrajnijeg štrajka u Republici Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao Sindikat primarno smo rješavali problematiku zaostajanja plaća, no u sustavu postoje i brojni drugi problemi koje je potrebno rješavati pa tako kontinuirano ukazujemo na goruće probleme u sustavu. Upravo zato otvorili smo online akcije 1 i 2 kako bi prikupili stavove zaposlenika o uvjetima rada tijekom COVID-19 pandemije jer smatramo da je od ključne važnosti uvažavanje mišljenja struke, detektiranje problema te inzistiranje na njihovom rješavanju.

To su, prije svega, problemi koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije COVID-19 (rad u samoizolaciji, kontinuirani rad u školi i online, nedostatna naknada za bolovanje, nedostatna zaštita zaposlenika u sustavu obrazovanja, nepostojeća zaštita izrazito vulnerabilnih zaposlenika, korištenje vlastitih resursa prilikom rada od kuće), problem zabrane zapošljavanja (primjerice od 791 zahtjeva za zapošljavanje spremačica, zaposleno je samo njih 20 na upražnjena radna mjesta te još 90 na određeno vrijeme zbog COVID-19), omogućavanje dodatnih programa za prevenciju stresa, jačanje motivacije i kognitivnih sposobnosti učenika, rješavanje dugotrajnog problema nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno, izmjene mnogih zastarjelih i neefikasnih pravilnika i zakona i dr.

Kao odgovorni socijalni partneri, inicirali smo sastanak u MZO-u jer se problemi prvo moraju pokušati riješiti dijalogom te smo, stoga, idućeg tjedna pozvani na sastanak s ministrom Fuchsom i to kao Vertikala sindikata obrazovanja. Na sastanku ćemo, između ostalog, predstaviti i analizu prikupljenih podataka s terena, a po pitanju uvjeta rada za vrijeme COVID-19 pandemije, dok je online akcija 2, po pitanju nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno, još uvijek u tijeku. Cilj je akcija prikupiti stavove iz škola te inzistirati na rješavanju uočenih problema kako bi sustav obrazovanja bio kvalitetniji za sve njegove dionike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, godinu dana od završetka najduljeg štrajka u Hrvatskoj, obilježit ćemo 2. prosinca 2020. godine tiskovnom konferencijom za medije, a na kojoj ćemo obraditi naredne tri teme:

  • Godinu dana od najvećeg štrajka – je li došlo do pozitivnih pomaka u sustavu obrazovanja?
  • Problematika rada u uvjetima COVID-19 
  • Problematika (ne)ovisnog sudstva po pitanju tužbi 6%

Mjesto i vrijeme konferencije za medije objavit ćemo naknadno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.