Slučaj Kuščević: Sud odbio prijedlog suoptuženika koji je tražio izdvajanje dokaza za koje smatra da su prikupljeni nezakonito

lovro kuščević optuženik
Foto: Snimka zaslona

​Županijski sud u Splitu ​odbio je u petak prijedlog suoptuženika bivšeg ministra Lovre Kuščevića koji je tražio izdvajanje dokaza za koje smatra da su prikupljeni nezakonito, a na tu odluku moguća je žalba.

Optužno vijeće trebalo je u četvrtak donijeti odluku o osnovanosti optužnice protiv bivšeg HDZ-ova ministra Kušćevića, ​no kako je jedan od njegovih suoptuženika tražio izdvajanje dokaza sjednica je prekinuta.​

Nakon što je odbijen prijedlog za izdvajanjem dokaza optuženik na nju može uložiti žalbu o kojoj će odlučivati viši sud, a poslije odluke o zakonitosti dokaza optužno vijeće može odlučivati o osnovanosti optužnice.

USKOK Kuščevića sumnjiči za niz koruptivnih kaznenih djela

 

Dvije godine nakon otvaranja istrage, bivši ministar uprave Lovro Kuščević stao je u četvrtak pred optužno vijeće. USKOK ga sumnjiči za niz koruptivnih kaznenih djela – od zlouporabe položaja i ovlasti pa do pogodovanja i malverzacija sa zemljištem.

Sve se odnosi na razdoblje kad je Kuščević bio načelnik Općine Nerežišća na otoku Braču. Bivši ministar jučer je ustvrdio da će dokazati svoju nevinost.

USKOK ga sumnjiči za milijunske malverzacije sa zemljištem na otoku Braču. Među optuženima je i njegova supruga koju se tereti da je kupovala jeftine pašnjake pa ih preprodavala dok je Kuščević bio načelnik jer su promijenili prostorni plan.

Kuščevića se tereti i da je šogoru omogućio kupnju POS-ova stana. A USKOK sumnja i da je prošle godine kad je doznao da se pokreće postupak protiv njega pokušao utjecati na jednog svjedoka govoreći mu da će mu se odužiti ako ne kaže istinu.

Danas na sve kaže – USKOK nema dokaza. “Svi optuženici i ja osobno smo iznijeli svoju obranu, u cijelosti smo negirali bilo kakvo počinjenje bilo kojeg kaznenog djela iz optužnice i nadam se da će se na temelju dokaza da će odbiti optužnicu i očekujemo svoju nevinost što prije dokazati na sudu”, kazao je Lovro Kuščević za RTL.

Brojne afere i krađa referenduma o promjeni izbornog sustava

 

Bivši HDZ-ov ministar Lovro Kuščević od 2019. skupio je pravu zbirku afera. Najviše je odjeknulo kada je otkriveno da je 11 godina kršio zakon, jer vilu koju je iznajmljivao za više od dvije tisuće kuna po danu nije upisao u katastar gdje se vodila kao pašnjak.

Na pitanje zašto nije bila upisana, Plenkovićev ministar Kuščević je odgovorio: “Tko će voditi računa, Bogu hvala imam puno nekretnina i nije moguće sve to pratiti”. Što imate toliko nekretnina da ne možete sve to pratiti? “Bogu hvala imam da”, odgovorio je.

Lovro Kuščević ministar uprave bio je od 2016. do 2019. I dok je on uvijek govorio kako je ponosan na sve što je dosad radio te kako će dokazati svoju nevinost, tek ti, sumnjivi, mutni poslovi prije dvije godine stajali su ga funkcije.

No, osim po malverzacijama sa zemljištem, Kuščević će tisućama građana ostati najviše zapamćen po brojenju potpisa inicijative GI Narod odlučuje.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

 

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

>(VIDEO) Povjerenstvo za sukob interesa pokreće čak tri postupka protiv Kuščevića

>Čudesno povećanje vrijednosti: Kuščević kupio pašnjake za 60.000 kuna, a prodao ih za 1,4 milijuna kuna

>Tko je Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a i Šeksov kum koji oštro brani bivšeg ministra Lovru Kuščevića?

>Dr. Markić: ‘Očekujem da Ustavni sud i ostale institucije donesu odluku o novoj provjeri potpisa birača za referendum Narod odlučuje’

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojenje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Iako je Kuščević otišao, Plenković još uvijek nije omogućio pregledavanje potpisa.

“Naime, da je Kuščević osoba bez obraza, kože debele poput džona cipele, dokazao je više puta. On nije samo najbogatiji ministar u Plenkovićevoj vladi, nego i onaj koji najotvorenije prezire sirotinju, ali i vješt manipulator. Ispočetka je malo kome bilo jasno zašto ga je Plenković ostavio na mjestu ministra, a onda je referendum razotkrio: Lovro je poslušni vojnik partije. Tamo gdje bi druge bilo sram nešto reći ili uraditi, on prljavi posao odrađuje s ciničnim osmijehom na rubu usana. Obdaren je darom za nevjerojatno drsko laganje ljudima u oči, a to je kvaliteta koja se u Plenkovićevoj vladi i te kako traži… Ali najviše je Kuščević briljirao kad je po naputku vrha partije minirao referendum o izmjeni izbornog sustava. Kuščević je zapravo slika i prilika onog u što se HDZ pretvorio. Nekoć stranka naroda, onih koje su socijalističke kulturnjačke elite odbacile kao “bezvrijedne”, ali i intelektualaca i nacionalista, boraca za nacionalno oslobođenje i emancipaciju, danas je HDZ prije svega stranka bahatih i bogatih pripadnika elita, bar što se vrha stranke tiče. Od onih stasalih u Bruxellesu poput Plenkovića do bahatih skorosteča. A Kuščević je njihov tipični predstavnik.”, istaknuo je Marcel Holjevac u kolumni naslovljenoj “Kuščević je prava slika Plenkovićevog HDZ-a – bogat, bahat, bezobrazan”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl