Stanković iskrivio rezultate istraživanja: Što su zapravo mladi rekli?

Foto: Snimka zaslona

U HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” gostovala je filozofkinja i bioetičarka Marija Selak te komentirala aktualna društvena zbivanja. Voditelj emisije, osim što je uvrijedio pretplatnike javne televizije koji žive po njegovim riječima ‘u provinciji’, iskrivljeno je prikazao rezultate jednog istraživanja.

> (VIDEO) Marija Selak u Nedjeljom u 2 o politici, istraživanju GOOD inicijative Borisa Jokića, koju financira Soros, pobačaju…

> (VIDEO) Stankovićeva malograđanština: HRT omalovažio pretplatnike koji žive izvan Zagreba

Voditelj Aleksandar Stanković upitao je između ostalog Selak da komentira rezultate istraživanja prema kojemu 3/4 učenika četvrtih razreda srednjih škola ne smatra NDH fašističkom tvorevinom te da polovica se u potpunosti slaže s tvrdnjom da je homoseksualnost vrsta bolesti. Radi se o istraživanju GOOD inicijative Borisa Jokića, koju financira George Soros. Selak je izjavila kako bi ona to istraživanje prvo voljela vidjeti da bi ga mogla komentirati: GOOD inicijativa je inicijativa koja je djelovala u određenom političkom ključu u pogledu obrazovne reforme, poručila je.

Na inzistiranje da ipak prokomentira da 3/4 učenika ne smatra NDH fašističkom tvorevinom uz upit nismo li možda mi onda u nečemu temeljito pogriješili, Selak je kazala – možda je onda riječ o mladenačkom buntu. Je li to zaista njihovo mišljenje? Ili oni time iskazuju svoju moć s 18 godina kada stupaju u svijet i kada idu protiv istina i sistema, ne znam..

A što je s homoseksualnošću, može li se i mišljenje za to smatrati buntom, upitao je Stanković. Može biti, odgovorila je.

Istraživanja političke pismenosti hrvatskih srednjoškolaca pokazuje da žele kažnjavanje komunističkih simbola

U medijima se nakon objave tog istraživanja 2015., u kojem je sudjelovalo 1146 učenika, najviše isticalo kako “gotovo tri četvrtine učenika završnih razreda srednjih škola ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina”.

> Povjesničar Mato Artuković: Antihrvatstvo hrvatskih jugoslavena ima svoje duboke korijene u povijesti

Ne spominje se kako su se mladi u izvještaju u istoj tablici 14 “Stavovi o totalitarističkim sustavima” jasno izjasnili protiv svakog totalitarizma:

Treba kažnjavati isticanje komunističkih simbola u javnosti. – slaže se 57,1 %
Treba kažnjavati isticanje fašističkih simbola u javnosti. – slaže se 54,4 %
Nezavisna država Hrvatska je bila fašistička tvorevina. – slaže se 28,5 %, ne slaže se 22,9 %; niti se slažu niti se ne slažu 48,6 %

Foto: Snimka zaslona

Informacije iz ove tablice zapravo numerički potvrđuju da odmak Hrvatske, hrvatskoga društva od komunističkog totalitarizma nije dovoljan. Mladi se najviše zalažu za kažnjavanje isticanja komunističkih simbola u javnosti.

> Ivo Banac: Cenzori nikad ne prestaju sa svojim nastojanjima da uvedu svoj ‘ispravni’ red u glave naših sugrađana

Što se tiče mladih očito je s dobrim razlogom jedan od najljepših trgova u Zagrebu prestao nositi ime komunističkog zločinca Josipa Broza Tita.

Mladi tek 2,7 % manje osuđuju isticanje fašističkih simbola od onih komunističkih. Na kraju, izgleda da je komunistička dogma o fašističkoj NDH opasno nagrižena, jer iako se 28,5 % ispitanika slaže s time, više od 70 % mladih danas više nije tako sigurno u komunističku istinu.

Što se tiče homoseksualnosti, ovo su odgovori:

> Povjesničar Mislav Gabelica: Pronalaženju povjesne istine ne smije na putu stajati nikakva dogma

> Dr. sc. Tomislav Jonjić: Oblici gušenja slobode povijesnog istraživanja sve su drastičniji

> Dr. sc. Zlatko Begonja: Treba otkloniti svaki pokušaj nasrtaja silom na povijesne činjenice

> Povjesničarka Feldman: 27 godina od uspostave demokratskog poretka u Hrvatskoj nailazimo na nedostupnost gradiva iz razdoblja komunizma

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr