Slučaj Petričušić, Čehulić i Čepo: Dio akademske zajednice podržava zloupotrebu znanosti u ideološke svrhe

Foto: Fah, pravo.unizg.hr: Fotomontaža: Narod.hr

Rad koji su Petričušić, Čehulić i Čepo objavili o U ime obitelji u znanstvenom časopisu Politička misao ne zadovoljava osnovne kriterije prema kojima bi ga se moglo nazvati znanstvenim. Radi se zloupotrebi znanosti za promicanje ideoloških stavova autora kao i njihovih osobnih predrasuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak sadrži niz neistinitih i nepotkrijepljenih tvrdnji o U ime obitelji te brojne metodološke i epistemološke manjkavosti, a korišten je u medijima za blaćenje i diskreditiranje djelovanja U ime obitelji u civilnome društvu.

U ime obitelji je uredniku časopisa Politička misao Dejanu Joviću dostavila Osnove za objavljivanje iskaza zabrinutosti u kojem je na 20 stranica iznijela niz argumenata koji pokazuju da je riječ o znanstvenom falsifikatu i zloupotrebi znanosti. Udruga je o tome obavijestila i dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Igor Gliha, čiji su Petričušić, Čehulić i Čepo zaposlenici i čiji rad treba biti u skladu s načelima Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu.

 U ime obitelji zatražila Dejana Jovića da reagira na objavljene neistine u časopisu Politička misao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UIO uz argumentaciju zatražila dekana Pravnog fakulteta pokretanje postupka protiv Petričušić i dr. pred Etičkim povjerenstvom

Iako se od akademske zajednice očekuje nulta tolerancija na zloupotrebu znanosti te neakademsko i neprofesionalno ponašanje kakvo su pokazali autori Petričušić, Čehulić i Čepo, zabrinjavajuće je da jedan dio znanstvenika u Hrvatskoj podržava i staje u obranu takvog ponašanja opravdavajući ga “akademskom slobodom”, a da se pritom nisu referirali na meritum problema: iznošenje u znanstvenom radu ničim nepotkrijepljenih i neistinith tvrdnji o U ime obitelji – od Hrvatskog sociološkog društva te Hrvatskog politološkog društva na čelu s Draženom Lalićem, do pojedinaca poput Branke Galić, profesorice rodnih studija s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Pavela Gregorića s Instituta za filozofiju te Saše Zelenika sa Sveučilišta u Rijeci koji su vršili pritisak na dekana Pravnog fakulteta kako ne bi proslijedio predmet Etičkom povjerenstvu.

Dekan Pravnog fakulteta, Igor Gliha, je potom odbacio prijavu zaključivši da “ne postoje osnove za pokretanje predloženog postupka” te je predložio U ime obitelji da se obrati časopisu Politička misao, što je U ime obitelji već bila učinila 9.7.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dejan Jović, glavni urednik časopisa Politička misao koji je objavio članak, također je na Twitteru podršku za “zaštitu akademskih sloboda”, dok na dopis U ime obitelji do danas nije odgovorio.

U ime obitelji je u svom dopisu Joviću uputila prigovor i na činjenicu da je članak netočno kategoriziran kao pregledni znanstveni rad čime mu je neopravdano pridan autoritet koji se pridaje znanstvenim radovima – unatoč tome što je kakvoćom ispod očekivane razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.